Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel24 november 2023Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Snel afgeleid tijdens het thuiswerken? Dit doe je ertegen

Voor velen van ons die minstens gedeeltelijk thuiswerken, kan het lastig zijn om een evenwicht te vinden tussen werk en afleiding. In dit artikel gaan we in op bronnen van afleiding en wat je ertegen kunt doen.

Distracted when working from home? Here is how to remove distractions

Duidelijke vormen van afleiding

Het lijkt misschien simpel, maar de eerste stap om afleiding te bestrijden is om je uitstelgedrag aan te pakken. Verwijder dingen uit je werkomgeving die je duidelijk afleiden, zoals je mobiele telefoon, de computer of de televisie. Die dingen uit het zicht houden of in een andere kamer werken kan al helpen om de verleiding te weerstaan taken uit te stellen.

Ook familie of huisgenoten kunnen je afleiden van je werk. Stel grenzen door ervoor te zorgen dat je huisgenoten je werktijden kennen en je behoefte aan een rustige, ongestoorde werkplek respecteren.

Verborgen vormen van afleiding

Ook bepaalde onderdelen van een normale thuiswerkplek kunnen je afleiden. Een tweede monitor is vaak bedoeld om de productiviteit te verhogen, maar kan bij verkeerd gebruik juist afleiden. Zo kan een inactief document of een volle e-mailinbox afleiden. Blocnotes, pennen of plaknotities rond je beeldscherm kunnen je ook afleiden, dus overweeg om je beeldscherm en alle onnodige rommel van je bureau te verwijderen als je je op een taak moet concentreren.

Sluit onnodige programma’s

Als je een tweede beeldscherm nodig hebt, zorg er dan voor dat je alle software en documenten sluit die je niet gebruikt voor de taak die je wilt uitvoeren. Dit helpt om je digitale werkruimte schoon te houden en te focussen, zodat je de nodige informatie sneller vindt.

Creëer een werkplek

Een goede manier om afleiding te voorkomen is om je kamer zo in te richten dat je beter op je werk kunt focussen. Probeer een speciale werkplek te creëren, zelfs als je niet over een aparte kamer voor je thuiskantoor beschikt. Door een computer op een bureau of tafel te plaatsen, markeer je die plek als ruimte voor werkgerelateerde activiteiten. Met deze mentale truc houd je je focus en verbeter je je productiviteit .

Verander werkruimte terug in woonruimte

Keer deze strategie om aan het einde van je werkdag. Verander je werkruimte weer terug in je thuisomgeving als je klaar bent. Berg alle werkbenodigdheden op – dit is vooral belangrijk in kleine of gedeelde woonruimten. Dit helpt je om werk en ontspanning mentaal te scheiden, zodat je de grens tussen werk en vrije tijd niet vervaagt. Dit is essentieel om je productiviteit op peil te houden en een burn-out te voorkomen.

Gebruik een hoofdtelefoon en luister naar klassieke muziek

Het positieve effect van het luisteren naar klassieke muziek tijdens het werk is duidelijk aangetoond. Veel deskundigen hebben geconstateerd dat het de focus vergroot en de productiviteit verhoogt. Een hoofdtelefoon kan ook een nuttig hulpmiddel zijn om storend geluid en afleiding tegen te gaan, vooral in een drukke thuisomgeving.

Doe iets voor je gezondheid

Langdurig werk aan een bureau kan nek-, schouder- en onderrugklachten veroorzaken als je geen rekoefeningen doet. De hele dag zitten achter je bureau kan niet alleen ongemakken en vermoeidheid tot gevolg hebben, maar kan ook vervelen. Voorkom klachten door voor je gezondheid te zorgen en je efficiëntie te verhogen. Neem regelmatige pauzes om te stretchen, water te drinken en frisse lucht binnen te laten. Als je daarna terugkeert naar je bureau, voel je je verfrist en geïnspireerd om weer aan het werk te gaan.

Wil je meer tips om succesvol te zijn in de moderne arbeidswereld? Lees dan ons artikel over Hoe je je productiviteit op het werk kunt verhogen.

 

Links:

Hoe je je productiviteit op het werk kunt verhogen

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Hints en tipsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Hints en tipsLeven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.