În această secţiune veţi găsi răspunsuri la o selecţie de întrebări frecvente, precum şi alte informaţii care v-ar putea fi utile.
Dacă nu găsiţi aici informaţia pe care o căutaţi, vă invităm să luaţi legătura cu serviciul nostru de asistenţă.
EURES (European Employment Services) [Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă] este o reţea de cooperare constituită de serviciile publice de ocupare a forţei de muncă. Participă ca parteneri şi organizaţii sindicale şi patronale. Obiectivul reţelei EURES este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European (SEE) (cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda), precum în Elveţia.
EURES acoperă 31 de ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ţările de Jos, Ungaria
EURES se adresează atât persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din țările EURES interesate de dreptul lor de a se deplasa liber în altă țară pentru a munci sau a studia, cât și angajatorilor care doresc să recruteze astfel de lucrători.
EURES oferă o reţea de consilieri care pot acorda solicitanţilor de locuri de muncă şi angajatorilor informaţii, ajutor şi asistenţă, prin intermediul unor contacte personale. Consilierii EURES sunt specialişti instruiţi şi care oferă cele trei servicii EURES de bază, adică informaţii, orientare şi plasament, atât solicitanţilor de locuri de muncă, cât şi angajatorilor interesaţi de piaţa de muncă europeană.
Există, în întreaga Europă, peste 900 de consilieri EURES, iar numărul lor este tot mai mare. Modul de contactare şi adresele lor se găsesc pe pagina „Căutare consilieri EURES” din secţiunea „Servicii EURES” a portalului sau făcând clic pe butonul „Contactaţi un consilier EURES”, care apare pe multe pagini ale acestui portal.
EURES este un serviciu gratuit, atât pentru solicitanţii de locuri de muncă, cât şi pentru angajatori, sub rezerva condiţiilor stabilite de fiecare membru EURES.
Baza de date EURES cu locurile de muncă vacante se actualizează zilnic. Informaţiile despre tendinţele de pe piaţa muncii şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă se actualizează periodic de către corespondenţii naţionali ai EURES.
Portalul EURES oferă nu numai informaţii despre locurile de muncă vacante în Spaţiul Economic European şi în Elveţia, ci şi informaţii despre tendinţele de pe piaţa muncii din toate ţările şi regiunile SEE, informaţii practice despre condiţiile de viaţă şi de muncă în Europa, precum şi o bază de date on-line cu CV-urile solicitanţilor de locuri de muncă.
Secţiunea portalului intitulată „Condiţii de viaţă şi de muncă” cuprinde detalii în legătură cu numeroase chestiuni importante, cum ar fi găsirea unei locuinţe, găsirea unei şcoli, impozite, costul vieţii, ocrotirea sănătăţii, legislaţia socială, comparabilitatea calificărilor etc.
Portalul EURES pentru mobilitatea forţei de muncă este disponibil în cele 26 de limbi ale Uniunii Europene/SEE, respectiv: bulgară, cehă, croat, daneză, estonă, engleză, finlandeză, franceză, germană, greacă, islandeză, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, norvegiană, olandeză, poloneză, portugheză, română, scoţiană, slovacă, slovenă, spaniolă şi suedeză.
Obiectivul nostru este de a oferi cât mai multe informaţii în toate cele 26 de limbi, dar cel puţin în limbile engleză, franceză şi germană.
Informaţiile cuprinse în secţiunea „Condiţii de viaţă şi de muncă” sunt disponibile în limbile engleză, franceză, germană şi în limba naţională a ţării în cauză.
Orice cetăţean al UE are dreptul de a lucra şi a locui în orice stat membru, fără discriminări pe bază de naţionalitate. Libera circulaţie a persoanelor constituie una dintre libertăţile fundamentale garantate de Tratatul privind Uniunea Europeană (art. 3, 39, 40) şi de legislaţia comunitară.
Regulile comunitare privind libera circulaţie a lucrătorilor se aplică şi statelor membre ale Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia). Elveţia a încheiat un acord bilateral cu UE privind libera circulaţie a persoanelor.
Este important de reţinut că, după extinderile UE din anii 2004 şi 2007, se prevede o perioadă de tranziţie de maximum şapte ani în care legislaţia comunitară privind libera circulaţie a lucrătorilor încă nu se aplică pe deplin în UE lărgită. Mai multe informaţii se găsesc în cadrul secţiunii „Condiţii de viaţă şi de muncă”, „Libera circulaţie a lucrătorilor”.
Se consideră că o mai mare mobilitate a forţei de muncă, atât cea dintre locurile de muncă (mobilitatea ocupaţională), cât şi cea dintre ţări (mobilitate geografică), contribuie la progresul social şi economic, la un grad mai înalt de ocupare a forţei de muncă şi la o dezvoltare durabilă şi echilibrată. Această mobilitate permite o adaptare mai uşoară şi mai eficientă a economiei europene, a gradului de ocupare a forţei de muncă şi a forţei de muncă la condiţiile în schimbare şi constituie un stimulent pentru schimbare într-o economie globală concurenţială. Un grad mai înalt de mobilitate între statele membre va încuraja şi o mai strânsă integrare politică în cadrul UE.
Milioane de locuri de muncă sunt neocupate în UE, deși rata șomajului este moderat ridicată (între 7 și 10 % în ultimii ani). În plus, peste jumătate din cei care se mută când sunt șomeri își găsesc efectiv un loc de muncă într-un an sau mai puțin, față de cei care rămân șomeri în țările lor.
Europa oferă oportunități extraordinare tuturor celor care doresc să se mute pentru a avansa. Deși tendința de mutare în străinătate este în creștere, europenii tind să rămână statici.
Se pot câştiga multe lucruri în urma unei perioade de studii sau de lucru în străinătate: o schimbare adevărată a mediului profesional, noi orizonturi personale, contacte zilnice cu o altă cultură, posibilitatea ideală de a învăţa o limbă străină, şansa de a studia sau de a lucra împreună cu persoane de formaţie diferită, schimb de idei şi compararea experienţelor.
Posturile disponibile în secţiunea EURES „Căutarea unui loc de muncă” acoperă o gamă largă de ocupaţii şi includ posturi permanente sau temporare.
Fiecare post vacant este însoţit de informaţii despre modul în care trebuie prezentată candidatura şi despre persoana de contact. Aceasta poate fi un consilier EURES care va studia candidatura sau, în alte cazuri, cineva din cadrul organizaţiei angajatorului.
Locurile de muncă prezentate pe portalul EURES provin de la membrii şi partenerii EURES, în special de la serviciile publice europene de ocupare a forţei de muncă. Acestea folosesc EURES pentru a face publice locurile de muncă pentru care angajatorul este interesat în mod special să recruteze lucrători din alte ţări europene. Aceste „posturi EURES” indică faptul că angajatorul este interesat în mod deosebit să recruteze lucrători din alte ţări europene.
Pentru a mări transparenţa pieţei muncii din Europa, toate posturile făcute publice de serviciile publice europene de ocupare a forţei de muncă, cu câteva excepţii, sunt vizibile pe site-ul nostru.
Nu. Posturile vacante de la instituţiile europene sunt publicate pe site-ul Oficiului European pentru Selecţia Personalului (EPSO): http://epso.europa.eu
Secţiunea EURES „Căutarea unui loc de muncă” are o interfaţă de căutare uşor de utilizar. Pentru a găsi un loc de muncă, solicitanţii pot alege, de exemplu, o ţară, o regiune, o profesiune, un tip de contract, sau pot combina mai multe tipuri de criterii.
Baza de date EURES în care se face căutarea de locuri de muncă este actualizată zilnic de serviciile europene de ocupare a forţei de muncă, iar anunţurile de post vacant rămân pe site doar atâta timp cât sunt de actualitate.
Câteva lucruri de reţinut atunci când faceţi o căutare de locuri de muncă pe EURES:
Deşi majoritatea detaliilor referitoare la locurile de muncă, de pildă tipul de contract, experienţa necesară şi nivelul de studii cerut etc. sunt traduse în toate limbile UE/SEE, acest lucru nu este valabil şi pentru denumirea postului sau pentru textul anunţului. Astfel, o căutare după cuvânt cheie care foloseşte cuvinte cheie dintr-o anumită limbă nu va identifica neapărat toate posturile vacante disponibile în baza de date. De exemplu, dacă faceţi o căutare după cuvântul „ospătar” în limba engleză (waiter), probabil nu veţi găsi aceleaşi anunţuri care pot fi găsite folosind acelaşi cuvânt cheie din limba franceză (serveur). Cu toate acestea, categoriile predefinite ca „profesie”, „experienţă necesară”, „loc” etc. acoperă toate versiunile lingvistice disponibile.
EURES „Căutarea unui loc de muncă” este disponibil în cele 26 de limbi UE/SEE, iar utilizatorii pot efectua căutările în oricare dintre limbi. Reţineţi totuşi că, deoarece posturile vacante anunţate pe portalul EURES sunt, în mare parte, importate direct din bazele de date naţionale de posturi vacante, textul anunţului (titlul şi descrierea postului) sunt în general în limba naţională a ţării sursă. Alte detalii privind postul, cum ar fi tipul de contract, experienţa şi nivelul de studii cerute etc., sunt traduse în toate limbile.
O căutare după „Cuvinte cheie” într-una din limbi nu va face în mod necesar să apară toate posturile vacante din baza de date. Dacă, de exemplu, veţi utiliza cuvântul englezesc „waiter” drept cuvânt cheie, nu veţi găsi, probabil, aceleaşi anunţuri ca în cazul căutării pe baza cuvântului cheie din limba franceză „serveur”. Categoriile predefinite pentru opţiunile „profesiune”, „experienţă cerută”, „loc” etc. acoperă, totuşi, toate versiunile lingvistice.
Reţineţi, vă rugăm, că fiecare angajator decide în ce limbă prezintă postul vacant în secţiunea EURES „Căutarea unui loc de muncă”. Dacă un angajator este în mod deosebit interesat de a recruta pe plan internaţional, anunţul poate fi publicat într-una sau mai multe limbi diferite de limba naţională a angajatorului.
Fiecare post vacant prezintă informaţii privind modul de depunere a candidaturii şi cui să vă adresaţi. Contactul se face fie cu un consilier EURES, care se va ocupa de candidatură, fie, în unele cazuri, direct cu angajatorul.
Mai multe servicii EURES online sunt disponibile gratuit, fără înregistrare. Vă puteți înregistra în My EURES și căuta un loc de muncă. EURES este însă un instrument care facilitează corelarea cererii și a ofertei de locuri de muncă între angajatori și lucrătorii care beneficiază de dreptul la liberă circulație în cadrul pieței interne europene. Găsirea unui loc de muncă prin EURES nu afectează condițiile naționale privind accesul resortisanților țărilor terțe la piața muncii (și anume, regimul permiselor de muncă și/sau de ședere). Pentru mai multe informații destinate resortisanților țărilor terțe, vă rugăm să consultați Portalul UE privind imigrația (europa.eu).
Puteți găsi oportunități de stagii și ucenicii în secțiunea „Condiții de viață și de muncă” de pe portalul EURES. Fiecare țară își prezintă aici cadrul juridic național pentru stagii și ucenicii și oferă informații generale despre căutarea oportunităților și obținerea de sprijin și finanțare.
Mai multe țări oferă oportunități de stagii și ucenicii chiar prin serviciul EURES „Căutare loc de muncă”. La fel ca toate serviciile de pe portalul EURES, și acest serviciu este gratuit. Luați în considerare posibilitatea de a vă înscrie prin portalul EURES pentru a beneficia și de alte funcționalități, cum ar fi salvarea profilului de căutare și corelarea.
EURES „Căutarea unui loc de muncă” este disponibil tuturor utilizatorilor, chiar dacă nu sunt înregistraţi pentru un cont „My EURES”. Înregistrarea în „My EURES” vă oferă totuşi servicii în plus:
- vă puteţi introduce propriul CV, având posibilitatea să fiţi selectat de angajatori potenţiali,
- vă puteţi crea propriul CV în orice limbă a UE, iar acesta poate fi tradus cu uşurinţă în alte limbi
- vă puteţi defini şi stoca propriile profiluri „Căutarea unui loc de muncă” şi să primiţi e-mailuri de avertizare în momentul în care apar posturi corespunzând profilului dvs.
În primul rând trebuie să vă creaţi un cont „My EURES”. După înregistrare, urmaţi instrucţiunile afişate în procedura pas cu pas şi completaţi toate câmpurile obligatorii. Serviciul este gratuit.
Vă puteți modifica CV-ul în orice moment, după ce v-ați conectat cu numele de utilizator și parola, accesând „CV-ul meu” de la rubrica „Solicitant de loc de muncă”.
Solicitanții de locuri de muncă trebuie să-și acceseze cu regularitate contul EURES pentru ca profilul lor să rămână disponibil pentru angajatori. Dacă un solicitant de loc de muncă nu-și accesează contul EURES timp de 26 de săptămâni, CV-ul său nu va mai fi disponibil pentru angajatori. Dacă un solicitant de loc de muncă nu-și accesează contul EURES timp de un an, CV-ul său din baza de date EURES va fi șters. Conturile neaccesate sunt șterse automat după 2 ani.
Accesul deplin la CV-ul dvs. este permis consilierilor EURES şi angajatorilor înscrişi în EURES „CV on-line”. Dumneavoastră puteţi decide dacă anumite date personale, precum numele, adresa etc., să fie vizibile sau ascunse.
În caz că alegeţi opţiunea „anonim" pentru CV-ul dvs. on-line, angajatorii vă vor putea contacta, prin intermediul serviciului EURES, deci fără să cunoască detaliile dvs. personale.
Dacă v-ați uitat parola sau numele de utilizator EURES, puteți cere să vă fie trimise prin e-mail. Faceți clic pe „My EURES” pe pagina de pornire, introduceți adresa de e-mail pe pagina următoare, dacă nu sunteți autentificat, și faceți clic pe „Înainte”. Apoi, faceți clic pe „V-ați uitat parola?” (s-ar putea să fie nevoie să introduceți codul captcha ascuns în imagine) și faceți clic pe „obținere parolă”. Veți primi un e-mail automat cu linkul pentru resetarea parolei, care trebuie utilizat în decurs de 24 de ore. După ce faceți clic pe link, vi se va cere să introduceți o nouă parolă, pe care va trebui să o confirmați. Procesul se încheie când faceți clic pe „Trimite”.
Dacă v-ați uitat atât numele de utilizator/adresa de e-mail, cât și parola, trebuie să contactați serviciul de asistență EURES. Datele de contact se găsesc la „Servicii EURES – Contactați serviciul de asistență EURES” pe portal.
Puteți modifica datele personale oricând doriți; trebuie doar să vă conectați la EURES cu numele de utilizator și parola dumneavoastră, să accesați „Profilul meu” și să modificați datele.
După conectarea la EURES, accesați „Profilul meu” și selectați „Ștergere cont”. Toate informațiile despre dumneavoastră vor fi șterse din baza de date. Dacă veți dori ulterior să aveți acces la „EURES CV-online”, va trebui să vă înregistrați încă o dată.
Serviciile EURES on-line sunt liber accesibile oricărui utilizator care are acces la Internet. Vă puteţi înregistra în My EURES şi să efectuaţi căutări pentru locuri de muncă. Găsirea unui loc de muncă prin EURES nu modifică, totuşi, obligaţiile legale şi procedurile administrative aplicabile unui cetăţean extracomunitar.
Pentru ca un angajator să aibă acces la EURES „CV on-line”, întreprinderea sa trebuie să aibă sediul într-una din cele 30 de ţări membre ale Spaţiului Economic European (SEE) sau în Elveția, şi să aibă un cod valabil de înregistrare TVA sau un cod naţional de înregistrare. După ce înregistrarea a fost aprobată, aveţi acces gratuit la serviciile oferite de EURES angajatorilor.
După ce v-ați înregistrat pe EURES, aveți acces la CV-urile solicitanților de locuri de muncă din baza de date EURES; în plus, puteți stoca criterii de căutare care corespund cerințelor dumneavoastră, puteți primi notificări prin e-mail de îndată s-au înregistrat solicitanți de locuri de muncă care corespund criteriilor dumneavoastră și îi puteți contacta direct prin EURES folosind mesaje personalizate.
p>Angajatorii care doresc să publice un post vacant în EURES trebuie să urmeze instrucţiunile de pe pagina „Anunţarea unui loc de muncă” din secţiunea „Angajatori”. Procedurile pot fi diferite de la o ţară la alta. Unele ţări au un sistem de „autoservire” care permite angajatorilor să anunţe direct on-line posturile vacante. În orice situaţie, puteţi oricând contacta un consilier EURES pentru asistenţă.
Baza de date EURES „Căutarea unui loc de muncă” se actualizează zilnic de către serviciile europene de ocupare a forţei de muncă, iar anunţurile de posturi vacante rămân în sistem cât timp sunt actuale.
Libertatea de circulaţie a persoanelor constituie un drept de bază în cadrul Spaţiului Economic European (SEE), ceea ce permite cetăţenilor din aceste ţări să lucreze în altă ţară a SEE fără permis de muncă. Libertatea de circulaţie a lucrătorilor se aplică cetăţenilor noilor state membre sub rezerva dispoziţiilor tranzitorii prevăzute în tratatele de aderare. Secţiunea următoare, despre „dispoziţiile tranzitorii stabilite pentru noile state membre”, se ocupă în mod special de chestiunile care privesc noile state membre.
Faptul de a locui sau a lucra în altă ţară europeană poate prezenta anumite obstacole, cum ar fi adaptarea la o nouă cultură, desfăşurarea activităţii într-o limbă străină, familiarizarea cu sisteme fiscale şi de protecţie socială necunoscute. Cel mai bine vă puteţi pregăti prin documentare detaliată despre ţara aleasă. Calităţile personale şi determinarea joacă şi ele un rol în găsirea unui loc de muncă, ca şi calificările dvs. şi cunoştinţele de limbi străine. Înainte de a începe căutarea de loc de muncă, este important să fiţi conştienţi că găsirea unui loc de muncă în străinătate nu este în mod necesar mai uşoară decât în ţara de origine (rata generală a şomajului este ridicată în Uniunea Europeană). Cu toate acestea, unele sectoare din piaţa europeană a muncii pot oferi posibilităţi deosebite, cum ar fi sectorul turismului şi cel al serviciilor (servicii financiare, consultanţă managerială, sectorul construcţiilor, sectorul IT şi unele segmente din sectorul sanitar), precum şi locurile de muncă sezonieră din agricultură. Trebuie, de asemenea, să nu uitaţi că există diferenţe serioase între posibilităţile de ocupare a forţei de muncă în cadrul Spaţiului Economic European şi că situaţia poate evolua rapid. Mai multe informaţii în legătură cu aceasta se pot găsi în secţiunea „Condiţii de viaţă şi de muncă”.
Următoarele acţiuni vă pot fi de folos în găsirea unui loc de muncă:
- Vizitaţi portalul EURES pentru mobilitatea forţei de muncă, unde veţi găsi posturi vacante, informaţii despre condiţiile de viaţă şi de muncă, informaţii despre piaţa muncii, precum şi link-uri către alte informaţii utile. Tot aici vă puteţi prezenta CV-ul în atenţia angajatorilor potenţiali din întreaga Europă.
- Contactaţi un serviciu local sau regional de ocupare a forţei de muncă pentru asistenţă. Acestea ar putea dispune de un consilier EURES care v-ar putea oferi consultanţă mai personalizată. Consilierul poate analiza ofertele de locuri de muncă din sistemul EURES şi se poate consulta cu consilierii EURES din ţara de destinaţie.
- Citiţi anunţurile de posturi vacante din presa din ţara „gazdă” (principalele biblioteci publice le primesc de obicei în mod regulat). Nu uitaţi că numeroase publicaţii specializate anunţă posturile vacante din anumite domenii profesionale.
- Contactaţi serviciul public de ocupare a forţei de muncă din ţara gazdă, care ar trebui să fie în măsură să vă consilieze. Nu uitaţi că, în calitate de resortisant SEE, aveţi aceleaşi drepturi într-un alt stat membru ca cetăţenii acelui stat. Solicitaţi o întrevedere cu un consilier EURES, care are experienţă în acordarea de asistenţă unor cetăţeni străini.
Nu uitaţi că cea mai obişnuită cale de a obţine informaţii privind posturile vacante este prin intermediul serviciului public de ocupare a forţei de muncă.
Cu toate acestea, merită să încercaţi şi următoarele:
- În multe state membre există agenţii private, specializate în găsirea de locuri de muncă temporare. Verificaţi dacă acestea încasează comisioane pentru serviciile prestate şi interesaţi-vă cu anticipaţie despre natura contractului de muncă.
- Există şi agenţii private de recrutare a forţei de muncă, dar de obicei se ocupă de personalul managerial sau de anumite sectoare, cum ar fi informatica sau finanţele.
- În cazul studenţilor, târgurile de locuri de muncă şi centrele de orientare în carieră pot juca un rol deosebit de important în găsirea unui loc de muncă.
- Tot mai frecvente sunt candidaturile spontane adresate firmelor. Trebuie să obţineţi cât mai multe informaţii despre firmă, întrucât succesul poate depinde de priceperea cu care veţi demonstra că vă integraţi bine în structura şi cerinţele lor. Formulaţi candidatura sub formă de scrisoare, menţionând calificările, experienţa şi motivele pentru care sunteţi interesat de firma respectivă. Ca formă alternativă, multe companii au site-uri de recrutare, unde vă puteţi trimite candidatura în format electronic.
- Reţelele de relaţii personale sunt foarte importante în multe ţări, întrucât de multe ori primele anunţuri de posturi vacante se fac în discuţii private.
- Sejururi în ţara aleasă, în cadrul unor stagii de formare sau profesionale este un mod ideal de a cunoaşte ţara şi permite căutarea la faţa locului a unui loc de muncă. Multe companii mari organizează astfel de stagii profesionale.
Unul dintre cele mai importante elemente este de a afla cum se obţine recunoaşterea calificărilor în ţara „gazdă”. Pentru persoanele cu calificări profesionale, aspectul esenţial este dacă profesia lor este sau nu reglementată. Profesiile reglementate sunt cele permise exclusiv persoanelor care deţin anumite calificări (de exemplu, profesiile de avocat, contabil, profesor, inginer, paramedic, medic, stomatolog, medic veterinar, farmacist, arhitect). Pentru unele dintre aceste profesii s-a stabilit o listă de calificări recunoscute sau echivalente, în timp ce pentru altele echivalenţa este decisă printr-o analiză de la caz la caz, luându-se în considerare durata şi conţinutul cursurilor. Dacă profesia dvs. nu este reglementată, puteţi începe practicarea ei imediat după găsirea unui loc de muncă, dar trebuie să respectaţi toate procedurile eventual aplicabile respectivei profesii în ţara gazdă şi care ar putea fi diferite de cele cu care sunteţi obişnuit.
Trebuie să vă asiguraţi că aţi redactat un curriculum vitae clar, bine structurat, adaptat pentru locul de muncă avut în vedere. CV-ul trebuie tradus în limba ţării gazdă, ca şi calificările dvs. (vezi mai jos). Majoritatea statelor membre cer ca specializarea absolvită sau menţionată pe diplomă să fie legată direct de natura postului pentru care candidaţi, în timp ce alte state acordă mai puţină importanţă acestui aspect. UE a adoptat modelul de curriculum vitae european standard. Potrivit atât absolvenţilor din învăţământul profesional, cât şi celor din învăţământul superior, acest CV EUROPASS prezintă o imagine clară a aptitudinilor şi deprinderilor candidatului, valabilă în întreaga UE. Acest model de CV este disponibil în prezent în 20 de limbi UE pe site-ul EURES „CV on-line”.
Ca şi în ţara de origine, trebuie să vă pregătiţi cu grijă pentru interviul de angajare. Asiguraţi-vă că v-aţi procurat documentaţia generală privind firma şi fiţi pregătit să răspundeţi la întrebări atât despre activitatea firmei, cât şi despre specificul postului. Va trebui, de asemenea, să vă dovediţi gradul de cunoaştere a limbii din ţara gazdă şi să arătaţi că principalele dvs. calităţi şi deprinderi corespund cerinţelor angajatorului pentru postul respectiv. Multe companii mari din UE utilizează centre de evaluare pentru a stabili performanţele potenţialilor angajaţi în situaţii profesionale reale.
Ce documente să luaţi cu dvs. la interviu?
În mod normal veţi avea nevoie de:
- câteva exemplare din CV-ul dvs., prezentat în limba corespunzătoare;
- traducere legalizată a diplomei (de obicei eliberată de instituţia de învăţământ sau de ministerul de resort);
- fotocopii ale certificatelor şcolare de absolvire, ale diplomelor universitare şi ale altor certificate;
- paşaportul sau carte de identitate în termenele de valabilitate;
- o copie a certificatului de naştere;
- formularul electronic care dovedeşte că aveţi dreptul la asigurarea de sănătate (de ex. E111);
- câteva fotografii de tip paşaport.
În cazul în care în prezent nu aveţi loc de muncă şi doriţi să căutaţi un loc de muncă în altă ţară SEE, vă puteţi transfera ajutorul de şomaj pentru o perioadă de 3 luni. Totuşi, există reguli şi condiţii foarte stricte pentru transferul ajutoarelor şi vă recomandăm ca înainte de a acţiona, să contactaţi serviciul local de ocupare a forţei de muncă sau agenţia abilitată de acordare a ajutoarelor. Dacă nu aţi găsit un loc de muncă în termen de 3 luni, vi se poate cere să părăsiţi ţara, deşi autorităţile pot manifesta îngăduinţă, în caz că dovediţi că aveţi şanse bune de o obţine un loc de muncă. Informaţii utile în acest sens găsiţi şi în cuprinsul altor secţiuni, de exemplu la „Condiţii de viaţă şi de muncă”.
Puteți găsi mai multe idei și sfaturi, recomandări din partea experților, precum și povești de succes care să vă inspire în secțiunea „Noutăți” de pe portalul EURES. Pentru a primi ultimele noutăți direct în căsuța dumneavoastră poștală, abonați-vă la buletinul informativ „EURES & You”.
Cetățenii din UE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia au anumite drepturi atunci când se deplasează în alte țări europene, cu scopul de a călători, de a locui, de a studia sau de a munci acolo.
Indiferent dacă sunteti in cautarea mai multor informaţii privind aspectele UE, aveţi nevoie de asistenţă personalizată sau recomandări într-o problemă anume referitoare la UE sau aveţi nevoie de o soluţie la problema dumneavoastră la nivelul UE, această pagină vă oferă acces rapid şi direct la serviciile care vă pot răspunde la solicitare.
Punctele de contact ale UE pentru cetăţeni şi întreprinderi
Luni - Vineri 08:30-18:00 (CET)
Limba în care se formulează răspunsurile este engleză, franceză, germană, italiană sau spaniolă.
Mă mut într-o altă ţară din Europa - cum pot obţine un permis de şedere? Care sunt normele privind tarifele pentru serviciile de roaming? Zborul meu a fost anulat - ce drepturi am în acest caz? Ce fonduri UE pot obţine? Pentru răspunsurile la toate aceste întrebări şi la multe altele, contactaţi serviciul central de informare „Europe Direct".
Contactați un consilier EURES