
Har du et spørsmål du ønsker å stille til en EURES-rådgiver? Her er noen av spørsmålene jobbsøkerne stilte på Today's Dream, Tomorrow's Reality, den første europeiske (nettbaserte) jobbdagen med rådgivere fra alle de 31 landene i EURES-nettverket. Finn ut nedenfor hvordan EURES-rådgiverne svarte på dem.
Sp. Jeg snakker bare engelsk. Kan jeg jobbe i EU bare med engelsk?
Sv. Jan Vleugel (EURES Danmark): Ja, selvfølgelig – engelsk er et av de mest brukte språkene i EU – men det kommer jo an på jobben. Hvis du skal jobbe i et stort internasjonalt selskap der arbeidsspråket er engelsk, da er det ikke noe problem. På jobb, blant kollegaer, kan du gjøre det med engelsk.
Men la oss si at du flytter med familien din og barna går på skolen, og så må du på butikken for å kjøpe diverse ting. Da er det fantastisk om du lærer det lokale språket. Heldigvis er det i mange land gode muligheter for det, og det er også ting du kan gjøre på forhånd for å lære et nytt språk.
Sp. Jeg er interessert i å jobbe som grensependler. Har du noen råd om dette?
Sv. Jan Vleugel (EURES Danmark): Vi har ingen egen grensependlerorganisasjon, men helt sør i Danmark har vi mange som bor i Danmark og jobber i Tyskland, og omvendt – og mange fra Sverige som kommer for å jobbe i København. Det er eksempler på grenseregioner i mange forskjellige deler av Europa også.
Jeg synes jobbsøkere bør ta en titt på EURES-portalen. De trenger også en spesialisert EURES-rådgiver [via EURES-rådgiverchatten] som kan fortelle dem om arbeidskontrakter samt skatte- og helsesystemer i de forskjellige landene. Som EU-borger kan du ta med deg det europeiske helsetrygdkortet fra ett land til et annet, og det kan også være noen særlige regler om skatt og helse.
Sv. Simone Döhner (EURES Tyskland): Det finnes mange grenseregioner. Vi har rundt to millioner pendlere som krysser grensen, så dette er alltid et viktig tema. EURES-rådgiverne samarbeider i mange grenseregioner, og de arrangerer til og med egne grenseaktiviteter. De arrangerer dager der du kan melde deg på for å møte EURES-rådgivere fra forskjellige regioner som sitter ved ett bord og svarer på alle spørsmål du måtte ha. Dette er en svært interessant og vellykket aktivitet. Du sitter der med spørsmål om begge medlemsstatene, og du har begge representantene foran deg. Du kan løse mange ting på den måten.
Sp. Hvordan fungerer U2-skjemaet for ytelser?
Sv. Jan Vleugel (EURES Danmark): Det fulle navnet på dette dokumentet er PDU2 – det personlige dokumentet for arbeidsledige nr. 2. Som statsborger i EU, pluss Norge, Island, Liechtenstein og Sveits, kan du ta med deg arbeidsledighetstrygden til et annet land i tre måneder. Det betyr at det første landet du kommer fra, eksporterer arbeidsledighetstrygden din til det andre landet. Ta kontakt med myndigheten som betaler ut ytelsen din i hjemlandet, be dem om PDU2, og ta det med til det andre landet der du ønsker å søke jobb. La oss si at det er fra Danmark til Spania – da må du registrere deg innen en uke hos de relevante myndighetene i Spania.
Vi får mange spørsmål av typen «Nå er jeg i et annet land, hva gjør jeg nå?» Det enkleste er å bruke EURES-rådgiverchatten for å søke etter EURES-rådgivere. Om en uke er du registrert i det landet du skal oppholde deg – elektronisk. Myndighetene i mottakerlandet sender en melding om at nå som du er ankommet, vil opprinnelseslandet betale ut ytelsene dine. Hvis du ikke klarer å finne en jobb der du er i løpet av tre måneder, må du reise tilbake til opprinnelseslandet eller risikere å miste arbeidsledighetstrygden.
Sv. Simone Döhner (EURES Tyskland): Prøv å finne en jobb før du reiser. Når det gjelder arbeidsledighetstrygd, må du heller ikke reise til det andre landet og prøve å be om ytelser fra utlandet. Du må spørre først og få med deg arbeidsledighetstrygd før du reiser. Enda bedre er det å søke jobb først og deretter søke om overflytting.
Sjekk ut del 1 av EURES-rådgiverne svarer på spørsmål fra jobbsøkere.
Klikk her for å stille ditt eget spørsmål til en EURES-rådgiver.
Still dine egne spørsmål og finn ut mer om å jobbe i utlandet innen turisme, underholdning samt hotell og restaurant på Seize the Summer with EURES 2025.
Relevante lenker:
Seize the Summer with EURES 2025 E(O)JD
Leve- og arbeidsvilkår i andre EU-land
Les mer:
Finn EURES-rådgivere
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene
EURES’ jobbdatabase
EURES’ tjenester for arbeidsgivere
EURES' aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på X
EURES på LinkedIn
EURES på Instagram
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 13 mars 2025
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Business /Entreprenørskap
- EU-verktøykasse for mobilitet
- EURES opplæring
- Råd og tips
- Interne EURES-nyheter
- Arbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheter
- Nyheter/rapporter/statistikk
- Rekrutteringstrender
- Ungdom
- Relaterte seksjon(er)
- EURES-tjenester
- Hjelp & support
- Råd og tips
- Arbeidsmarkedsinformasjon
- Leve- og arbeidsvilkår
- Sektor
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Arts, entertainment and recreation
- Education
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage