Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel24. maj 2024Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion4 min læsetid

Fra Portugal til Sverige: En børnesygeplejerske flyttede for at opleve noget nyt og udvikle sin karriere

I juni 2023 flyttede sygeplejerske Margarida Garcia fra Lissabon i Portugal til Göteborg i Sverige. Her blev hun genforenet med sin kæreste, der allerede havde job i byen som softwareingeniør.

Margarida Garcia

23-årige Margarida Garcia og hendes kæreste, Pedro, ønskede at flytte til et andet europæisk land for at opleve noget nyt, udvikle deres karriere og – på sigt - få børn. Margarida, som har læst til sygeplejerske og derefter arbejdede et år på en neonatal hospitalsafdeling i Almada i Portugal, fortæller, at det altid har været parrets ambition at flytte for at få bedre arbejdsforhold og leve et uafhængigt liv. "Vores mål har altid været et job i Europa, f.eks. i de nordiske lande, på grund af disse landes bedre arbejdsforhold," fortsætter hun. "De nordiske lande er længere fremme i deres udvikling og tilbyder en god balance mellem arbejdsliv og privatliv." Beslutningen om, hvor de skulle rejse hen, blev truffet, da Pedro fik tilbudt et job i Göteborg. Fem måneder senere sluttede Margarida sig til ham, og hun arbejder nu som sygeplejerske inden for pædiatrisk kardiologi på universitetshospitalet i Göteborg.

På grundlag af deres erfaringer med at flytte til Sverige etablerer parret nu deres eget rekrutteringsbureau, Europe Connected by Talents, for at hjælpe svenske virksomheder med at rekruttere sundhedspersonale og ingeniører fra hele EU og håndtere papirarbejdet. De håber, at deres rekrutteringsbureau på et tidspunkt bliver en del af Euresnettet.

Konkrete skridt

Margarida lagde ud med at få undervisning i svensk for at opnå det færdighedsniveau, der er nødvendigt for sundhedspersonale. "Mens jeg stadig arbejdede i Portugal, gik jeg til svenskundervisning i ni måneder," fortæller hun. "Da kurset nærmede sig sin afslutning, flyttede jeg til Göteborg efter at have fundet job som sygehjælper, mens jeg færdiggjorde det sidste modul af svenskkurset. Det styrkede mine sprogfærdigheder og var stærkt medvirkende til, at det var nemt for mig at falde til i landet."

Takket være støtte fra Eures var processen ligetil, fortsætter Margarida. Men det hele har ikke været lige nemt. "Den største udfordring har uden tvivl været, at jeg savner min familie og mine venner, men det tackler jeg ved at besøge dem ofte og huske mig selv på, at jeg er flyttet til Sverige for at skabe et bedre liv for mig og min familie i fremtiden," siger hun.

Margarida tilføjer: "Jeg tror, at det bedste ved flytningen er, at vi udvikler os personligt. At skabe en tilværelse sammen i et nyt land, hvor vi ikke kender nogen, betyder, at vi udvikler os på måder, vi ikke på forhånd havde forestillet os, og at vi opdager nye sider af os selv og får mange nye oplevelser. Det er intenst og ikke altid nemt, men det er absolut noget, jeg varmt kan anbefale andre at kaste sig ud i."

Sådan hjalp Eures

Det var Margaridas svensklærer, der gjorde hende opmærksom på Eures. "Eures er virkelig en stor hjælp og åbner en masse døre for EU-borgere, der ønsker at flytte til et andet land," siger hun. "I mit tilfælde fik jeg økonomisk støtte til mine forskellige svenskkurser, til den fysiske jobsamtale og til flytningen til Sverige. Jeg forsøger at udbrede kendskabet til denne mulighed mest muligt over for andre mennesker, der er interesserede i at flytte til et andet land, for det er en helt fantastisk hjælp, man får."

Gloria Cunha Byström, som er medlem af Health Recruitment Team i EURES Sverige, rådgav Margarida og sendte hendes CV til den pågældende arbejdsgiver. "Margarida kontaktede os for at få hjælp til sin jobsøgning og for at høre nærmere om den målrettede mobilitetsordning, Target Mobility Scheme (TMS)," fortæller Gloria. "Jeg informerede Margarida om det at bo og arbejde i Sverige, om sundhedssektoren og om proceduren for at søge om økonomisk støtte under TMS-ordningen." Hun tilføjer: "Det var skønt at kunne hjælpe Margarida, for hun var meget beslutsom og ambitiøs."

Gloria råder andre sundhedspersoner i EU, der ønsker at flytte til Sverige, til først at anmode om at få deres kvalifikationer anerkendt af den svenske Socialstyrelse og derefter begynde at lære svensk.

Yderligere information kan fås ved at kontakte teamet på healthatarbetsformedingen [dot] se (health[at]arbetsformedingen[dot]se).

Læs mere om at bo og arbejde i Sverige

 

Relevante links:

Eures Sverige

Information om den svenske Socialstyrelses anerkendelse af kvalifikationer

Targeted Mobility Scheme (den målrettede mobilitetsordning)

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

EURES på X

Eures på LinkedIn

Emner
  • Forretning/iværksætteri
  • EU-værktøjskasse til mobilitet
  • Råd og tips
  • Interne EURES-nyheder
  • Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyheder
  • Rekrutteringstendenser
  • Ungdom
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Administrative and support service activities
  • Human health and social work activities
  • Professional, scientific and technical activities

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.