Gør dit hjemmearbejde
Hvis du har en idé til en ny karrierevej, er det et meget vigtigt første skridt at sætte sig ned og researche den. For det første skal du finde ud af, om der kræves særlige kvalifikationer. Dernæst bør du finde ud af, hvilke færdigheder og styrker der er behov for i jobbet, hvad gennemsnitslønnen er, om arbejdstiden passer til din livsstil eller dine forpligtelser, og om der er nogle geografiske overvejelser, der skal inddrages – vil du f.eks. være nødt til at flytte for at tage dette job?
Når du har afgjort, om jobbet er noget for dig, kan du overveje at tale med nogen i branchen for at høre, hvordan en dag på jobbet ville se ud, og hvad arbejdsgivere kigger efter, når de ansætter nye medarbejdere.
Søg efter gratis eller prisoverkommelige kurser
Du har måske ikke nogen erfaring, men der er ikke noget, der forhindrer dig i at opbygge viden om din nye karrierevej.
Tag et kig på LinkedIn Learning, Udemy eller Coursera for at se, om der er introduktionskurser eller relevante kurser, som ikke koster for meget. Senere kan du tilføje disse til dit CV, når du søger stillinger, og bruge det, du har lært, til at vise potentielle arbejdsgivere, at du har kendskab til dele af jobbet og gerne vil blive ved med at lære. Uden erfaring vil alt, du kan lære om jobbet, bidrage til at få din næste stilling i hus.
Brug følgebrevet til din fordel
Når du er klar til at søge et job, er det tid til at gøre indtryk med følgebrevet. Følgebreve er specifikke for hvert job, så det er bedst ikke at kopiere og indsætte et, du har skrevet til et andet job. Se det som en mulighed for at fortælle arbejdsgiverne din historie i stedet for blot at opremse tidligere erfaring.
Når du søger en jobtype, du ikke har erfaring med, skal du fortælle, at du ikke tidligere har haft et lignende job, og fremhæve, hvorfor du ønsker at skifte karriere. Du kan benytte lejligheden til at forklare, hvad der tiltrak dig netop ved dette job, hvorfor du tror, du ville passe godt ind, og til at nævne de færdigheder, du har, som du tror vil være nyttige. Hvis du konstaterer, at du mangler vigtige færdigheder til stillingen, skal du ikke være bange for at erkende det og forklare, hvordan din tidligere erfaring også kan være nyttig i en ny branche. Du kan også gøre opmærksom på, at du er ivrig efter og villig til at tilegne dig nye færdigheder.
Vis, at du er villig til at lære
Hvis du er blevet inviteret til samtale, skal du lade din tilpasningsevne og vilje til at lære skinne igennem ansigt til ansigt eller over telefonen. Ud over at fortælle de potentielle arbejdsgivere, hvor begejstret du er over jobmuligheden, skal du vise, at du gerne vil gøre, hvad der kræves for at lære de færdigheder, du skal bruge for at gøre dit arbejde godt.
Afhængigt af, hvilken ny karriere du sigter efter, kan der være forskellige typer af læring på jobbet til at få den erfaring, du har brug for. Overvej at lede efter stillinger på begynderniveau eller praktikpladser, hvor læring er en del af jobbet, eller måske endda arbejde som frivillig i en periode for at få noget erfaring.
Vær åben
Når du skifter karriere, er det sandsynligt, at dine færdigheder og erfaringer ikke helt matcher jobbeskrivelsen, men det betyder ikke, at alt håb er ude!
Det er ikke altid let at søge arbejde, heller ikke, når du har færdigheder og erfaring. Der er altid en mulighed for, at du ikke får jobbet, så vær forberedt på dette, men lad det ikke afholde dig fra at søge. Der er altid chance for, at arbejdsgiveren vil se noget særligt i din ansøgning, sende dig videre til den næste samtalerunde og – hvem ved – tilbyde dig jobbet.
Efter at have brugt tid på at lære om den jobtype, du leder efter, og opstille en liste over de overførbare færdigheder, du allerede har, er du klar til at begynde at lede efter job og skræddersy følgebreve for at vise arbejdsgiverne, at du kan være et godt match. Det kan tage noget tid at skifte karriere, og det kan kræve yderligere kvalifikationer, men hvis det er noget, du brænder for, så vær åben, og bliv ved med at søge. Du ved aldrig, hvem der måske kan se dit potentiale og give dig en chance i en ny stilling.
Fjernarbejde er den nye normal, og mange virksomheder tilbyder denne mulighed til deres medarbejdere. Men det kan være et vanskeligt felt at navigere i, især for nyansatte. Her er nogle tips til, hvordan du får held med dit fjernarbejde.
Relevante links:
Fjernarbejde: En vejledning for nye medarbejdere
Læs mere:
Find Euresvejledere
Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene
Eures' jobdatabase
Eures' tjenester for arbejdsgivere
Eures' kalender over arrangementer
Kommende onlinearrangementer
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Detaljer
- Publikationsdato
- 16. november 2023
- Forfattere
- Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed | Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
- Emner
- Råd og tips
- Ungdom
- Relaterede sektion(er)
- Råd og tips
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles