Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre5 mai 2022Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Cum să promovăm un bun echilibru între viața profesională și cea privată pentru angajați după pandemia de COVID-19

Când o parte a casei tale se transformă în loc de muncă, linia de demarcație dintre viața profesională și cea privată se estompează. Iată cele mai bune sfaturi pentru angajatori despre menținerea unui bun echilibru între viața profesională și cea privată după COVID-19.

How to promote a good work-life balance for employees post-COVID-19

În urma trecerii forțate către munca hibridă și de la distanță cauzată de COVID-19, munca la domiciliu a devenit, pentru mulți, noua normalitate. Adesea, avantajele depășesc aspectele negative: zero costuri cu naveta, mai multă independență și o concentrare pe productivitate, nu pe orele de lucru. Întrucât angajații nu mai sunt nevoiți să stea în trafic sau să cheltuie cu transportul public, toate aceste transformări pot adăuga ore la timpul lor liber, fără a le compromite productivitatea.                                  

Este important totuși de reținut că munca la domiciliu poate avea și efecte negative. Urmând aceste sfaturi, vă puteți ajuta angajații să se bucure de avantajele muncii la distanță fără să își pună în pericol echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

  1. Fiți un exemplu

Mulți angajați se simt obligați să lucreze mai multe ore atunci când lucrează la domiciliu. Acest lucru se datorează adesea faptului că nu au o oră fixă de „plecare”, ca în cazul muncii de la birou. Prin urmare, este important ca cei care ocupă poziții de conducere să fie un exemplu pentru toți și să termine munca la o oră adecvată. Acest lucru îi va încuraja și pe ceilalți angajați să facă același lucru și să își încheie sarcinile la sfârșitul zilei de lucru. Puteți, de asemenea, să stabiliți și să comunicați orele specifice în care angajații dvs. ar trebui sau nu să trimită e-mailuri și să le sugerați ca, în cazul în care lucrează în afara acestor ore, să folosească livrarea temporizată pentru a respecta orele de lucru ale colegilor lor. Stabilirea unor limite adecvate și respectarea în acest mod a timpului lor personal și al celorlalți îi va ajuta să evite epuizarea pe termen lung.

  1. Puneți la dispoziție echipamente adecvate

În cazul în care un angajat își folosește calculatorul privat pentru muncă, s-ar putea să îi fie greu să separe activitățile personale de cele profesionale (de exemplu, poate să continue să primească notificări legate de muncă în afara orelor de lucru). Aceasta poate avea un impact asupra capacității lor de a se „deconecta” și de a se relaxa. Pentru a evita astfel de probleme, asigurați-vă că puneți la dispoziția tuturor angajaților laptopuri și alte echipamente profesionale esențiale (de exemplu, căști, mouse, tastatură).

În 2021, Societatea Regală pentru Sănătate Publică (RSPH) a constatat că 48 % dintre angajații chestionați care lucrau de pe canapea sau din dormitor au spus că suferă de afecțiuni musculoscheletice. Pe lângă punerea la dispoziție a echipamentelor tehnice necesare, luați în considerare posibilitatea de a oferi și alte echipamente pentru a evita aceste probleme – de exemplu, un suport pentru laptop pentru a poziționa ecranul la nivelul ochilor, un scaun sau un birou. Aceasta îi va ajuta pe angajați să mențină o postură bună atunci când lucrează la domiciliu, reducând astfel posibilitatea de vătămare.

  1. Demarcați zona de lucru

Multe persoane care lucrează la domiciliu nu au spațiu suficient pentru un birou dedicat și lucrează din dormitor sau din camera de zi. Această lipsă a unui spațiu de lucru separat poate avea un impact psihologic semnificativ. În rândul angajaților chestionați pentru raportul RSPH, 56 % dintre cei care lucrau de acasă întâmpinau dificultăți în a se deconecta după programul de lucru.

Pentru a contribui la demarcarea concretă a zonei de lucru, încurajați angajații să pună deoparte echipamentele de lucru (acolo unde este posibil) la sfârșitul programului de lucru. Aceasta va crea spațiul fizic și psihologic de care au nevoie pentru a se relaxa și a se pregăti pentru ziua următoare. Pornind de la această idee, puteți organiza, de asemenea, cursuri de formare dedicate privind stabilirea unui mediu de lucru sănătos la domiciliu, pentru a-i ajuta să se adapteze eficient la munca după pandemia de COVID-19.

  1. Oferiți un program de lucru flexibil

O zi de lucru flexibilă (cu un program de lucru esențial și libertatea de a alege ora de începere și ora de terminare) poate ajuta angajații să își facă timp și pentru angajamentele din afara serviciului, cum ar fi îngrijirea copiilor sau programările medicale. Această abordare poate stimula, de asemenea, productivitatea în companiile multinaționale, deoarece angajații care lucrează în fusuri orare diferite pot planifica să își suprapună orele fără a lucra în mod constant peste program sau peste noapte și fără a risca să se epuizeze.

Pentru detalii despre mai multe moduri în care puteți ajuta angajații după pandemia de COVID-19, consultați articolul nostru „Cum se poate promova bunăstarea angajaților după COVID-19”.
 

Linkuri conexe:

Impactul muncii la domiciliu asupra sănătății mintale și fizice în timpul COVID-19

Cum se poate promova bunăstarea angajaților după COVID-19

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condițiile de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

 

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Sugestii și sfaturi
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.