Spørgsmål og svar – Del 2: Euresvejledere besvarer spørgsmål fra jobsøgende - Europæiske Unions
Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nyhedsartikel
  • 13. marts 2025
  • Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
  • 4 min læsetid

Spørgsmål og svar – Del 2: Euresvejledere besvarer spørgsmål fra jobsøgende

De jobsøgende havde mange interessante spørgsmål til Euresvejlederne på en nylig europæisk (online) jobdag. Her er nogle af de mest almindelige spørgsmål – og svarene. 

Q&A: EURES Advisers answer questions from jobseekers
(Fra venstre mod højre) Euresvejlederne Simone Döhner, Jan Vleugel og Lara Feller besvarer spørgsmål fra jobsøgende.

Har du et spørgsmål, du gerne vil stille en Euresvejleder? Her er nogle af de spørgsmål, som de jobsøgende stillede på Today's Dream, Tomorrow's Reality, den første europæiske (online) jobdag med vejledere fra alle 31 lande i Euresnetværket. Se Euresvejledernes svar nedenfor.

Spørgsmål. Jeg taler kun engelsk. Kan jeg arbejde i EU, når jeg kun har engelsk som sprog?

Svar. Jan Vleugel (Eures Danmark): Ja, selvfølgelig – engelsk er et af de mest anvendte sprog i EU - men det kommer an på situationen. Hvis du skal arbejde i en stor international virksomhed, hvor arbejdssproget er engelsk, så er det fint. På arbejdet med kollegerne kan du klare dig med engelsk. 

Men lad os sige, at du flytter med din familie og børnene går i skole, og du skal i supermarkedet for at købe nogle ting. Så er det en rigtig god idé, hvis du lærer det lokale sprog. Heldigvis er der i mange lande gode muligheder for det, og der er også flere ting, du kan gøre på forhånd for at lære et nyt sprog.

Spørgsmål. Jeg er interesseret i at arbejde på tværs af grænserne. Har I gode råd til det?

Svar. Jan Vleugel (Eures Danmark): Vi har ikke en specifik organisation på tværs af grænserne, men i den sydlige del af Danmark har vi mange, der bor i Danmark og arbejder i Tyskland og omvendt - og mange fra Sverige, der kommer og arbejder i København. Der er eksempler på grænseregioner i mange forskellige dele af Europa.

Jeg synes, de jobsøgende bør kigge på Euresportalen. De har også brug for en specialiseret Euresvejleder [via chatten med Euresvejledere], som kan fortælle dem om arbejdskontrakter, og skatte- og sundhedssystemer i de forskellige lande. Som EU-borger kan du tage det europæiske sygesikringskort med dig fra ét land til et andet, og der kan også være nogle specifikke regler om skat og sundhed. 

A. Simone Döhner (Eures Tyskland): Der er mange grænseregioner. Der er omkring 2 millioner grænsependlere, så det er altid et vigtigt emne. Euresvejlederne arbejder sammen i mange grænseregioner, og de varetager endda deres egne grænseaktiviteter. De arrangerer dage, hvor du kan tilmelde dig og møde Euresvejledere fra forskellige grænseregioner, som sidder ved samme bord og svarer på alle dine specifikke spørgsmål. Det er et meget interessant og vellykket initiativ. Du sidder der, har spørgsmål om begge medlemsstater, og du har begge repræsentanter foran dig. Man kan løse mange ting på den måde. 

Spørgsmål. Hvordan fungerer U2-blanketten for dagpenge? 

Svar. Jan Vleugel (Eures Danmark): Det fulde navn på dette dokument er PDU2 - det personlige dokument for arbejdsløse nr. 2. Som borger i EU samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz kan du tage dine dagpenge med dig til et andet land i tre måneder. Det betyder, at det første land, du kom fra, vil eksportere dine dagpenge til det andet land. Kontakt den myndighed, der udbetaler dagpenge i dit hjemland, bed dem om U2-blanketten, og tag den med til det andet land, hvor du vil søge job. Lad os sige, at det er fra Danmark til Spanien. Der skal du registrere dig inden for en uge hos de relevante myndigheder. 

Vi får mange spørgsmål som "nu er jeg i et andet land, hvad skal jeg så gøre nu?" Det er nemmest at bruge chatten med Euresvejledere til at finde Euresvejledere. I løbet af en uge bliver du registreret i det land, hvor du skal opholde dig – elektronisk. Myndighederne i destinationslandet giver besked om, at nu er du ankommet, og oprindelseslandet udbetaler dine dagpenge. Hvis det ikke lykkes dig at finde et job der, hvor du er, inden for tre måneder, skal du tage tilbage til dit hjemland. Ellers risikerer du at miste dagpengene.

A. Simone Döhner (Eures Tyskland): Forsøg at finde et job, inden du rejser. Med hensyn til dagpenge skal du heller ikke rejse til det andet land og forsøge at bede om ydelser derfra. Du skal først bede om – og få bevilget – dagpenge, som du skal have med, inden du rejser. Endnu bedre er det at søge et job først og derefter en overflytning. 

Se Del 1, hvor Euresvejledere svarer på spørgsmål fra jobsøgende.

Klik her for at stille dit spørgsmål til en Euresvejleder.

Stil dine egne spørgsmål og få mere at vide om at arbejde i udlandet inden for turisme, underholdning og hotel- og restaurationsbranchen på Seize the Summer with EURES 2025.

 

Relevante links:

Chat med en Euresvejleder

Seize the Summer with EURES 2025 E(O)JD

Leve- og arbejdsvilkår i andre EU-lande

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

Emner
  • Forretning/iværksætteri
  • EU-værktøjskasse til mobilitet
  • EURES-uddannelse
  • Råd og tips
  • Interne EURES-nyheder
  • Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyheder
  • Nyheder/rapporter/statistik
  • Rekrutteringstendenser
  • Ungdom
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Arts, entertainment and recreation
  • Education
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.