I 2022 blev det rapporteret, at ca. 1,8 millioner arbejdstagere i EU- og EFTA-landene var bosiddende i én medlemsstat og arbejdede i en anden. Disse grænsearbejdere udøver deres ret til at bevæge sig frit på tværs af EU's grænser for at arbejde, hvilket giver mange muligheder for faglig udfoldelse.
Grænseoverskridende arbejde kan også fremme økonomisk vækst og samhørighed i EU's grænseregioner, som dækker 40 % af EU's område. Med den rette tilstrømning af arbejdskraft kan mange af disse regioner omdannes fra perifere områder til betydelige vækstzoner og knudepunkter for muligheder.
Grænseoverskridende beskæftigelse er imidlertid ofte forbundet med hindringer i forbindelse med forskellene mellem landene med hensyn til sociale sikringsordninger (f.eks. sygeforsikring, familieydelser, arbejdsløshed og pension), beskæftigelsesrammer og skatteregler for at nævne nogle få. Disse spørgsmål vedrører ikke kun arbejdstagere, men også arbejdsgivere.
Det er her, de grænseoverskridende Eurespartnerskaber kommer ind i billedet. De er oprettet til at støtte din arbejdsmobilitetsrejse. Der findes på nuværende tidspunkt seks sådanne partnerskaber i Europa, som hjælper potentielle arbejdstagere og arbejdsgivere med at navigere i de praktiske aspekter ved at arbejde/finde en stilling/rekruttere på tværs af grænserne.
Hvordan fungerer de grænseoverskridende Eurespartnerskaber?
De grænseoverskridende Eurespartnerskaber finansieres under Den Europæiske Socialfond Plus (ESF+), som er EU's vigtigste instrument til investering i mennesker og støtte til gennemførelsen af den europæiske søjle for sociale rettigheder. De grænseoverskridende Eurespartnerskaber står for at:
- levere oplysninger og rådgivning om grænseoverskridende beskæftigelsesspørgsmål (f.eks. skattemæssigt tilhørsforhold/selvangivelse og særlige landespecifikke krav)
- fungere som kontaktpunkt mellem jobsøgende og arbejdsgivere ved at tilbyde arbejdsformidling og/eller bistå med grænseoverskridende rekruttering
- samle forskellige nøgleenheder (partnere), der kan lette processerne for arbejdskraftens mobilitet på tværs af grænserne, såsom arbejdsmarkedsorganisationer, fagforeninger, offentlige arbejdsformidlinger, uddannelsesinstitutioner, lokale myndigheder, beskæftigelsesstøtteordninger og socialsikringsorganer.
Jeg overvejer en grænseoverskridende arbejdsmulighed. Hvilke ressourcer er der til rådighed?
Euresnetværket er den primære kilde for alle spørgsmål om arbejdskraftens mobilitet. Der findes mere information om grænseoverskridende jobmuligheder og rådgivning på EURES' side om grænseoverskridende regioner. Du kan også søge efter Euresvejledere ved at klikke på fanen "Ved grænseoverskridende partnerskab".
Husk at se denne Euresvideo, hvor to arbejdstagere fra Slovenien deler deres erfaringer med at arbejde i Italien, og find ud af, hvordan det lokale grænseoverskridende EURESpartnerskab har hjulpet dem med råd og støtte.
Få mere at vide om grænseoverskridende Eures'partnerskaber her.
Klik her for mere praktisk information om grænsependling.
Relevante links:
Europa-Kommissionens årsrapport om arbejdskraftens mobilitet inden for EU 2023
Hvad er den nyeste udvikling inden for grænseoverskridende telearbejde og social sikring?
Den Europæiske Unions Publikationskontor:"Cross-border work in EU and EFTA countries" (Grænseoverskridende arbejde i EU- og EFTA-landene)
Læs mere:
Find Euresvejledere
Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene
Eures' jobdatabase
Eures' tjenester for arbejdsgivere
Eures' kalender over arrangementer
Kommende onlinearrangementer
Eures på Facebook
Eures på X
Eures på LinkedIn
Eures på Instagram
Detaljer
- Publikationsdato
- 24. juli 2024
- Forfattere
- Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed | Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
- Emner
- EU-værktøjskasse til mobilitet
- Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyheder
- Relaterede sektion(er)
- Hjælp og support
- Arbejdsmarkedsinformation
- Leve- og arbejdsvilkår
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles