Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Σεπτεμβρίου 2023Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Εξ αποστάσεως εργασία: οδηγός για τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους

Η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί τη νέα κανονικότητα, μιας και είναι πολλές πλέον οι εταιρείες που προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στους εργαζομένους τους. Ωστόσο, η εξοικείωση με τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη, ιδίως για τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εργαστείτε επιτυχώς εξ αποστάσεως.

Remote work: A guide for new employees

Δημιουργήστε έναν άνετο και παραγωγικό χώρο εργασίας

Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά εάν εργάζεστε κατ’ αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς θέλετε να διαμορφώσετε το εργασιακό σας περιβάλλον. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, προσπαθήστε να επιλέξετε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας στον οποίο δεν υπάρχουν περισπασμοί. Ιδανικά, θα ήταν καλό να μην εργάζεστε στο δωμάτιό σας, καθώς θέλετε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Μια καλή ιδέα θα ήταν να επενδύσετε σε εργονομικά έπιπλα - δείτε το ως επένδυση και όχι ως πρόσθετη δαπάνη. Μια άνετη καρέκλα θα είχε εκπληκτικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητά σας. Θέλετε να διαμορφώσετε τον χώρο εργασίας σας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελεί ένα μέρος στο οποίο θα ανυπομονείτε να εργαστείτε. Δοκιμάστε να εξατομικεύσετε το χώρο σας τοποθετώντας μερικά φυτά, έργα τέχνης ή άλλα αντικείμενα που σας εμπνέουν και σας κάνουν να αισθάνεστε παραγωγικοί.

Διατηρήστε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η υγιής ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι σημαντική είτε εργάζεστε εξ αποστάσεως είτε όχι. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη στο πλαίσιο του νέου τρόπου εργασίας σας. Όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι δυσδιάκριτη, και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να θέσετε σαφή όρια μεταξύ εργασιακού και προσωπικού χρόνου. Ορίστε συγκεκριμένες ώρες εργασίας και προσπαθήστε να τις τηρείτε – είναι εύκολο το να συνεχίσετε να εργάζεστε πέραν του ωραρίου εργασίας σας, ιδίως όταν εργάζεστε από την άνεση του σπιτιού σας. Η εργασία σε κλειστό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση και κόπωση, οπότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε το μεσημεριανό σας διάλειμμα για να πάρετε καθαρό αέρα και να γυμναστείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενεργητικοί και υγιείς.

Προσοχή στους περισπασμούς

Οι περισπασμοί και οι διακοπές είναι κάτι συνηθισμένο όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως. Μπορεί να μοιράζεστε το σπίτι με την οικογένειά σας ή τους συγκατοίκους σας, γεγονός το οποίο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο εάν τα υπόλοιπα μέλη έχουν διαφορετικό ωράριο εργασίας από το δικό σας. Τα κατοικίδια που μπορεί να εισβάλουν στον χώρο σας ή η παράδοση της αλληλογραφίας είναι προκλήσεις με τις οποίες δεν βρίσκεστε αντιμέτωποι όταν εργάζεστε στο γραφείο. Επομένως, εάν εργάζεστε σε θορυβώδες περιβάλλον, χρησιμοποιήστε ακουστικά εξουδετέρωσης θορύβου για να συγκεντρωθείτε καλύτερα στη δουλειά σας. Είναι σημαντικό να θέτετε όρια με τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους συγκατοίκους σας. Ενημερώστε τους για το ωράριο εργασίας σας και τις ώρες που είστε ελεύθεροι για κοινωνικές συναναστροφές.

Τα τηλέφωνά μας αποτελούν μείζονα πηγή περισπασμού· απενεργοποιείτε λοιπόν τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας – θα εκπλαγείτε από τον χρόνο που δαπανάτε στις εν λόγω εφαρμογές.

Παραμείνετε συγκεντρωμένοι και ενθουσιώδεις

Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να προσφέρει την ευελιξία και την ελευθερία που αναζητούν οι εργαζόμενοι στη σημερινή αγορά εργασίας. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και ενθουσιώδεις λόγω της απομόνωσης, της αναβλητικότητας και της κόπωσης. Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών. Πρέπει να ντύνεστε κατάλληλα και έξυπνα έτσι ώστε να έχετε τον σωστό τρόπο σκέψης που θα σας επιτρέψει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. Για την καταπολέμηση της απομόνωσης, θα πρέπει να διατηρήσετε την επικοινωνία με τους συναδέλφους σας για να καλλιεργήσετε ένα ομαδικό περιβάλλον. Προγραμματίστε τακτικές συναντήσεις, συνεργαστείτε με τους πελάτες σας και επωφεληθείτε από τις κοινωνικές εκδηλώσεις για να νιώσετε συνδεδεμένοι και να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας.

Η ανατροφοδότηση του προϊσταμένου σας είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας και την επαγγελματική σας ανάπτυξη. Διαβάστε τους καλύτερους τρόπους για να απαντήσετε και να αντιδράσετε στην ανατροφοδότηση του προϊστάμενου σας με θετικό και αποτελεσματικό τρόπο.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Το μυστικό για να αξιοποιήσετε την ανατροφοδότηση του προϊσταμένου σας ως καταλυτικό παράγοντα εξέλιξης

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
 • Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.