
Träffa dina anställda ofta
Genom att regelbundet prata med dina anställda kan du få reda på hur de arbetar och vilka yrkesmål de har. Om du inte redan har gjort det, börja med att planera in enskilda möten med dina anställda för att diskutera nuvarande arbetsuppgifter och framtida mål. Under dessa möten kommer du att få en tydlig bild av de anställdas yrkeskunskaper, och du kan också ta tillfället i akt att fråga om eventuella orosmoment och erbjuda stöd.
Om det finns områden där dina anställda behöver stöd kan du rekommendera utbildning eller ge dem ett nytt ansvarsområde för att stärka deras självförtroende. Alla åtgärder som ni kommer överens om ska dokumenteras som ett mål i den personliga utvecklingsplanen.
Bygg vidare på styrkor
När du diskuterar den personliga utvecklingsplanen med dina anställda är det viktigt att du är positiv och uppmuntrar dem att först skriva ner vilka styrkor de har. Fråga dem om arbetsområden där deras styrkor kommer till användning och överväg att ge dem fler möjligheter att ta på sig större ansvar inom de områdena. Detta kommer att bidra till ett mer specialiserat och skickligt team.
Fastställ särskilda mål
När du fastställer mål, se till att de är specifika, mätbara, uppnåbara, relevanta och tidsbundna. Målen måste vara realistiska och det bör vara enkelt för de anställda att se var de ska börja för att uppnå målet. Om de till exempel har uttryckt ett intresse för ledarskap kan ett mål vara att leda ett mindre projekt under de kommande sex månaderna. Med sådana mål kan dina anställda växa och utvecklas på jobbet – de kan exempelvis fortsätta att leda ett annat projekt eller ta på sig rollen som mentor för en annan kollega. På detta sätt uppmuntrar du till utveckling inom ramen för de färdigheter som ditt team har.
Fokusera på utveckling
De särskilda målen ska vara uppnåbara, men samtidigt bör du uppmuntra dina anställda att fastställa mål som utmanar deras förmågor och möjliggör karriärutveckling. Detta kan du göra genom att även identifiera och fastställa mål inom områden som de inte har nämnt i avsnittet om styrkor. Dina anställda får på så vis möjligheter att bli skickligare och tryggare i sina roller.
Glöm inte bort att göra prestationsöversyner
Prestationsöversyner och personliga utvecklingsplaner bör gå hand i hand med dina anställdas utveckling. När det är dags att göra prestationsöversyner är det viktigt att du tar dig tid att noggrant fylla i chefens del av formuläret. Svara på de anställdas kommentarer punkt för punkt och bedöm om de är korrekta, om det finns belägg för dem samt om de faller inom ramen för deras arbetsroll. Bedöm också om de mål som fastställdes i den tidigare översynen har uppfyllts. Om målen har uppfyllts kan du vidareutveckla dem. Om målen inte har uppfyllts, prata med de anställda för att se vad du kan göra för att hjälpa dem att uppnå målen innan nästa prestationsöversyn.
Ge dem nya möjligheter
Det är ditt ansvar att fördela arbetet till dina anställda. Att de inte har uppfyllt ett mål i sin personliga utvecklingsplan kanske beror på att de inte har haft möjlighet att göra det. Under samtal om arbetsuppgifter får dina anställda en utmärkt möjlighet att dela med sig av vad de skulle vilja arbeta med för att utvecklas.
Vill du ha fler råd om hur du hjälper dina anställda att utvecklas på jobbet? Läs vår artikel ”Tio saker som en bra mentor bör göra”.
Länkar:
”Tio saker som en bra mentor bör göra”
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 31 augusti 2023
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Företag /Entreprenörskap
- Råd och tips
- Relaterade avsnitt
- Råd och tips
- Lärande
- Leva & arbeta
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles