Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak5. lipnja 2024.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Zašto biste trebali razmotriti zanatski posao

Zanati su zaslužni za većinu stvari na koje se oslanjamo za život, rad i igru. U svijetu koji je i dalje uglavnom usmjeren na službeničke poslove, zašto biste trebali graditi karijeru u zanatskom sektoru?

Why you should consider a skilled trades job

Uskoro ćete maturirati i pokušavate odlučiti što ćete nakon toga raditi, ili pak godinama radite na trenutačnom poslu i osjećate da je došlo vrijeme za promjenu. Koju karijeru trebate odabrati?

Već desetljećima je zajednički trend među zemljama zapadnog svijeta bio usmjeravanje ljudi prema percipiranoj sigurnosti akademske karijere ili uredskog posla. Međutim, prema najnovijim rezultatima EURES-a o manjku i višku radne snage u Europi, ta se zanimanja nalaze na istaknutim popisima većine država članica EU-a u pogledu viškova radne snage, što znači da ponuda daleko premašuje potražnju.

S druge strane, manjak radne snage znatno utječe na zanatski sektor, u kojem je broj radnih mjesta veći od ponude kvalificiranih osoba kako bi ih se popunilo.

Prema izvješću, pet od deset najdeficitarnijih zanimanja u EU-u jesu zanatska zanimanja:

 • zavarivači / rezači plamenom
 • vodoinstalateri / postavljači cijevi
 • automehaničari
 • stručnjaci za podešavanje strojeva / obradu metala
 • električari

Osim toga, novija predviđanja pokazuju da će za neke industrije (npr. automobilska industrija, industrija metalnih proizvoda, industrija električne opreme) tehnološki napredak biti toliki da se one preuzeti najveći dio (55 %) radnih mjesta u području visoke tehnologije do 2035.

Ako ti podatci nisu dovoljni da ponovno razmislite u smjeru karijere u zanatskim zanimanjima, pročitajte još nekoliko razloga:

Širok raspon karijera. Od najtradicionalnijih zanimanja (npr. drvodjelac, vodoinstalater, električar) do zanimanja „novog doba” (solarni instalateri, tehničari za energiju vjetra, HVAC tehničari (grijanje, ventilacija i klimatizacija), na temelju vaših vještina i preferencija postoji beskonačan popis zanimanja koje možete odabrati.

Potencijal za ostvarivanje velike zarade. Zbog prethodno navedenog manjka potražnja za specijaliziranim zanatskim zanimanjima vrlo je visoka. To će rezultirati visokim prihodima jer stječete iskustvo i kontinuirano gradite svoj posao među najtraženijim stručnjacima u vašem području.

Više kontrole nad rasporedom. Prezirete li rutinu? Karijera u sektoru zanatskih zanimanja mogla bi biti za vas. Veća je vjerojatnost da ćete raditi kao samostalni ugovaratelj ili čak osnovati vlastito poduzeće; obje će vas opcije odvratiti od standardnog rada od 9 do 17 sati.

Mogućnosti osposobljavanja za sve, mlade osobe i one koji se odluče promijeniti karijeru u srednjim godinama. Europska unija putem naukovanja i strukovnog osposobljavanja pruža brojne mogućnosti za stjecanje neprocjenjivog iskustva u odabranom zanimanju, bez obzira na to započinjete li karijeru ili počinjete iznova.

Zanatska zanimanja imaju svijetlu budućnost

S obzirom na to da tehnološka revolucija napreduje punom parom, a da je usporedna ekološka i digitalna tranzicija uvelike započela, i da neizbježno širenje naših gradova zahtijeva mnogo sposobnih ruku, nema sumnje da će zanatska zanimanja imati ključnu ulogu u preoblikovanju našeg svijeta. Ne biste li željeli biti dio te ogromne preobrazbe?

Želite li saznati više o manjku i višku radne snage u Europi? Ovdje pročitajte izvješće EURES -a za 2023.


Korisne poveznice:

Alati Cedefopa: Predviđanje vještina, Skills-OVATE (internetski alat za analizu slobodnih radnih mjesta za Europu), Europska baza podataka o programima naukovanja

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na X-u

EURES na LinkedInu

EURES na Instagramu

Teme
 • Posao /Poduzetništvo
 • Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnosti
 • Mladost
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Construction
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.