Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Νοεμβρίου 2023Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Ώρα για αλλαγή; Πώς να αλλάξετε επαγγελματική σταδιοδρομία χωρίς εμπειρία

Η αλλαγή σταδιοδρομίας μπορεί να φαίνεται τρομακτική, αλλά με τη σωστή έρευνα και θετική στάση μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη όσο πιστεύετε. Αν είστε έτοιμοι για μια αλλαγή, σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές τις οποίες μπορείτε να έχετε κατά νου καθώς ξεκινάτε τη νέα σταδιοδρομία σας.

Time for a change? How to change careers with no experience

Κάντε την έρευνά σας

Αν έχετε κατά νου μια ιδέα σχετικά με τη νέα επαγγελματική σταδιοδρομία που θέλετε να ακολουθήσετε, το να κάνετε τη σχετική έρευνα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Πρώτον, θα πρέπει να μάθετε εάν απαιτούνται συγκεκριμένα προσόντα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μάθετε ποιες δεξιότητες και δυνατότητες που διαθέτετε αποτελούν πλεονεκτήματα για τη συγκεκριμένη θέση, ποιος είναι ο μέσος μισθός, αν το ωράριο εργασίας ταιριάζει στον τρόπο ζωής ή τις υποχρεώσεις σας, καθώς και αν υπάρχουν ορισμένες γεωγραφικές παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να λάβετε υπόψη, για παράδειγμα, εάν θα χρειαστεί να μετακομίσετε για να κάνετε τη συγκεκριμένη δουλειά.

Μόλις αποφασίσετε ότι η συγκεκριμένη θέση είναι σίγουρα αυτό που σας ταιριάζει, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με κάποιον από τον συγκεκριμένο κλάδο για να καταλάβετε πώς θα ήταν μια ημέρα εργασίας σας και τι αναζητούν οι εργοδότες όταν προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους.

Αναζητήστε δωρεάν ή οικονομικά προσιτά μαθήματα

Μπορεί να μην διαθέτετε εμπειρία, αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει να αποκτήσετε ορισμένες γνώσεις σχετικά με το νέο σας επαγγελματικό βήμα.

Συμβουλευτείτε τις πλατφόρμες LinkedIn Learning, Udemy ή Coursera για να μάθετε εάν υπάρχουν εισαγωγικά προγράμματα κατάρτισης ή σχετικά μαθήματα επιμόρφωσης που δεν θα σας κοστίσουν ακριβά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μαθήματα αυτά στο βιογραφικό σας όταν υποβάλλετε αιτήσεις και χρησιμοποιήστε τις γνώσεις που αποκτήσατε για να δείξετε στους πιθανούς εργοδότες ότι κατανοείτε μέρος των καθηκόντων της θέσης και ότι είστε πρόθυμοι να συνεχίσετε να μαθαίνετε. Εάν δεν διαθέτετε εμπειρία, οτιδήποτε μπορείτε να μάθετε σχετικά με τη θέση που σας ενδιαφέρει θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την επόμενη θέση εργασίας σας.

Χρησιμοποιήστε τη συνοδευτική επιστολή σας προς όφελός σας

Όταν θα είστε έτοιμοι να υποβάλετε αίτηση για μια θέση εργασίας, θα πρέπει να εντυπωσιάσετε και με τη συνοδευτική επιστολή σας. Οι συνοδευτικές επιστολές είναι συγκεκριμένες για κάθε θέση εργασίας, οπότε καλό θα ήταν να μην αντιγράψετε μια συνοδευτική επιστολή που γράψατε για μια άλλη θέση εργασίας. Δείτε τη συνοδευτική επιστολή πιο πολύ ως μια ευκαιρία να διηγηθείτε στους εργοδότες την πορεία σας παρά την εμπειρία σας.

Όταν υποβάλλετε αίτηση για μια θέση για την οποία δεν διαθέτετε σχετική εμπειρία, αναγνωρίστε το γεγονός ότι δεν έχετε εργαστεί σε παρόμοια θέση στο παρελθόν και επισημάνετε τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε να αλλάξετε σταδιοδρομία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία αυτή για να εξηγήσετε τι προκάλεσε το ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι θα σας ταίριαζε απόλυτα και τις δεξιότητες που διαθέτετε και οι οποίες, κατά τη γνώμη σας, θα ήταν επωφελείς για τη θέση. Εάν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν σημαντικές δεξιότητες που αφορούν τη θέση και τις οποίες δεν διαθέτετε, μην φοβηθείτε να το αναγνωρίσετε και αυτό και εξηγήστε πώς η προηγούμενη εμπειρία σας θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη και στον νέο κλάδο που θέλετε να σταδιοδρομήσετε. Μπορείτε επίσης να επισημάνετε ότι είστε πρόθυμοι και έχετε τη διάθεση να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας.

Δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να μάθετε

Εάν σας προτείνουν συνέντευξη, αυτή είναι η στιγμή να αποδείξετε την προσαρμοστικότητά σας και την προθυμία σας για μάθηση, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά. Μην πείτε στους πιθανούς εργοδότες σας απλώς ότι είστε ενθουσιασμένοι με τη συγκεκριμένη ευκαιρία εργασίας, αλλά δείξτε τους ότι είστε πρόθυμοι να κάνετε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποκτήσετε τις δεξιότητες που χρειάζονται για να κάνετε καλά τη δουλειά σας.

Ανάλογα με τη σταδιοδρομία την οποία έχετε βάλει στόχο, ενδεχομένως να υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μάθετε όσα πρέπει στον χώρο εργασίας και να αποκτήσετε την εμπειρία που χρειάζεστε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε θέσεις εισαγωγικού επιπέδου ή θέσεις πρακτικής άσκησης στις οποίες η μάθηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θέσης εργασίας, ή ακόμη και να εργαστείτε εθελοντικά για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκτήσετε κάποια εμπειρία.

Διατηρείτε ανοιχτό μυαλό

Όταν αλλάζετε σταδιοδρομία, είναι πιθανό οι δεξιότητες και η εμπειρία σας να μην ταιριάζουν απόλυτα στην περιγραφή της θέσης εργασίας στην οποία στοχεύετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα!

Η υποβολή αίτησης για μια θέση εργασίας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ακόμη και αν διαθέτετε τις δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτούνται. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μην πάρετε τη θέση, και γι' αυτό είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι σχετικά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει να υποβάλλετε αιτήσεις. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο εργοδότης να δει κάτι το ιδιαίτερο στην αίτησή σας, να σας περάσει στον επόμενο γύρο συνεντεύξεων και, ενδεχομένως, να σας προσφέρει τη θέση εργασίας.

Αφού αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε πληροφορίες σχετικά με τη θέση που σας ενδιαφέρει και να καταγράψετε τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες που ήδη διαθέτετε, μπορείτε να αρχίσετε να αναζητάτε θέσεις εργασίας και να προσαρμόζετε τις συνοδευτικές επιστολές για να δείξετε στους εργοδότες ότι θα μπορούσατε να είστε εσείς ο κατάλληλος υποψήφιος. Η αλλαγή σταδιοδρομίας μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και να απαιτήσει πρόσθετα προσόντα, αλλά εάν είναι κάτι που σας ενθουσιάζει, διατηρήστε το μυαλό σας ανοιχτό και συνεχίστε να στέλνετε αιτήσεις. Κανείς δεν ξέρει ποιος μπορεί να δει τις δυνατότητές σας και να σας δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσετε μια νέα σταδιοδρομία.

Η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί τη νέα κανονικότητα, μιας και είναι πολλές πλέον οι εταιρείες που προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στους εργαζομένους τους. Ωστόσο, η εξοικείωση με τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη, ιδίως για τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους. Εδώ θα βρείτε ορισμένους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εργαστείτε επιτυχώς εξ αποστάσεως.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

LinkedIn Learning

Udemy

Coursera

Εξ αποστάσεως εργασία:οδηγός για τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς εκδηλώσεις επί γραμμής

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
 • Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.