Nog niet zo lang geleden werden lineaire loopbanen als de norm beschouwd. Mensen begonnen te werken in het vakgebied van hun keuze en beklommen gestaag de carrièreladder tot het tijd was om met pensioen te gaan. Dat werkmodel is inmiddels achterhaald. Veel meer mensen durven hun zelf opgelegde beperkingen in vraag te stellen en te kiezen voor een nieuw pad, en dat doen ze zowel vroeg als laat in hun loopbaan. Volgens sommigen is dat zelfs beter op de lange termijn.
Hieronder staan enkele dingen die je in gedachten moet houden als je een carrièreswitch overweegt.
Zorg voor een zo duidelijk mogelijke strategie
Sla geen nieuwe weg in zonder een bestemming voor ogen te hebben. Soms komt de aanleiding om van carrière te veranderen voort uit de wens om een specifiek pad te bewandelen, maar vaak hebben mensen gewoon het gevoel dat ze toe zijn aan verandering.
Neem in dat geval de tijd om eens rustig na te denken. Focus niet alleen op je vaardigheden, maar ook op je waarden, prioriteiten en wat je in het leven wil bereiken. Zorg ervoor dat je een duidelijke visie hebt over hoe het volgende hoofdstuk eruit moet zien. Wat vind je belangrijk – flexibiliteit, vrijheid of structuur? Gedij je het best alleen of als onderdeel van een groot team? Deze vragen zullen helpen om een beeld te krijgen van mogelijke carrières.
Maak indien mogelijk eerst een proefrit
Als je eenmaal een carrièredoel hebt gekozen, kijk dan of je kunt proeven van het desbetreffende vakgebied voordat je je er volledig op toelegt. Kun je eerst wat freelancewerk aannemen? Is vrijwilligerswerk een optie? Kun je meelopen met iemand die meer ervaring heeft in deze sector?
Zorg voor een solide financieel plan
Een van de meest voorkomende obstakels wanneer iemand van loopbaan wil veranderen is financiële onzekerheid. Een nieuwe carrière aanvatten kan soms gepaard gaan met een lager inkomen of extra kosten, bijvoorbeeld voor de aankoop van nieuwe uitrusting of voor een opleiding. Maak van tevoren plannen voor eventuele financiële implicaties. Als vuistregel geldt dat je idealiter voldoende spaargeld hebt om drie tot zes maanden in je levensonderhoud te kunnen voorzien, voordat je een carrièresprong maakt.
Benut je transversale vaardigheden
Zelfs als je overstapt naar een compleet ander vakgebied, heb je ongetwijfeld vaardigheden die ook in je nieuwe loopbaan van pas komen. Kritisch denken, aanpassingsvermogen, probleemoplossend denken, organiseren, creativiteit en onderhandelen zijn allemaal vaardigheden die op bijna elke sector van toepassing zijn. Breng deze onder de aandacht in je cv en tijdens sollicitatiegesprekken en laat zien hoe ze relevant zijn voor het nieuwe vakgebied waarin je aan de slag wil gaan.
Gebruik je netwerk of breid het uit
Onderschat de kracht van je bestaande netwerk niet om je een duwtje in de rug te geven, ook al ligt de manier waarop niet meteen voor de hand. Laat weten dat je op zoek bent naar een kans in een nieuw vakgebied. Vraag je contacten om je voor te stellen aan anderen die momenteel actief zijn in het gewenste vakgebied. Leg contact met belangrijke mensen op professionele netwerksites en neem rechtstreeks contact met hen op. Vroeg of laat zullen zich kansen aandienen voor wie er actief naar op zoek gaat.
Vertrouw vooral op je buikgevoel en laat je niet verlammen door angst
Niet iedereen zal het eens zijn met de verandering die je wil doorvoeren, en velen zullen proberen deze stap uit je hoofd te praten uit angst voor het onbekende. Luister naar wat ze te zeggen hebben, maar weet dat dit uiteindelijk jouw beslissing is. Als je eenmaal duidelijkheid hebt over je ware passies, ga er dan voor; alle twijfels zullen verdwijnen.
Klaar voor een carrièreswitch? Je volgende kans kan eender waar in Europa te vinden zijn! Bezoek het EURES-portaal en blijf op de hoogte van nieuws, vacatures en nuttige informatie over arbeidsmobiliteit.
Links:
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES- vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES- evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op X
EURES op LinkedIn
EURES op Instagram
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 18 september 2024
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Hints en tips
- Gerelateerde sectie(s)
- Hints en tips
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles