Poista ilmeiset häiriötekijät
Ensimmäinen yksinkertainen askel häiriötekijöiden karsimiseksi on poistaa syyt työnteon aloittamisen lykkäämiseen. Poista työympäristöstäsi kaikki työntekoa selvästi häiritsevät laitteet, kuten kännykkä, henkilökohtainen tietokone tai televisio. Jo niiden siirtäminen pois näkyvistä tai työskentely eri huoneessa voi auttaa vastustamaan kiusausta lykätä työnteon aloittamista.
Vuorovaikutus perheen tai asuinkumppaneidesi kanssa saattaa myös häiritä työhön keskittymistä. Aseta asuinkumppanillesi rajat ja varmista, että he ymmärtävät, että työajalla et ole käytettävissä, ja kunnioittavat tarvettasi rauhalliseen työtilaan, jossa voit työskennellä keskeytyksettä.
Eliminoi piilohäiriötekijät
Myös itse työpiste saattaa häiritä työhön keskittymistä. Kakkosnäyttöjen usein ajatellaan lisäävän tuottavuutta. Ne voivat kuitenkin tehottomalla tavalla käytettyinä vaikuttaa häiritsevästi keskittymiskykyyn. Esimerkiksi ruudulle unohtunut asiakirja tai täysi sähköpostilaatikko voi saada ajatukset harhailemaan. Kakkosnäytön poistamisen lisäksi työpöydältä kannattaa siivota pois kaikki turha pikkusälä, joka voi häiritä työhön keskittymistä, kuten muistilehtiöt, kynät tai tarramuistiot.
Sulje tarpeettomat ohjelmistot
Jos tarvitset toista näyttöä, varmista, että suljet kaikki ohjelmat tai asiakirjat, joita et käytä käsillä olevassa tehtävässä. Näin digitaalinen työtilasi pysyy siistinä ja mielesi keskittyneenä, ja löydät helposti tarvitsemasi tiedot.
Luo miellyttävä kotityötila
Yksi keino poistaa häiriötekijät on tilan järjestäminen paremmin työn tekoon soveltuvaksi. Vaikka käytössä ei olisikaan kokonaista huonetta kotitoimistolle, voit rajata itsellesi erillisen kotityötilan. Jo pelkkä tietokoneen sijoittaminen työpöydälle voi toimia merkkinä siitä, että kyseessä on työhön varattu tila. Tämä psykologinen temppu voi parantaa keskittymiskykyä ja tuottavuutta.
Muunna työtila takaisin asuintilaksi
Strategia toimii käänteisesti työpäivän päätyttyä. On tärkeää muuntaa työtila takaisin kotiympäristöksi, kun lopetat työnteon. Tämä tarkoittaa kaikkien työhön liittyvien välineiden poissiivoamista, mikä on ratkaisevan tärkeää pienissä tai yhteisissä tiloissa. Näin asetat henkisen rajan työn ja rentoutumisen välille ja varmistat, että työ ei valu vapaa-aikaan. Työ- ja yksityiselämän tasapaino on avainasemassa tuottavuuden ylläpitämisessä ja työuupumuksen ehkäisemisessä.
Käytä kuulokkeita ja kuuntele klassista musiikkia
Klassisen musiikin kuuntelun hyödyt työnteon aikana on dokumentoitu laajasti, ja useiden asiantuntijoiden mukaan klassinen musiikki parantaa keskittymistä ja lisää tuottavuutta. Kuulokkeet voivat myös olla hyödyllinen keino estää ei-toivottu melu ja häiriöt erityisesti vilkkaassa kotiympäristössä.
Ylläpidä terveyttäsi
Pitkäaikainen työskentely työpöydän ääressä ilman venyttelytaukoja voi aiheuttaa niska-, olkapää- ja alaselkäkipuja. Istuminen koko päivän työpöydän ääressä on myös epämukavaa ja väsyttävää ja todennäköisesti kyllästyttävää. Voit ehkäistä fyysisiä vaivoja, edistää terveyttäsi ja parantaa tehokkuutta pitämällä säännöllisiä taukoja, jolloin venyttelet, haet lasillisen vettä tai käyt ulkona haukkaamassa raitista ilmaa. Kun palaat työpöydän äärelle, tunnet olosi virkistyneeksi ja voit tarttua työhön uudenlaisella tarmolla.
Lue lisää vinkkejä, jotka auttavat menestymään nykypäivän työelämässä, ja tutustu artikkeliin Vinkkejä tehokkaampaan työpäivään.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Vinkkejä tehokkaampaan työpäivään
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 24. marraskuuta 2023
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Vinkkejä
- Nuoriso
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Vinkkejä
- Asuminen ja työskentely
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles