Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak24. studenoga 2023.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Odvlači li vam nešto pažnju kad radite od kuće? Evo kako ukloniti stvari koje vam odvlače pažnju

Sada kada mnogi od nas rade na daljinu barem dio vremena, može biti teško pronaći ravnotežu između posla i stvari koje nam odvlače pažnju kod kuće. U ovom ćemo vam članku pomoći da prepoznate stvari koje odvlače pažnju te ćemo vam dati savjete o tome kako ih ukloniti.

Distracted when working from home? Here is how to remove distractions

Uklonite stvari koje vam evidentno odvlače pažnju

Iako se to čini jednostavnim, prvi korak u sprječavanju odvlačenja pažnje jest da sami sebe zaustavimo u odgađanju izvršavanja zadataka. Uklonite stvari iz radnog okružja za koje je jasno da će vam odvraćati pažnju, kao što su mobilni telefoni, osobna računala ili televizori. Čak i ako ih samo sklonite iz vidokruga ili ako radite u drugoj prostoriji, možete se oduprijeti iskušenju da odgodite posao.

Slično tome, interakcije s obitelji ili osobama s kojima živite mogle bi vas odvratiti od posla. Pokušajte postaviti granice tako da budete sigurni da osobe s kojima živite znaju vaše radno vrijeme i da poštuju vašu potrebu za mirnim radnim prostorom u kojem vas ništa ne prekida u radu.

Uklonite stvari koje vam prikriveno odvlače pažnju

Neki dijelovi uobičajenog radnog prostora u domu mogli bi vas ometati. Iako se često smatra da potiče produktivnost, drugi zaslon može vam zapravo odvlačiti pažnju ako ga ne upotrebljavate učinkovito. Na primjer, neaktivni dokument ili pretinac e-pošte u koji primate poruke mogli bi vas ometati. Zabilješke, olovke ili samoljepljivi listići u blizini zaslona također bi vas mogli ometati, pa razmislite o tome da uklonite zaslon i sve nepotrebne stvari s radnog stola kada se trebate usredotočiti na zadatak.

Zatvorite softver koji vam nije potreban

Ako vam je potreban drugi zaslon, pobrinite se da zatvorite softver ili dokumente kojima se ne koristite u izvršavanju svojeg trenutačnog zadatka. Na taj ćete način svoj digitalni radni prostor održavati čistim, a vaš um usmjerenim, što će vam omogućiti da pronađete informacije koje su vam zaista potrebne.

Stvorite prostor za rad

Dobar način za uklanjanje stvari koje vam odvlače pažnju jest da preuredite svoju sobu kako bi bila prilagođenija za rad. Pokušajte stvoriti neku vrstu namjenskog radnog prostora u svojem domu, čak i ako nemate na raspolaganju cijelu sobu koja bi bila kućni ured. Jednostavnim postavljanjem računala na radni stol ili stol mogao bi se taj prostor označiti kao prostor za aktivnosti povezane s poslom. Taj mentalni trik može vam pomoći da se bolje usredotočite i povećate produktivnost.

Promijenite svoj radni prostor natrag u životni prostor

Međutim, ta strategija ne završava radnim danom. Kad završite, važno je da ponovno promijenite svoj namjenski radni prostor u kućno okružje. To se odnosi na pospremanje radnog pribora, što je ključno u malim životnim prostorima ili u prostorima koje dijelite s drugima. To će vam pomoći da odredite mentalnu granicu između posla i odmora, čime ćete osigurati da posao ne zadire u vaše slobodno vrijeme. Ta je ravnoteža ključna za održavanje produktivnosti i sprječavanje izgaranja na poslu.

Koristite slušalice i slušajte klasičnu glazbu

Prednosti slušanja klasične glazbe tijekom rada dobro su dokumentirane, a mnogi stručnjaci ističu da se time poboljšava usredotočenost i povećava produktivnost. Slušalice mogu biti i koristan alat za blokiranje neželjene buke i ometanja, posebno u užurbanom kućnom okružju.

Čuvajte svoje zdravlje

Dugotrajni rad za radnim stolom može uzrokovati bol u vratu, ramenima i donjem dijelu leđa ako se ne istežete. Osim što stvara nelagodu i umor, sjedenje za radnim stolom tijekom cijelog dana vjerojatno će vam biti i dosadno. Kako biste spriječili ozljede, poboljšali svoje zdravlje i učinkovitost, ustanite i radite redovite stanke za istezanje, popijte čašu vode i udahnite svjež zrak. Nakon što se vratite za svoj radni stol, osjetit ćete osvježenje i nadahnuće za rad.

Više savjeta koji će vam pomoći da uspijete u suvremenom svijetu rada možete pronaći u našem članku Kako povećati produktivnost na radnom mjestu.

 

Korisne poveznice:

Kako povećati produktivnost na radnom mjestu

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite EURES-ove savjetnike

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Savjeti
 • Mladost
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.