
Järjestä tapaamisia usein
Säännöllinen keskustelu työntekijöiden kanssa on yksi parhaista tavoista saada tietoa siitä, miten työntekijät työskentelevät ja millaisia heidän ammatilliset tavoitteensa ovat. Jos et ole vielä tehnyt niin, järjestä tapaamisia työntekijöiden kanssa keskustellaksesi heidän nykyisestä työmäärästään ja tulevista tavoitteistaan. Henkilökohtaiset tapaamiset antavat selkeän kuvan ammatillisesta osaamisesta. Voit samalla selvittää, aiheuttavatko jotkin tehtävät huolta, ja tarjota niihin tukea.
Jos työntekijä tarvitsee tukea joillakin alueilla, voit suositella hänelle koulutusta tai antaa uuden vastuualueen, jotta itseluottamus kasvaisi. Jokainen toimenpide, josta sovitte, tulisi kirjata tavoitteeksi henkilökohtaiseen kehityssuunnitelmaan.
Lujita työntekijöiden vahvuuksia
Kun keskustelet työntekijän henkilökohtaisesta kehityssuunnitelmasta, ole myönteinen ja kannusta työntekijää kirjoittamaan ensin vahvuuksistaan. Kun kysyt työn osa-alueista, joissa työntekijä on parhaimmillaan, voit tarjota mahdollisuutta ottaa enemmän vastuuta kyseisillä alueilla. Tämä auttaa tiimiäsi kehittymään erikoistuneemmaksi ja ammattitaitoisemmaksi.
Käytä S.M.A.R.T-tavoitteita
Jotta työntekijät voivat pyrkiä realistisiin tavoitteisiin, joilla on selkeä aloituspiste, ne kannattaa asettaa S.M.A.R.T.-periaatteen mukaan, eli niiden tulisi olla täsmällisiä, mitattavissa, saavutettavissa, merkityksellisiä ja ajallisesti sidottuja (specific, measurable, achievable, relevant, time-bound). Jos työntekijät ovat esimerkiksi ilmaisseet kiinnostuksensa esimiestehtäviin, tavoitteena voi olla hallinnoida yhtä pientä hanketta seuraavien kuuden kuukauden ajan. S.M.A.R.T.-tavoitteet antavat työntekijöille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä – he voivat esimerkiksi siirtyä seuraavaksi toisen hankkeen johtoon tai toimia mentoreina muille kollegoille. Tällä tavoin voit parantaa koko tiimin osaamista.
Keskity kasvuun
Vaikka S.M.A.R.T.-tavoitteiden pitäisi olla saavutettavissa, voit kannustaa työntekijöitä asettamaan tavoitteita, jotka kehittävät heidän kykyjään ja edistävät urakehitystä. Tunnista ja aseta tavoitteita myös sellaisilla aloilla, joita he eivät ole maininneet vahvuuksia käsittelevässä osiossa. Tämä tarjoaa työntekijöille mahdollisuuksia kehittyä ammattitaitoisemmiksi ja itsevarmemmiksi tehtävissään.
Arvioinnit ovat tärkeitä
Arvioinnit ja henkilökohtaiset kehityssuunnitelmat kulkevat käsi kädessä työntekijöiden kehityksen kanssa. Kun teet arvioinnin, käytä aikaa lomakkeiden huolelliseen täyttämiseen esimiehen näkökulmasta. Vastaa työntekijöiden kommentteihin kohta kohdalta ja tarkista kommenttien oikeellisuus, perustelut ja se, koskevatko ne heidän työtehtäviään. Keskity lisäksi arvioimaan, onko edellisessä arvioinnissa asetetut tavoitteet saavutettu. Mikäli niin on, tavoitteita voidaan kasvattaa. Jos tavoitteita ei ole saavutettu, keskustele työntekijän kanssa siitä, voitko tukea häntä tavoitteiden saavuttamisessa ennen väliarviointia.
Anna uudenlaisia mahdollisuuksia
On sinun vastuullasi jakaa tehtävät työntekijöille. Jos he eivät ole saavuttaneet henkilökohtaisen kehityssuunnitelmansa tavoitetta, heillä ei ehkä ole ollut mahdollisuutta yrittää. Työmäärää koskevat keskustelut ovat työntekijöille tärkeitä tilaisuuksia kertoa, mihin he haluavat keskittyä, jotta he voivat kehittyä.
Haluatko lisää neuvoja työntekijöiden ammatillisen kasvun tukemiseen? Lue Hyvän mentorin kymmenen kohdan muistilista’.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Hyvän mentorin kymmenen kohdan muistilista
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 31. elokuuta 2023
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Liiketoiminta / Yrittäjyys
- Vinkkejä
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Vinkkejä
- Oppiminen
- Asuminen ja työskentely
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles