Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2017. június 6.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Hazatérés: a lengyel hazatelepülők életének megkönnyítése

Az emberek szeretnek utazni, új helyre költözni és megújulni. Lássuk be: az, hogy állandóan úton vagyunk, egyre inkább globalizálódó világunk egyik mellékterméke. Ugyanakkor mostanában ennek pont az ellenkezője is kezd elterjedni. Úgy tűnik ugyanis, hogy manapság egyre több külföldön élő lengyel tervezi a hazatérést. Úgy 15 éve jellemző az a tendencia, hogy a lengyel munkavállalók ígéretesebb külföldi országokban próbálnak szerencsét, most viszont újra elkezdtek otthon munkát keresni. Korábban az volt a kérdés, hogy miért. Ma már viszont csak az a kérdés, hogy mikor...

Homecoming: Polish returnees’ lives made much easier

A lengyel miniszterelnök-helyettes, Mateusz Morawiecki szerint 100 000 és 200 000 közé tehető azoknak az Egyesült-Királyságban élő lengyeleknek a száma, akik várhatóan hazatérnek majd Lengyelországba. „A lengyelek lassan rájönnek, hogy izgalmas lehetőségek várnak rájuk otthon” – mondta Morawiecki. Most, hogy a lengyel gazdaságban nagyon jelentős gazdasági fellendülés figyelhető meg, az izgalom a tetőfokára hágott. A hazatérés élménye azonban szokatlan lehet azoknak, akik huzamosabb ideig éltek külföldön. Amikor visszatérünk, az otthonunk gyakran másnak tűnik, mint amikor otthagytuk, vagy amihez hozzászoktunk. Ráadásul nagy valószínűséggel a várakozásainknak sem felel meg.

Ebben lehet segítségünkre a Zielona Linia, az országos szintű állami foglalkoztatási szolgálat, amely támogatja a lengyel hazatelepülőket a visszailleszkedésben. Az ügynökség kidolgozott egy jelenleg is folyó kampányt „Visszatérsz Lengyelországba?” címmel, amely azoknak a külföldön élő lengyeleknek szól, akik már elhatározták, hogy hazatérnek. Az érdeklődők elsősorban a kampány weboldalán tájékozódhatnak: http://powroty.gov.pl. A kezdeményezés célja, hogy részletes, mindenre kiterjedő és naprakész információkkal szolgáljon, és tanácsot adjon azokkal a formaságokkal kapcsolatban, amelyekre a hazatérő lengyelek számíthatnak. Az weboldalon kívül egy nyomtatott röplap is elérhető, amely támogatja és népszerűsíti a kezdeményezést. A lengyelül és angolul egyaránt elérhető röplap figyelemmel kíséri azokat a területeket, amelyekkel kapcsolatban a hazatérőknek információra és támogatásra lehet szükségük.

Edyta Jaremko-Kuśmirak, az állami foglalkoztatási szolgálat tanácsadója megjegyezte: az a céljuk, hogy segítséget nyújtsanak a lengyeleknek jogi, adminisztratív, közösségi vagy akár pszichológiai kérdésekben. Ezek sok különböző témára kiterjednek, kezdve a munkaügyi hivatalba történő bejelentkezéstől az álláskeresésen és az adóügyi kérdéseken át egészen a juttatások Lengyelországba történő bonyolult átviteli eljárásáig. Emellett a szolgáltatások között megtalálhatók még a saját vállalkozás elindításához szükséges tőke megszerzésére vonatkozó információk, foglalkoztatási támogatás, önéletrajzírási tippek és képzési kurzusok. Edyta és csapata akkor is segítő kezet nyújt, ha olyan érzékenyebb kérdésekről van szó, mint a fordított kultúrsokk, a gyermekek beilleszkedése új környezetükbe (adott esetben nem is az első alkalommal) vagy épp a megfelelő iskola kiválasztása.

Mi azokon az embereken segítünk, akik már elhatározták, hogy hazatérnek. E sorsfordító, személyes döntés meghozatalában azonban nem veszünk részt aktívan.” – mondta Agnieszka Juźwiuk, a Zielona Linia foglalkoztatási tanácsadója és weboldalszerkesztője.

Ha fontolgatja, hogy visszaköltözik Lengyelországba, mindenképpen látogasson el a kampány weboldalára. Forduljon bizalommal a Zielona Linia csapatához, akik szívesen válaszolnak bármely kérdésére e-mailen vagy a 19524 számú információs vonalon. Kísérje figyelemmel a Facebookon közzétett információkat, ahol értékes tippekre, tanácsokra és hasznos videókra lelhet. Maradt még kérdése? Csatlakozzon a kérdések és válaszok élő videoközvetítéshez minden hónap utolsó csütörtökén, ahol minden kérdésére választ kap!

Az EURES Lengyelország a lengyel foglalkoztatási szolgálattal karöltve az ilyen kihívásokat szeretné leküzdeni hasonló kampányok segítségével. Célja, hogy egy könnyen hozzáférhető találkozási pontot biztosítson a lengyel hazatérőknek, és lehetővé tegye számukra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak és hozzáférjenek az aktuális és szakértők által összeállított információkhoz elkötelezett szakemberek és olyan hazatelepülők támogatásával, akiken korábban már segített az EURES.

 

Kapcsolódó linkek:

Zielona Linia, lengyel állami foglalkoztatási szolgálat

Visszatérsz Lengyelországba?” kampány

A lengyel hazatelepülőkkel készített interjúk és beszámolók weboldala

A kampány Facebook-oldala

A hazatérés kihívásaival foglalkozó nemzetközi tanulmány – „Fordított kultúrsokk”

 

További információk:

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
 • Az EURES legjobb gyakorlata
 • EURES képzés
 • Belső EURES hírek
 • Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírek
 • Közösségi média
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.