Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre6 iulie 2023Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune5 min de lectură

Aceste competențe non-tehnice vor fi utile în dezvoltarea dumneavoastră profesională

Din ce în ce mai mulți angajatori acordă prioritate competențelor non-tehnice, care sunt esențiale pentru evoluția în carieră și dezvoltarea carierei. Perfecționarea acestor competențe valoroase îi poate ajuta pe tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă să identifice noi oportunități și să se remarce.

 woman laughing amidst men in chairs

Competențe de comunicare

Deși sunt adesea ignorate, bunele competențe de comunicare reprezintă una dintre abilitățile de bază ale oricărui profesionist de succes. Indiferent dacă discutați cu colegii, clienții sau partenerii de afaceri, este esențial să vă puteți exprima clar ideile și să ascultați cu atenție ce spune cealaltă persoană.

Îmbunătățirea competențelor de comunicare nu se obține peste noapte, dar puteți începe prin a vă analiza cuvintele întotdeauna în gând înainte de a le rosti și prin a vă asigura că discursul dumneavoastră este clar și concis. Dacă ceva nu vă este clar, nu vă fie teamă să adresați întrebări. Profitați de orice ocazie pentru a exersa și nu uitați să solicitați feedback.

Vorbitul în public

O altă competență subevaluată este vorbitul în public. Având legătură cu competențele de comunicare, vorbitul în public prezintă și provocări specifice, în special pentru persoanele timide sau pentru cele care au trac. Însă perfecționarea acestei competențe poate avea un impact asupra dezvoltării carierei dumneavoastră, deoarece fiecare companie are nevoie de un bun vorbitor care să susțină prezentări la evenimentele companiei, la întâlnirile cu clienții, la conferințe etc.

Pentru a vă îmbunătăți competențele de vorbit în public, începeți cu pași mici – începeți prin a susține o prezentare în fața echipei sau a departamentului din care faceți parte. Rezervați-vă timpul necesar pentru a exersa și cereți întotdeauna feedback de la colegi, pentru a ști ce a fost bine și ce ați putea îmbunătăți. La fel ca în cazul competențelor de comunicare, este nevoie de timp pentru a vă perfecționa în acest sens, dar beneficiile pot fi semnificative.

Gestionarea timpului

Gestionarea eficientă a timpului este esențială pentru tinerii profesioniști care doresc să-și maximizeze productivitatea și să respecte termenele. Prioritizarea sarcinilor, stabilirea obiectivelor și gestionarea factorilor de distragere a atenției sunt condiții esențiale pentru succes. Prin dezvoltarea unor competențe excelente de gestionare a timpului, puteți să vă construiți reputația de persoană de încredere și eficientă, acesta fiind întotdeauna un lucru bun în mediul în care lucrați.

Puteți începe să vă îmbunătățiți competențele de gestionare a timpului citind acest articol EURES  despre cum să finalizați sarcinile la timp.

Asumarea răspunderii

Indiferent cât de mult ne străduim, vom face inevitabil greșeli la locul de muncă. Diferența dintre un angajat bun și unul mai puțin bun este modul în care sunt gestionate aceste greșeli. Încercați să dați vina pe altcineva, căutând scuze, sau vă asumați integral răspunderea pentru acțiunile dumneavoastră? Dacă ați făcut o greșeală, recunoașteți cu sinceritate care a fost rolul dumneavoastră și acceptați consecințele. E cel mai bun mod de a învăța din experiență.

Competența de a găsi rezolvări la probleme

În aceste vremuri caracterizate de schimbări rapide, companiile apreciază angajații care pot găsi rezolvări la probleme complexe. Această competență le permite tinerilor profesioniști să analizeze situațiile în mod obiectiv, să compare soluții alternative și să ia decizii în cunoștință de cauză. Pentru a vă îmbunătăți competențele de rezolvare a problemelor, căutați oportunități de coordonare a unor proiecte dificile, participați la sesiuni de brainstorming și învățați din modul în care colegii care au mai multă experiență soluționează situații complexe.

Munca în echipă

Companiile sunt organisme complexe în care fiecare angajat joacă un rol esențial. Este important ca angajații să lucreze bine împreună pentru a depăși provocările mai complexe. Munca în echipă este vitală pentru succesul fiecărui departament. Competențele de lucru în echipă implică abilități de ascultare activă, respectarea punctelor de vedere diferite, precum și comunicarea și coordonarea eficientă cu membrii echipei. Pentru a vă îmbunătăți aceste competențe, căutați oportunități de a participa la proiecte de grup și oferiți-vă voluntar să îndepliniți sarcini de echipă.

Negocierea

Din această listă, competențele de negociere sunt probabil cel mai dificil de dezvoltat, dar, fără îndoială, sunt cele mai valoroase. Bunele competențe de negociere pot fi aplicate în multe contexte profesionale, cum ar fi încheierea de contracte, soluționarea conflictelor la locul de muncă sau chiar negocierea salariului.

Pentru a vă îmbunătăți competențele de negociere, practicați ascultarea activă pentru a înțelege punctul de vedere al celeilalte părți și încercați să obțineți rezultate avantajoase pentru ambele părți, concentrându-vă pe beneficiile reciproce și pe soluții creative. De asemenea, puteți citi acest articol EURES pentru a afla cum să negociați o mărire de salariu.

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.

 

Linkuri conexe:

Vă chinuiți să finalizați sarcinile la timp? Aflați cum să nu mai ratați niciodată un termen

Cum să solicitați angajatorului o mărire de salariu

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Sugestii și sfaturi
  • Tendințe de recrutare
  • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.