Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article16 november 2023European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion4 min read

På tide med noe nytt? Slik skifter man karriere uten erfaring

Det kan føles overveldende å skifte karriere, men det er kanskje ikke så vanskelig som du tror med de riktige forberedelsene og en positiv innstilling. Hvis du er klar for en endring, finner du rådene våre her, som du kan bruke når du legger ut på en ny karriere.

Time for a change? How to change careers with no experience

Gjør hjemmeleksen din

Hvis du har en tanke om hvilken vei du vil gå i den nye karrieren din, er det viktig å først sette seg ned og undersøke nærmere. Først må du finne ut om det kreves spesifikke kvalifikasjoner. Så bør du finne ut hvilke ferdigheter og styrker som er en fordel i stillingen, hvor mye du kan forvente deg i lønn, om arbeidstiden passer til livsstilen eller forpliktelsene dine, og om det finnes geografiske hensyn du bør være oppmerksom på – vil du for eksempel måtte flytte for denne jobben?

Når du har funnet ut om du vil satse på stillingen, kan du vurdere å snakke med noen i bransjen for å forstå hvordan arbeidshverdagen ser ut og hva arbeidsgivere ser etter når de ansetter nye medarbeidere.

Se etter gratis eller rimelige kurs

Du har kanskje ikke erfaring, men ingenting hindrer deg i å tilegne deg litt kunnskap om din nye karrierevei.

Ta en titt på LinkedIn Learning, Udemy eller Coursera for å se om det er noen innføringskurs eller andre aktuelle kurs som ikke koster for mye. Du kan føre opp disse på CV-en din når du søker på stillinger, og bruke det du har lært til å vise potensielle arbeidsgivere at du forstår en del av stillingen og at du er villig til å lære. Hvis du ikke har erfaring, vil alt du kan lære om stillingen hjelpe deg i jakten på din neste jobb.

Bruk søknadsbrevet til din fordel

Bruk tid på å skape et godt førsteinntrykk når du skriver søknadsbrevet. Hver jobb har sitt søknadsbrev, så du bør helst ikke kopiere og lime inn tekst du skrev i forbindelse med en annen stilling. Tenk på det som en mulighet til å fortelle arbeidsgiveren om historien din i stedet for erfaringen din.

Når du søker på en stilling du ikke har erfaring med, bør du være ærlig om at du ikke har jobbet i en lignende stilling tidligere og understreke hvorfor du vil skifte karriere. Du kan bruke muligheten til å forklare hva som er appellerende ved den bestemte stillingen, hvorfor du tror du vil passe godt inn, og nevne ferdigheter du har som du tror vil være nyttige. Hvis du merker at du mangler viktige ferdigheter, bør du ikke være redd for å vedgå dette og forklare hvordan tidligere erfaring kan være nyttig i den nye bransjen. Du kan også påpeke at du er ivrig og villig til å forbedre kompetansen din.

Vis at du er villig til å lære

Hvis du blir invitert på jobbintervju, er det på tide å vise din tilpasningsevne og vilje til å lære i et personlig møte eller over telefon. Fortell mulige arbeidsgivere at du er svært interessert i den ledige stillingen, og vis at du gjerne gjør alt som kreves for å tilegne deg ferdighetene som er nødvendige for å gjøre en god jobb.

Avhengig av den nye karrieren du satser på, er det ulike måter å lære i stillingen og å tilegne deg den nødvendige erfaringen. Du kan vurdere å etter begynnerstillinger eller praksisplasser der læring er en del av stillingen, eller du kan vurdere å jobbe som frivillig en periode for å få litt erfaring.

Ha et åpent sinn

Når du skifter karriere, har du sannsynligvis ikke ferdighetene og erfaringen som passer jobbeskrivelsen, men det betyr ikke at det ikke finnes håp!

Det er ikke alltid lett å søke på en jobb, selv når du har ferdigheter og erfaring. Det kan godt være at du ikke får jobben, så det er viktig å være forberedt på dette. Men ikke la det hindre deg i å søke. Det er alltid en sjanse for at arbeidsgiveren ser noe spesielt ved søknaden din, og tar deg med til neste intervjurunde og til slutt tilbyr deg stillingen.

Når du har brukt tid på å sette deg inn i rollen du ønsker og har nevnt de relevante ferdighetene du allerede har, er du klar til å begynne å utforske jobber og tilpasse søknadsbrev som viser arbeidsgivere at du kan være den rette søkeren for stillingen. Å skifte karriere kan ta tid og kreve ytterligere kvalifikasjoner, men hvis dette er noe du brenner for, bør du ha et åpent sinn og fortsette å søke. Du vet aldri hvem som kan se potensialet ditt og gi deg en sjanse og en ny karriere.

Hjemmekontor er den nye normalen, og mange selskaper tilbyr de ansatte dette godet. Det er imidlertid et farvann det kan være utfordrende å navigere i, spesielt for nye ansatte. Her er noen tips til hvordan du kan lykkes med hjemmekontor.

 

Relevante lenker:

LinkedIn Learning

Udemy

Coursera

Hjemmekontor: En veiledning for nye ansatte

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
  • Råd og tips
  • Ungdom
Relaterte seksjon(er)
  • Råd og tips
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.