Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli16. marraskuuta 2023Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Muutoksen paikka? Miten vaihtaa uudelle uralle ilman kokemusta?

Uran vaihtaminen voi herättää huolta, mutta oikeanlainen taustatutkimus ja myönteinen asenne tekevät siitä helpompaa kuin luulet. Jos olet valmis muutokseen, tässä on neuvoja, jotka kannattaa pitää mielessä, kun siirryt uudelle urapolulle.

Time for a change? How to change careers with no experience

Tee taustatutkimusta

Jos haikailet uutta urapolkua, on tärkeää tehdä ensin taustatutkimusta. Aluksi on selvitettävä, vaaditaanko työhön jokin erityinen pätevyys. Sen jälkeen on selvitettävä, mistä taidoista ja vahvuuksista on hyötyä tehtävässä, mikä on keskimäärin maksettava palkka, sopivatko työajat elämäntapaasi tai sitoumuksiisi ja onko tehtävässä huomioitava maantieteellisiä seikkoja, kuten muutto toisaalle?

Kun tiedät, onko kyseinen työ todella sitä, mitä haluat tehdä, mieti, voisitko keskustella alan ammattilaisen kanssa. Näin saisit käsityksen siitä, minkälaisia työpäivät ovat ja mitä työnantajat haluavat palkatessaan uusia työntekijöitä.

Tutustu maksuttomaan ja edulliseen kurssitarjontaan

Vaikka olisit vailla kokemusta, mikään ei estä hankkimasta tietoa uudesta uravaihtoehdosta.

Tarkista, tarjoavatko LinkedIn Learning, Udemy tai Coursera kursseja tai kiinnostavaa koulutusta kohtuuhintaan. Kurssit suoritettuasi voit lisätä ne ansioluetteloosi. Kun haet uutta työpaikkaa, voit hyödyntää oppimaasi ja osoittaa mahdollisille työnantajille tietäväsi, mitä tehtävään sisältyy, ja halukas oppimaan lisää. Ilman työkokemusta kaikki tieto toivotusta tehtävästä on tärkeää ja auttaa työpaikan saamisessa.

Käytä saatekirjettä

Kun olet valmis hakemaan työpaikkaa, on aika tehdä vakuuttava saatekirje. Se on aina tehtäväkohtainen, joten sitä ei kannata kopioida toista tehtävää varten aikaisemmin kirjoitetusta versiosta. Suhtaudu saatekirjeeseen tilaisuutena kertoa työnantajalle pikemminkin itsestäsi kuin kokemuksestasi.

Kun haet tehtävää ilman aiempaa kokemusta, myönnä, ettet ole tehnyt vastaavaa työtä, ja kerro, miksi haluat vaihtaa alaa. Hyödynnä mahdollisuus kertoa, miksi juuri tämä tehtävä on houkutteleva, miksi sopisit siihen erinomaisesti ja minkä nykyisten taitojesi ajattelet olevan avuksi tehtävässä. Jos sinulta puuttuu tehtävän kannalta olennaisia taitoja, älä pelkää myöntää sitä ja kerro, miten aiemmasta kokemuksestasi voisi olla hyötyä uusissa tehtävissä. Voit myös tuoda esiin, että olet innokas ja halukas kehittämään osaamistasi.

Osoita halukkuutesi oppia uutta

Jos saat kutsun kasvokkain tai puhelimitse pidettävään haastatteluun, saat tilaisuuden osoittaa, että olet mukautumiskykyinen ja oppishaluinen. Tuo esiin mahdolliselle työnantajalle aito kiinnostuksesi työmahdollisuudesta ja osoita, että olet valmis oppimaan työn hoitamisen edellyttämät taidot.

Riippuen siitä, mille alalle olet vaihtamassa, valittavanasi voi olla erilaisia tapoja oppia työssä ja saada kokemusta Etsi työuransa alussa olevan työntekijän paikkaa tai harjoittelupaikkaa, jossa oppiminen on osa tehtävää. Yksi vaihtoehto kokemuksen saamiseksi on vapaaehtoistyö.

Mieli avoinna

Kun vaihdat alaa, taitosi ja kokemuksesi eivät todennäköisesti ole työnkuvan mukaisia. Toivosta ei silti pidä luopua!

Työn hakeminen ei ole aina helppoa, vaikka olisitkin jo hankkinut osaamista ja kokemusta. On niin ikään hyvä varautua siihen, että et saa työpaikkaa. Älä kuitenkaan anna sen estää hakemista. Työnantaja voi silti nähdä hakemuksessasi jotain erityistä, ottaa sinut mukaan haastattelukierrokselle ja ehkä tarjota työtä.

Perehdyttyäsi tehtävään, josta olet kiinnostunut, ja selvitettyäsi, mistä nykyisistä taidoistasi olisi hyötyä uudessa työssä, voit alkaa tutkia työpaikkoja ja muokata saatekirjettä, jolla osoitat työnantajille, että voisit olla erinomainen valinta. Uran vaihtaminen voi viedä aikaa ja vaatia lisäpätevöitymistä, mutta jos olet innostunut asiasta, pidä mieli avoinna ja jatka hakemista. Koskaan ei voi tietää, kuka näkee potentiaalisi ja antaa mahdollisuuden uusiin tehtäviin.

Etätyöstä on tullut osa arkea, ja monet yritykset tarjoavat tätä mahdollisuutta työntekijöilleen. Suunnistaminen tilanteessa voi kuitenkin olla haastavaa etenkin uusille työntekijöille. Seuraavassa on muutamia tapoja, joilla etätyö onnistuu.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

LinkedIn Learning

Udemy

Coursera

Etätyö:Opas uusille työntekijöille

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
 • Vinkkejä
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
 • Vinkkejä
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.