
Undvik uppenbara distraktionsmoment
Det kan verka självklart, men det första steget för att bekämpa distraktioner är att låta bli att prokrastinera. Se till att din arbetsplats är fri från distraherande inslag såsom mobiltelefoner, privata datorer eller tv-apparater. Att undvika att ha sådana inslag i synfältet eller att arbeta i ett annat rum kan räcka för att motstå frestelsen att gå ifrån arbetet.
På samma sätt kan samtal med familjen eller andra som du bor med störa dig i ditt arbete. Försök att sätta gränser. Försäkra dig om att de du bor med känner till dina arbetstider och har förståelse för att du behöver kunna arbeta ostört.
Undvik dolda distraktionsmoment
De flesta hemmakontor har inslag som kan vara distraherande. Flera bildskärmar är ett exempel på detta. De kan visserligen öka produktiviteten, men de kan också distrahera om du inte använder dem på rätt sätt. Ett inaktivt dokument eller en inkorg med ständigt inkommande e-post kan exempelvis störa koncentrationen. Anteckningsblock, pennor och klisterlappar runt bildskärmen kan också fånga uppmärksamheten i onödan, så det kan vara mödan värt att ta bort onödig bråte och bildskärmar som inte har med jobbet att göra när du behöver fokusera på en uppgift.
Stäng ner program som du inte använder
Se till att stänga ner program och dokument som du inte behöver för den arbetsuppgift du för tillfället arbetar med. Detta gäller särskilt om du har två bildskärmar. På så sätt håller du din digitala arbetsyta ren, vilket gör det enklare att fokusera och hitta den information du behöver.
Anpassa din arbetsplats
Ett bra sätt att bli av med distraktioner är att anpassa eller möblera om rummet så att det blir mer arbetsorienterat. Försök att skapa en plats i ditt hem som bara är avsedd för arbete. Detta kan du göra även om du inte kan avsätta ett helt rum för hemmakontoret. Ett skrivbord med en jobbdator kan vara tillräckligt. Detta enkla mentala knep kan förbättra ditt fokus och din produktivitet.
Från hemyta till arbetsplats – och tillbaka till hemyta
För att nämnda strategi ska fungera är det viktigt att du tar för vana att plocka undan jobbrelaterade föremål och återställa hemmiljön när arbetsdagens är slut. Detta är särskilt viktigt om du bor trångt eller delar boytan med andra. På det här sättet skapar du en mental gräns mellan arbete och privatliv samt säkerställer att arbetet inte stör den tid som du använder för avkoppling. Denna balans behövs för att du ska kunna hålla dig produktiv och undvika att bli utbränd.
Använd hörlurar och lyssna på klassisk musik
Fördelarna med att lyssna på klassisk musik medan man arbetar är väldokumenterade, och många experter rapporterar att det förbättrar koncentrationen och ökar produktiviteten. Genom att jobba med hörlurar stänger du också ute oönskade ljud och distraktioner, vilket är särskilt bra om du till exempel jobbar från en bullrig plats eller har småbarn hemma.
Prioritera hälsan
Långvarigt stillasittande arbete kan orsaka smärta i nacke, axlar och ländrygg om du inte sträcker på dig med jämna mellanrum. Om du sitter vid skrivbordet från morgon till kväll är det dessutom troligt att du blir uttråkad. För att förebygga skador, främja din hälsa och öka din effektivitet bör du ta regelbundna pauser för att sträcka på dig, dricka vatten och få frisk luft. När du sedan sätter dig vid skrivbordet igen kommer du troligen att känna dig uppiggad och mer inspirerad för att fortsätta arbeta.
Mer tips för att hjälpa dig att lyckas i den moderna arbetsvärlden finns i vår artikel Så ökar du din produktivitet på jobbet.
Länkar:
Så ökar du din produktivitet på jobbet
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 24 november 2023
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Råd och tips
- Ungdom
- Relaterade avsnitt
- Råd och tips
- Leva & arbeta
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles