Frågor och svar, del 2: Euresrådgivare svarar på frågor från arbetssökande - Europeiska unionen
Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nyhetsartikel
  • 13 mars 2025
  • Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
  • Lästid: 5 min

Frågor och svar, del 2: Euresrådgivare svarar på frågor från arbetssökande

De arbetssökande hade många intressanta frågor till Euresrådgivarna under den nyligen genomförda europeiska jobbdagen på nätet. Vi går igenom några vanliga frågor och svar. 

Q&A: EURES Advisers answer questions from jobseekers
(Från vänster till höger) Euresrådgivarna Simone Döhner, Jan Vleugel och Lara Feller svarar på frågor från arbetssökande.

Har du en fråga som du skulle vilja ställa till en Euresrådgivare? Här går vi igenom några av de frågor som arbetssökande ställde på Today's Dream, Tomorrow's Reality, den första europeiska jobbdagen på nätet där rådgivare från samtliga 31 länder i Euresnätverket deltog. Längre ned kan du läsa om hur Euresrådgivarna svarade på frågorna. 

Fråga: Jag talar bara engelska. Klarar jag mig enbart med engelska på jobbet i EU? 

Svar: Jan Vleugel (Eures Danmark): Ja, naturligtvis – engelska är ett av de mest använda språken i EU – men det beror på. Om du kommer att arbeta vid ett stort internationellt företag där arbetsspråket är engelska går det bra. På jobbet kan du prata engelska med dina arbetskamrater. 

Men låt oss säga att du flyttar med din familj och att barnen går i skolan och du måste gå och handla i affären. Då är det en mycket bra idé att lära sig det lokala språket. Lyckligtvis finns det goda möjligheter till det i många länder och det finns också saker du kan göra i förväg för att lära dig ett nytt språk.

Fråga: Jag är intresserad av att arbeta över landsgränserna. Har du några råd om detta?

Svar: Jan Vleugel (Eures Danmark): Vi har ingen specifik gränsöverskridande organisation, men i södra delen av Danmark finns det många som bor i Danmark och arbetar i Tyskland och tvärtom, och många kommer från Sverige för att arbeta i Köpenhamn. Det finns också exempel på gränsöverskridande regioner i många olika delar av Europa.

Du som söker arbete bör ta en titt på Euresportalen. Du behöver också kontakta en specialiserad Euresrådgivare [genom Euresrådgivarnas chatt] som kan informera om anställningsavtal, skattesystem och hälso- och sjukvårdssystem i de olika länderna. Som EU-medborgare kan du ta med dig det europeiska sjukförsäkringskortet från ett land till ett annat, och det kan också finnas vissa särskilda bestämmelser om skatter och hälso- och sjukvård. 

Svar: Simone Döhner (Eures Tyskland): Det finns många gränsöverskridande regioner. Omkring 2 miljoner människor pendlar över gränserna, så detta är alltid ett viktigt ämne. Euresrådgivarna arbetar tillsammans i många gränsöverskridande regioner och står även värd för egna gränsöverskridande aktiviteter. Du kan anmäla dig till särskilda träffar med Euresrådgivare från olika regioner som kan svara på alla dina specifika frågor. Detta är mycket intressant och har blivit en stor framgång. Du kan ställa frågor direkt till företrädare för olika medlemsstater. Du kan lösa många saker på det sättet. 

Fråga: Hur fungerar U2-formuläret för förmåner? 

Svar: Jan Vleugel (Eures Danmark): Det fullständiga namnet på detta dokument är PDU2 – personligt dokument nr 2 för arbetslösa. Som EU-medborgare eller medborgare i Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz kan du ta med dig dina arbetslöshetsförmåner till ett annat land i tre månader. Det innebär att det första landet som du kom ifrån kommer att överföra dina arbetslöshetsförmåner till det andra landet. Kontakta den myndighet som betalar ut din förmån i ditt hemland, fråga efter PDU2 och ta med dokumentet till det andra landet där du vill söka jobb. Låt oss säga att du ska bege dig från Danmark till Spanien – då måste du inom en vecka registrera dig hos de behöriga myndigheterna i Spanien. 

Vi får ofta frågan ”Nu är jag i ett annat land, vad ska jag göra nu?” Det enklaste är att använda Euresrådgivarnas chatt för att söka efter Euresrådgivare. Inom en vecka kommer du att vara registrerad i det land du ska till – elektroniskt. Myndigheten i destinationslandet skickar ett meddelande om att nu när du har anlänt kommer ursprungslandet att betala dina förmåner. Om du inte lyckas hitta ett jobb där du befinner dig inom tre månader måste du åka tillbaka till ditt ursprungsland eller riskera att förlora arbetslöshetsförmånerna. 

Svar: Simone Döhner (Eures Tyskland): Försök hitta ett jobb innan du lämnar landet. När det gäller arbetslöshetsförmåner ska du inte resa till det andra landet och försöka ansöka om förmåner från utlandet. Se till att först ansöka för att få arbetslöshetsförmåner som du kan ta med dig innan du åker. Ännu bättre är att först söka jobb och sedan söka omplacering. 

Kolla in del 1 av Euresrådgivare svarar på frågor från arbetssökande.

Klicka här för att ställa en egen fråga till en Euresrådgivare.

Ställ egna frågor och ta reda på mer om att arbeta utomlands inom turism, underhållning och hotell- och restaurangbranschen på Seize the Summer with EURES 2025.

 

Relaterade länkar:

Chatta med en Euresrådgivare

Seize the Summer with EURES 2025 E(O)JD (ta vara på sommaren med hjälp av Eures europeiska jobbdagar [på nätet] 2025)

Levnads- och arbetsvillkor i andra EU-länder

Läs mer:

Europeiska jobbdagarna på nätet

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

Teman
  • Företag /Entreprenörskap
  • EU-verktygslåda för mobilitet
  • EURES-utbildning
  • Råd och tips
  • Interna EURES-nyheter
  • Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
  • Nyheter/rapporter/statistik
  • Rekryteringstrender
  • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Arts, entertainment and recreation
  • Education
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.