Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel31 augustus 2023Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Met persoonlijke ontwikkelingsplannen de professionele groei van uw medewerkers stimuleren

Een essentiële vaardigheid voor elke werkgever of leidinggevende is het stimuleren van de professionele groei van medewerkers. Lees verder en ontdek hoe u uw medewerkers kunt helpen bij het opstellen van een effectief persoonlijk ontwikkelingsplan om hun vaardigheden op de werkplek te versterken.

Nurturing your employees’ professional growth with personal development plans

Overleg regelmatig met uw medewerkers

Geregeld in gesprek gaan met uw medewerkers is een van de beste manieren om erachter te komen hoe zij werken en wat hun professionele doelen zijn. Was u nog niet zover, begin dan eerst met het plannen van een-op-eengesprekken met uw medewerkers waarin u hun huidige werklast en toekomstige doelen bespreekt. In deze gesprekken krijgt u een duidelijk beeld van hun professionele vaardigheden. U kunt dan ook kijken of ze zich zorgen maken over bepaalde taken, en hun ondersteuning bieden.

Als er gebieden zijn waarop iemand ondersteuning nodig heeft, kunt u de medewerker training aanbevelen of een nieuwe verantwoordelijkheid toewijzen om zijn of haar zelfvertrouwen te vergroten. Elke actie waarover u overeenstemming bereikt, moet als doel worden opgenomen in het persoonlijke ontwikkelingsplan.

Ga uitvoerig in op hun sterke punten

Wees positief bij het bespreken van hun persoonlijke ontwikkelingsplan en moedig uw medewerkers aan om eerst over hun sterke punten te schrijven. Door vragen te stellen over de sterkste punten van hun werk, creëert u voor hen meer mogelijkheden om op die punten meer verantwoordelijkheid op zich te nemen. Zo helpt u uw teamleden om gespecialiseerder en vaardiger te maken, waardoor ze kunnen uitblinken.

Pas de SMART-doelen toe

Stel doelen die SMART zijn, dat wil zeggen specifiek (specific), meetbaar (measurable), haalbaar (achievable), ter zake dienend (relevant) en tijdgebonden (time-bound), zodat uw medewerkers realistische doelen kunnen nastreven en een duidelijk beginpunt hebben. Hebben ze bijvoorbeeld interesse in management, dan kan een doel zijn hen de komende zes maanden stelselmatig één klein project te laten managen. SMART-doelen stellen uw medewerkers in staat om te groeien en zich te ontwikkelen; ze kunnen bijvoorbeeld doorgroeien naar het managen van een ander project of als mentor voor een collega optreden. Op deze manier kunt u stimuleren dat de vaardigheden binnen uw team groeien.

Focus op groei

SMART-doelen moeten haalbaar zijn, maar moedig uw medewerkers ook aan om doelen te stellen die hun capaciteiten vergroten en hun loopbaan vooruithelpen. Identificeer en stel daarom ook doelen op gebieden die ze in het lijst van hun sterke punten niet hebben genoemd. Daarmee biedt u uw medewerkers mogelijkheden om vaardiger en zelfbewuster te worden in hun werk.

Beoordelingsgesprekken zijn belangrijk

Aan de hand van beoordelingsgesprekken en persoonlijke ontwikkelingsplannen kunt u de vorderingen van uw medewerkers volgen. Als de periode van de beoordelingsgesprekken is aangebroken, neem dan als leidinggevende de tijd om uw onderdeel van het beoordelingsformulieren zorgvuldig in te vullen. Ga puntsgewijs in op de opmerkingen van de medewerkers en ga na of ze kloppen en onderbouwd zijn en of de beschreven werkzaamheden binnen hun takenpakket vallen. Beoordeel ook of de in het vorige gesprek overeengekomen doelen zijn behaald. Zo ja, dan kunt u deze uitbouwen. Zo nee, bespreek dan met uw medewerker of u hem of haar op een of andere manier kunt helpen om die doelen vóór het volgende beoordelingsgesprek te bereiken.

Geef uw medewerkers nieuwe kansen

U bent verantwoordelijk voor de verdeling van het werk onder uw medewerkers. Als iemand een doel uit het persoonlijke ontwikkelingsplan niet haalt, is hij of zij er misschien niet aan toegekomen. Een discussie over de werklast is voor uw medewerkers een goede gelegenheid om aan te geven welke doelen zij willen nastreven om te kunnen doorgroeien.

Wilt u meer advies over hoe u uw medewerkers kunt ondersteunen in hun professionele groei? Lees ons artikel “Tien regels voor een goed mentorschap”.

 

Links:

Tien regels voor een goed mentorschap

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • Bedrijf/Ondernemerschap
  • Hints en tips
Gerelateerde sectie(s)
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.