Mai jos puteți găsi linkuri către tablouri de bord cu date EURES care oferă informații despre piața muncii, ocupații și competențe Nu ezitați să explorați singuri aceste tablouri de bord interactive!
[Făcând clic pe linkuri, veți fi redirecționați pe site-ul Skills-OVATE al Cedefop, Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (agenție a UE). Dacă doriți ca această pagină a portalului EURES să rămână deschisă, faceți clic direct pe link și alegeți „Deschide în altă filă”.]
Tablouri de bord
Acest tablou de bord conține informații despre ocupațiile căutate în posturile vacante EURES în ultimele patru trimestre. Sunt împărțite în macrocategorii generale și subcategorii mai detaliate de ocupații.
Acest tablou de bord prezintă diferențele dintre țări în ceea ce privește cererea de ocupații, arătând ponderea posturilor vacante EURES pentru ocupațiile selectate în raport cu numărul total de posturi vacante EURES într-o anumită țară.
Acest tablou de bord arată ponderea categoriilor de ocupații (ISCO cu 2 cifre) în diferite sectoare și țări, în raport cu cererea totală de posturi vacante EURES. Harta prezintă cererea pentru combinațiile de sectoare/ocupații în diferite țări. Arată ponderea posturilor vacante EURES pentru o anumită ocupație în numărul total de posturi vacante EURES publicate într-o anumită țară.
Acest tablou de bord arată ocupațiile și competențele solicitate de sectoare, așa cum sunt cerute în posturile vacante EURES. Informațiile pot fi afișate pe categorii de ocupații (ISCO cu 2 cifre) și două niveluri de clasificare a competențelor.
Acest tablou de bord arată competențele și experiența necesare în profesie, așa cum sunt solicitate în posturilor vacante EURES. Informațiile pot fi afișate pe categorii de ocupații (ISCO cu 2 cifre), detalii privind competențele și experiența necesară.
Glosar - Definiții
- AOA
Anunțuri online de angajare
- IPM
Informații despre piața muncii
- ISCO
Clasificarea internațională standard a ocupațiilor (ISCO) este o clasificare internațională aflată sub responsabilitatea Organizației Internaționale a Muncii (OIM) pentru organizarea profesiilor într-un ansamblu clar definit de categorii în funcție de sarcinile și obligațiile la locul de muncă.
- ESCO
ESCO (clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor) este clasificarea europeană multilingvă a aptitudinilor, competențelor și ocupațiilor.
ESCO funcționează ca un dicționar, care descrie, identifică și clasifică ocupațiile și competențele profesionale relevante pentru piața muncii din UE, precum și pentru educație și formare. Sistemele electronice pot înțelege aceste concepte și legăturile dintre ele, ceea ce permite diferitelor platforme online să utilizeze ESCO pentru servicii precum corelarea solicitanților de locuri de muncă cu posturile în funcție de competențe, propunerea de cursuri de formare pentru persoanele care doresc să se recalifice sau să se perfecționeze etc.
- NACE
NACE este acronimul utilizat pentru a desemna diferitele clasificări statistice ale activităților economice dezvoltate în Uniunea Europeană (UE) începând cu 1970. NACE oferă cadrul pentru colectarea și prezentarea unei game largi de date statistice în funcție de activitatea economică în domeniile statisticilor economice (de exemplu, statistici de întreprindere, piața muncii, conturile naționale) și în alte domenii statistice.
Statisticile întocmite pe baza clasificării NACE sunt comparabile la nivel european și, în general, la nivel mondial. Utilizarea clasificării NACE este obligatorie în cadrul Sistemului Statistic European.
Colaborarea dintre ELA și Cedefop
În ianuarie 2023, Autoritatea europeană a muncii (ELA, proprietarul sistemului portalului EURES) și Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) au semnat un memorandum de înțelegere (MoU), în vederea unui acord de cooperare între cele două organizații pentru a furniza utilizatorilor informații clare și relevante cu privire la anunțurile de angajare disponibile online.
Datele din anunțurile online de angajare reprezintă o sursă de informații foarte promițătoare privind recrutarea și nevoile de competențe ale angajatorilor. Din 2016, Cedefop a creat și dezvoltat un sistem de colectare și analiză a datelor AOA și un instrument web online pentru diseminarea datelor AOA (Skills-OVATE). EURES este considerat o sursă complementară esențială de date AOA.