Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre6 iunie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Întoarcerea acasă: O viață mai ușoară pentru repatriații polonezi

Oamenii au o tendință naturală către călătorie, mutare și reînnoire. Să recunoaștem, o viață constant activă reprezintă unul dintre „produsele secundare” ale lumii noastre tot mai globalizate. În același timp, însă, se constată recent o tendință în sens invers. Se pare că, în zilele noastre, tot mai mulți polonezi au început să își facă planuri de întoarcere acasă. Dacă în urmă cu aproximativ 15 ani polonezii își părăseau tărâmurile natale în căutarea unei vieți mai bune, aceștia își caută acum un loc de muncă acasă. În trecut, întrebarea era „de ce”. Astăzi, întrebarea se reduce la când…

Homecoming: Polish returnees’ lives made much easier

Potrivit vice-prim-ministrului Poloniei, Mateusz Morawiecki, se preconizează că între 100 000 și 200 000 de polonezi stabiliți în Regatul Unit se vor întoarce acasă. „Polonezii încep să realizeze că există oportunități interesante și la ei acasă”, afirmă Morawiecki. Și, în condițiile în care economia poloneză cunoaște o creștere extraordinară, entuziasmul câștigă un elan mai mare ca niciodată. Pentru cei mai mulți, însă, care au trăit o bună perioadă de timp în străinătate, revenirea acasă se poate dovedi complicată. La întoarcere, acasă poate fi un loc cu totul diferit de cum a fost când ați plecat sau de cel cu care erați obișnuit. Mai mult chiar, s-ar putea să nu mai corespundă așteptărilor dumneavoastră.

Aici intervine Zielona Linia - un serviciu național pentru ocuparea forței de muncă ce îi ajută pe repatriați să se reinstaleze în Polonia. Agenția derulează în prezent o campanie denumită „Vă întoarceți în Polonia?”, adresată polonezilor care trăiesc în străinătate și care au hotărât deja să revină acasă. Principala sursă de informare cu privire la proces este site-ul campaniei, http://powroty.gov.pl. Acesta are drept scop abordarea și furnizarea de informații detaliate, complete și actualizate, inclusiv legate de formalitățile cu care ar putea să se confrunte polonezii. Pentru sprijinirea și promovarea indirectă a inițiativei, și în afara mediului virtual a fost creată o broșură imprimată. Abordând principalele domenii în care oamenii pot primi informații și asistență, broșura este disponibilă în limbile polonă și engleză.

Edyta Jaremko-Kuśmirak, consilier al serviciului public de ocupare a forței de muncă, afirmă că scopul acestui serviciu este să îi ajute pe polonezi în probleme de ordin juridic, administrativ și social sau în materie de asistență psihologică. Acestea acoperă o mare varietate de teme, de la înregistrarea la oficiul forței de muncă, la căutarea unui loc de muncă și până la aspectele fiscale și transferul complicat al prestațiilor în Polonia. Printre serviciile furnizate, amintim și consultanța în vederea obținerii de fonduri pentru începerea propriei afaceri, sprijin pentru angajare și întocmirea CV-ului sau cursuri de formare. De asemenea, Edyta și echipa sa întind o mână de ajutor în chestiuni mai sensibile, cum ar fi șocul cultural invers, adaptarea copiilor la noul lor mediu (probabil, nu pentru prima dată) sau alegerea școlii potrivite.

Îi ajutăm pe cei care au hotărât deja să se întoarcă acasă. Dar nu participăm activ și în procesul luării importantei decizii personale de întoarcere acasă” spune Agnieszka Juźwiuk, consilierul în materie de ocupare a forței de muncă al Zielona Linia și editorul site-ului web.

Dacă vă gândiți să reveniți în Polonia, vizitați neapărat site-ul dedicat campaniei. Apoi stați liniștiți, deoarece echipa Zielona Linia va fi încântată să răspundă tuturor întrebărilor dumneavoastră, fie prin e-mail, fie la linia de informații pentru public (nr. 19524). Nu uitați să fiți la curent cu informațiile acestora prin Facebook, accesând sfaturile și sugestiile valoroase și clipurile video utile. Încă mai aveți întrebări? Participați în ultima zi de joi a fiecărei luni la sesiunile video în direct cu întrebări și răspunsuri pe aceeași pagină Facebook și obțineți toate răspunsurile pe care le căutați.

Acestea sunt tipurile de provocări pe care EURES Polonia, cu ajutorul serviciului public polonez de ocupare a forței de muncă, speră să le depășească prin campanii de acest gen. Scopul său este să asigure o platformă mai accesibilă pentru repatriații polonezi, care să le permită să ia decizii în cunoștință de cauză și să aibă acces la informații actualizate furnizate de experți, cu profesioniști dedicați și repatriați care au beneficiat deja de ajutorul EURES.

 

Linkuri conexe:

Zielona Linia, serviciul public polonez de ocupare a forței de muncă

Campania „Vă întoarceți în Polonia?”

Secțiunea online cu interviuri și impresii dedicată repatriaților polonezi

Pagina de Facebook a campaniei

Studiu internațional privind provocările întoarcerii acasă – „Șocul cultural invers”

 

Mai multe informații:

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
 • Cele mai bune practici EURES
 • formare EURES
 • Știri interne EURES
 • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
 • Rețelele de socializare
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.