
På Eures jobbar vi med att matcha arbetssökande med arbetsgivare. För att underlätta detta vill vi se till att arbetsgivare kan kontakta arbetssökande som är registrerade på Euresportalen.
Vi är dock medvetna om att arbetssökande ibland kan få bluffmejl eller falska råd, eller till och med erbjudas jobb som inte existerar.
Vissa bedrägerier förekommer även på sociala medier, t.ex. i videor på YouTube. Även om dessa videor verkar marknadsföra Eures ger de ofta falsk information, till exempel genom att påstå att Eures tillhandahåller visum.
Det är därför viktigt att du kan känna igen riktiga arbetsgivare och identifiera falska jobberbjudanden och andra bedrägerier. Nedan ger vi några viktiga råd och börjar med en checklista med frågor som du bör ställa dig själv.
Om du får ett e-postmeddelande:
- Vet du vem avsändaren är? Initierade du kontakten, t.ex. genom att prenumerera på en sändlista? Om du inte har hört talas om företaget bör du ta reda på ordentligt med information om det. Du kan söka på dess webbplats, men också på oberoende källor som recensioner och nyhetsartiklar.
- Om e-postmeddelandet påstås vara från en arbetsgivare, kommer det från dennas officiella domän? Vissa bedragare utnyttjar namnen på ansedda företag eller Eures genom att skapa falska, vilseledande e-postadresser eller domännamn – dubbelkontrollera alltid dessa, inklusive stavningen.
- Om e-postmeddelandet påstås komma direkt från Eures, har det skickats från en Eures-e-postadress eller en officiell tjänsteleverantör för Eures? Använd verktyget Hitta en Euresmedlems- eller Euressamarbetspartner för att leta i förteckningen över organisationer som tillhandahåller Eurestjänster i varje land.
På sociala medier:
- Kan du kontrollera att informationen i videon stämmer? Börja alltid med att titta i Euresportalen . Om du är osäker, kontakta en Euresrådgivare.
- Har videon publicerats av en officiell Eureskanal eller någon av Euresmedlemmar eller samarbetspartner? Kontrollera alltid om det finns en officiell signatur och logotyp.
Obs: De centrala Eureskanalerna finns nedan (observera att vissa nationella Eurestjänster också har egna konton):
Vanliga misstag att undvika:
- Svara aldrig på ett ”jobberbjudande” som innebär vidarebefordran eller mottagande av pengar, eller där ett företag hävdar att det inte kan öppna ett bankkonto, få ett skatteregistreringsnummer, överföra pengar osv.
- Lämna aldrig in ekonomisk information via webbformulär under rekryteringsprocessen. Inget ansett företag börjar med att fråga efter dina bank- eller kortuppgifter.
- Ring aldrig ett telefonnummer som har skickats till dig via e-post förrän du har kontrollerat att det är ett vanligt nummer och inget dyrt nummer med förhöjd samtalstariff.
Vad du ska göra om du upptäcker ett bedrägeri:
- Om du får ett jobberbjudande som du anser vara olagligt, oetiskt eller på annat sätt olämpligt via Euresportalen, eller om du får ett bedrägligt e-postmeddelande och misstänker att avsändaren har fått din e-postadress från vår databas – kontakta Eures hjälpcentral.
- Du är också välkommen att kontakta hjälpcentralen om du hittar annan falsk eller vilseledande information om Eures på nätet.
Obs: Frekventa bedragare kan också ha rapporterats av andra mottagare på nätet. Om du har följt stegen ovan och fortfarande är osäker kan du söka på nätet efter rapporter om liknande bedrägerier.
Länkar:
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på Linkedin
Översikt
- Publiceringsdatum
- 15 juni 2023
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Råd och tips
- Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
- Nyheter/rapporter/statistik
- Rekryteringstrender
- Sociala media
- Ungdom
- Relaterade avsnitt
- Eures tjänster
- Hjälp & stöd
- Råd och tips
- Arbetsmarknadsinformation
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles