Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice24. november 2023Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 3 min

Se težko osredotočate na delo med delom od doma? Preberite naše nasvete, kako si pomagati.

Sedaj ko mnogi že nekaj časa delamo na daljavo, spoznavamo, kako težko je ostajati osredotočen na delo ob številnih motečih dejavnikih doma. V tem članku vam jih bomo pomagali prepoznati in vam svetovali, kako preprečiti, da bi vplivali na vas.

Distracted when working from home? Here is how to remove distractions

Odstranite najbolj očitne moteče dejavnike.

Čeprav se zdi preprosto, je prvi korak v boju proti dejavnikom, ki odvračajo pozornost, ta, da preprečite prelaganje obveznosti. Iz delovnega okolja odstranite najbolj moteče stvari, kot so denimo mobilni telefoni, osebni računalniki ali televizorji. Pomaga lahko že to, da jih odstranite iz svojega vidnega polja ali da delate v drugem prostoru.

Prav tako vas lahko od dela odvrne interakcija z družinskimi člani ali sostanovalci. Poskusite postaviti meje in razložite osebam, s katerimi živite, kakšen je vaš delovni čas, ter jih prosite, naj spoštujejo vašo potrebo po mirnem delovnem prostoru in nemotenem delu.

Odstranite skrite moteče dejavnike

Za motečo se lahko izkaže tudi nekatera delovna oprema. Dodatni računalniški zasloni, za katere se pogosto misli, da povečujejo produktivnost, so lahko v resnici moteči, če jih ne uporabljate učinkovito. Moteč je lahko na primer neaktiven dokument ali prenatrpan e-poštni predal. Tudi beležke, pisala ali samolepilni lističi okoli računalniškega zaslona lahko odvračajo vašo pozornost, zato razmislite o odstranitvi zaslona in vseh nepotrebnih predmetov z mize, da se boste lažje osredotočili na svoje delovne naloge.

Zaprite nepotrebne aplikacije programske opreme

Če uporabljate dodatni računalniški zaslon, zaprite vse aplikacije programske opreme ali dokumente, ki jih ne uporabljate pri trenutni nalogi. Tako bo vaš digitalni delovni prostor ostal pregleden, vaše misli pa bolj osredotočene, zaradi česar boste lažje poiskali informacije, ki jih resnično potrebujete.

Ustvarite prostor, ki je namenjen delu

Dober način za preprečitev motečih dejavnikov je, da prerazporedite pohištvo in opremo v svoji sobi tako, da bo omogočala boljšo osredotočenost na delo. Poskusite v svojem domu urediti poseben delovni kotiček, četudi za domačo pisarno nimate na voljo celotne sobe. Že s preprosto namestitvijo računalnika na mizo lahko ta prostor označite kot prostor za delovne dejavnosti. Ta preprosti trik lahko poveča vašo koncentracijo in produktivnost.

Spremenite svoj delovni prostor nazaj v bivalni prostor

Zgoraj opisana strategija se ne zaključi ob koncu delovnega časa. Pomembno je, da ob koncu delovnega dne svoje delovno okolje preoblikujete nazaj v bivalno okolje. To pomeni, da pospravite vso delovno opremo, kar je še zlasti pomembno, če prebivate v majhnih ali skupnih bivalnih prostorih. S tem boste ustvarili mentalno ločnico med delom in prostim časom ter poskrbeli, da delo ne bo posegalo v vaš prosti čas. Vzpostavitev ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem je ključnega pomena za ohranjanje produktivnosti in preprečevanje izgorelosti.

Nadenite si slušalke in poslušajte klasično glasbo

Koristi poslušanja klasične glasbe med delom so dobro znane, saj mnogi strokovnjaki trdijo, da povečuje osredotočenost in produktivnost. Slušalke so lahko tudi koristen pripomoček za pridušitev neželenega hrupa in vpliva motečih dejavnikov, zlasti če v domačem okolju med delom niste sami.

Poskrbite za svoje zdravje

Dolgotrajno sedeče delo lahko povzroči bolečine v vratu, ramenih in križu, če se občasno ne pretegnete. Poleg nelagodja in utrujenosti lahko celodnevno sedenje za pisalno mizo povzroči tudi zdolgočasenost. Da bi preprečili poškodbe, okrepili zdravje in povečali svojo delovno učinkovitost, pogosto vstanite od mize, se raztegnite, popijte kozarec vode in se nadihajte svežega zraka. Ko se vrnete za delovno mizo, se boste počutili osveženi in motivirani za delo.

Za več nasvetov, ki vam bodo pomagali uspeti v sodobnem svetu dela, si oglejte naš članek Kako spodbuditi produktivnost na delovnem mestu.

 

Sorodne povezave:

Kako spodbuditi produktivnost na delovnem mestu

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
 • Namigi in nasveti
 • Mladina
Povezani razdelki
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.