Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel17 februari 2022Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Hoe is het zoeken naar een baan veranderd?

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven de traditionele werkplek geleidelijk vervangen door nieuwe, dynamische manieren van werken en werven. Als je in 2022 op zoek bent naar een vacature, zijn dit vijf dingen om aan te denken.

How has job hunting changed?
EURES
  1. Mogelijkheden voor werken op afstand

Dankzij online samenwerkingsplatforms als Zoom, Microsoft Teams en GoToMeeting is het veel gemakkelijker om vanaf verschillende locaties als team te werken dan voorheen. Bij het zoeken naar een baan hoef je je misschien niet op één regio te richten. Dankzij de mogelijkheden voor werken op afstand zou het goed kunnen dat je kunt werken vanaf de plek waar je bent. Door je zoekgebied te verbreden vind je meer vacatures die in aanmerking komen en kun je mogelijk vooruitkomen in je loopbaan. Voorkom dat je de perfecte baan misloopt vanwege de locatie en vraag potentiële werkgevers naar hun mogelijkheden voor werken op afstand en hybride werken om erachter te komen hoe flexibel ze zijn.

  1. Virtuele sollicitatiegesprekken zijn het helemaal

Nu er minder mensen samen in hetzelfde kantoor werken, vinden sollicitatiegesprekken steeds meer online plaats. Dit scheelt zowel het bedrijf als jijzelf tijd en geld! Verkeersopstoppingen en parkeerproblemen voorafgaand aan een gesprek kunnen je extra gestrest en zenuwachtig maken, dus solliciteren vanuit huis zorgt er niet alleen voor dat je meer gesprekken kunt bijwonen, het maakt het zoeken naar een baan wellicht ook minder stressvol. Waarschijnlijk heb je voor een sollicitatiegesprek een webcam nodig, maar dat kan ook gewoon de camera van je smartphone zijn. Zorg dat je daarmee overweg kunt en zorg voor een sterke internetverbinding en goede verlichting voor een professionele virtuele eerste indruk.

  1. Het onderhouden van je onlinenetwerk is erg belangrijk

Ben je verbonden met je collega’s op LinkedIn? Via dergelijke platforms kunnen bedrijven gemakkelijk en efficiënt personeel aanwerven. Door contact te houden met collega’s met wie je tijdens je loopbaan kennismaakt, kun je je kansen in de toekomst drastisch vergroten. Werkgevers adverteren hun vacatures vaak op platforms als LinkedIn en een eenvoudig berichtje om hun te laten weten dat je belangstelling hebt, of om je eigen vaardigheden in de spotlights te zetten, kan uitlopen op een baan. Met hoe meer mensen je verbonden bent en hoe actueler je cv is, des te meer kans je hebt om te worden uitgenodigd om naar nieuwe functies te solliciteren. Ben je openlijk op zoek naar een nieuwe baan, dan hoef je alleen maar je profielstatus aan te passen om dit werkgevers te laten weten.

  1. Je kunt banen zoeken en solliciteren wanneer je maar wilt

Als je een smartphone hebt, kun je altijd en overal solliciteren! Als je cv eenmaal op websites als het EURES portal staat of in een bestand op je telefoon is opgeslagen, kost het maar heel weinig tijd om banen te zoeken en te solliciteren. Of je nu onderweg bent naar je werk, lunchpauze houdt of in het park zit, je kunt altijd en overal de meest recente vacatures in de gaten houden en meer sollicitaties indienen. Op het EURES portal staan vacatures in 31 Europese landen en de EURES-adviseurs staan altijd klaar om je bij het zoeken naar werk te helpen. Solliciteren naar een baan is nog nooit zo makkelijk geweest. Ook al heb je maar weinig tijd: als je elke dag vijf minuten aan je zoekopdracht besteedt, zal dit uiteindelijk vruchten afwerpen.

  1. Je vaardigheden zijn belangrijker dan de naam van je huidige functie

Voorheen werd veel waarde gehecht aan functiebenamingen, maar op de veranderende arbeidsmarkt van tegenwoordig richten werkgevers zich op aanpassingsvermogen, betrouwbaarheid (met name in telewerksituaties), probleemoplossend vermogen en functiespecifieke vaardigheden. Met dit in het achterhoofd is het belangrijk dat je je niet laat ontmoedigen door een functiebenaming, maar dat je de nadruk legt op de vaardigheden die je te bieden hebt. Als je belangstelling hebt voor bij- en nascholing, zijn er veel gratis online cursussen waarvoor je je kunt inschrijven om te laten zien dat je bereid bent om te leren en je te ontwikkelen.

Zie voor meer tips over het zoeken naar werk onze “Top 6 tips voor effectief online netwerken”.

 

Links:

Zoom

Microsoft Teams

GoToMeeting

LinkedIn

EURES-portaal

Top 6 tips voor effectief online netwerken

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • Hints en tips
Gerelateerde sectie(s)
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.