Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel16 november 2023Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Är du redo för en förändring? Hur man byter karriär utan erfarenhet

Att byta karriär kan verka skrämmande, men om du gör efterforskningar och har en positiv attityd behöver det inte vara så svårt som du tror. I den här artikeln finns råd till dig som är redo för en förändring.

Time for a change? How to change careers with no experience

Börja med att göra efterforskningar

Det första du ska göra när du får en idé om att göra ett karriärbyte är att göra efterforskningar. Ta reda på om det krävs några särskilda kvalifikationer. Andra saker som kan vara bra att känna till är vilka färdigheter och styrkor som ses som meriterande, vad genomsnittslönen är, om arbetstiderna passar din livsstil eller dina åtaganden och om det finns några geografiska aspekter att ha i åtanke – till exempel om en flytt skulle vara nödvändig.

När du har tagit reda på om jobbet passar dig kan det vara bra att prata med någon i branschen för att få en inblick i hur en dag på jobbet skulle kunna se ut och vad arbetsgivarna letar efter när de anställer nya arbetstagare.

Håll utkik efter kurser som du kan delta i utan kostnad eller till ett rimligt pris

Du kanske inte har den erfarenhet som krävs, men det finns inget som hindrar dig från att bygga på dina kunskaper inför ditt karriärbyte.

Ta en titt på LinkedIn Learning, Udemy eller Coursera för att se om det finns några introduktionskurser eller andra relevanta kurser som inte kostar så mycket. Lägg sedan till dessa i ditt cv när du söker jobb och använd det du har lärt dig för att visa potentiella arbetsgivare att du är införstådd med vad delar av jobbet innebär och att du är villig att lära dig mer. Detta kan hjälpa dig att landa ditt nästa jobb!

Se till att använda ditt personliga brev till din fördel

Se till att göra ett gott intryck genom ditt personliga brev när du söker ett jobb. Det är viktigt att ditt personliga brev är anpassat till jobbet du söker. Se det som en möjlighet att berätta för arbetsgivaren om din bakgrund snarare än om din erfarenhet.

Om du söker ett jobb som du saknar erfarenhet av kan du vara tydlig med att du inte har haft ett liknande jobb tidigare och lyfta fram anledningarna till att du vill byta karriär. Förklara vad det var som lockade dig till just det här jobbet och varför du tror att du skulle passa bra utifrån de färdigheter du har. Om du skulle sakna färdigheter som är kritiska för tjänsten kan du nämna det i ditt personliga brev och förklara hur din tidigare erfarenhet även skulle kunna vara användbar i den nya branschen. Var tydlig med att du är angelägen om och villig att utveckla din kompetens.

Visa att du är villig att lära dig nya saker

Om du kallas till en fysisk eller telefonbaserad intervju får du chansen att visa att du är anpassningsbar och villig att lära dig. Förutom att berätta för potentiella arbetsgivare att du är glad över jobbmöjligheten är det viktigt att du också förmedlar att du är motiverad att skaffa dig de färdigheter som krävs för att du ska kunna utföra arbetsuppgifterna på ett tillfredsställande sätt.

Beroende på vilket jobb det handlar om kan det finnas olika möjligheter till arbetsplatsanknuten utbildning där du kan få den erfarenhet som krävs. Överväg att söka ingångsjobb eller praktikplatser där lärande ingår i arbetsuppgifterna. Ett annat alternativ skulle kunna vara att arbeta som volontär under en period för att skaffa dig erfarenhet.

Ha ett öppet sinne

När du byter karriär är det troligt att dina färdigheter och erfarenheter inte stämmer överens med arbetsbeskrivningen för det nya jobbet du söker, men det behöver inte betyda att du inte kan få det.

Att söka jobb är ingen enkel process, även om du har de färdigheter och den erfarenhet som krävs. Förbered dig på att du kanske inte kommer få jobbet, men låt det inte hindra dig från att ansöka. Det finns alltid en chans att arbetsgivaren blir intresserad av din ansökan, låter dig gå vidare till nästa intervjuomgång och eventuellt erbjuder dig jobbet.

När du har samlat på dig information om den karriär som du är intresserad av och har listat de överförbara färdigheter som du redan har är du redo att börja söka jobb och skriva anpassade personliga brev där du visar arbetsgivarna varför du är den rätta personen för tjänsten. Att byta karriär kan ta tid och kräva ytterligare kvalifikationer, men om det är något du verkligen vill råder vi dig att ha ett öppet sinne och fortsätta att ansöka. Ta chansen och byt karriär!

Distansarbete är det nya normala, och många företag erbjuder sina anställda denna förmån. Det kan dock vara svårt att veta hur man ska handskas med denna arbetsform, särskilt för nyanställda. Här är några exempel på hur du kan lyckas med distansarbete.

 

Länkar:

LinkedIn Learning

Udemy

Coursera

Distansarbete: en vägledning för nyanställda

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på Linkedin

Teman
 • Råd och tips
 • Ungdom
Relaterade avsnitt
 • Råd och tips
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.