Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия6 Юни 2017 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Завръщане в родината: Големи улеснения за завръщащите се полски граждани

За хората е характерен естественият стремеж да пътуват, да се местят и да получават нови впечатления. Нека признаем, че постоянната активност е един от вторичните продукти на нашия все по-глобализиращ се свят. Същевременно обаче напоследък се забелязва обратната тенденция. Днес се оказва, че все повече поляци, които живеят зад граница, са започнали да мислят за завръщане в родината. Докато преди 15 години тенденцията беше да напускат родната си страна в търсене на по-добри шансове, сега поляците търсят възможности за работа отново в родината си. В миналото въпросът беше защо. Днес единственият въпрос е кога...

Homecoming: Polish returnees’ lives made much easier

Според вицепремиера на Полша Матеуш Моравиецки от 100 000 до 200 000 полски граждани, установени в Обединеното кралство, се очаква да се завърнат у дома. „Поляците започват да си дават сметка, че при завръщането им в родината ги очакват атрактивни възможности“, заяви Моравиецки. Благодарение на забележителното съживяване на икономиката, факторът атрактивност добива все по-голямо значение. Но за повечето хора, прекарали значително време зад граница, завръщането може да бъде наистина трудно. След завръщането родината може не само да се окаже различно място от това, което сте напуснали или с което сте свикнали. То най-вероятно ще се окаже различно от онова, което сте очаквали.

Тъкмо в това е задачата на Zielona Linia — общонационална публична служба по заетостта, която помага на завърналите се да се установят обратно в Полша. Тази служба разработи провеждана понастоящем кампания под надслов „Завръщате ли се в Полша?“, насочена към поляци, които живеят зад граница и които вече са решили да се върнат в родната си страна. Най-добра информация за този процес можете да намерите в уебсайта на кампанията http://powroty.gov.pl. Кампанията си поставя за цел да предостави подробна, всеобхватна и актуална информация и данни за формалностите, с които поляците ще трябва често да се справят. Също и офлайн бе изготвена печатна брошура в подкрепа на инициативата и за нейното популяризиране. Като проследява основните области, в които хората могат да получат информация и подкрепа, брошурата е налична на полски и английски език.

По думите на Едита Яремко-Кушмирак, съветник към публичната служба по заетостта, целта им е да помогнат на полските граждани да се справят с всички правни, административни и общностни проблеми и дори с евентуална нужда от психологическа помощ. Това включва широк обхват теми от регистриране в бюрото по труда и търсене на работа до данъчно облагане и прехвърляне на придобивките в Полша. Сред предлаганите услуги е и информация за получаване на финансиране за стартиране на собствен бизнес, подкрепа за намиране на работа, изготвяне на автобиография, ноу-хау и курсове за обучение. Едита и нейният екип протягат ръка за помощ и когато става въпрос за по-чувствителни теми, като културен шок при завръщане, приспособяване на децата към новата им среда (може би не за първи път) или избор на най-подходящо училище.

„Помагаме на тези хора, които са вече решили, че искат да се завърнат в своята страна. Не участваме обаче активно в процеса на вземане на толкова важното, лично решение за завръщане“, пояснява Агниешка Южвюк, съветник по заетостта в Zielona Linia и редактор на уебсайта.

Ако обмисляте евентуално завръщане в Полша, непременно посетете уебсайта на кампанията. И бъдете уверени, че екипът в Zielona Linia с удоволствие ще отговори на всички ваши въпроси по електронната поща или по линията за публична информация (№ 19524). Бъдете винаги актуални с тяхната информация чрез Facebok, където можете да намерите ценни съвети и полезни видеоклипове. Имате ли други въпроси? Включете се в сесиите „Въпроси и отговори“ за видео стрийминг всеки последен четвъртък от месеца на същата страница от Facebook и намерете всички отговори, които търсите!

Точно такъв вид проблеми се надява да разреши с такива кампании ЕURES Полша с помощта на полската публична служба по заетостта. Целта е да се предложи по-достъпна платформа за завръщащите се полски граждани, която да им даде възможност да вземат информирани решения и да намерят своевременна и експертна информация от специалисти и завърнали се лица, които вече са получили помощта на ЕURES.

 

Връзки по темата:

Zielona linia, полски публични служби по заетостта

Кампания „Завръщате ли се в Полша“

Специализиран онлайн раздел с интервюта и свидетелства на завърнали се полски граждани

Страница на кампанията във Facebook

Международно проучване на предизвикателствата пред завръщащите се в родината — „Културен шок при завръщане“

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
 • Най-добра практика на EURES
 • EURES обучение
 • Вътрешни новини на EURES
 • Новини от пазара на труда/новини за мобилността
 • Социална медия
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.