Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
  • Știre
  • 15 martie 2024
  • Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
  • 4 min de lectură

Evoluția tendințelor de ocupare a forței de muncă: cum va afecta tranziția către o economie verde și digitală ocuparea forței de muncă în Europa

În tranziția sa către obiectivul zero emisii nete, Europa are nevoie de o revoluție a competențelor, asistată de tehnologiile digitale.

Changing job trends
Photo credit: Adobe Stock

Locurile de muncă din Europa se vor schimba rapid în următorii ani, în condițiile în care UE își propune să reducă rapid emisiile de dioxid de carbon și, în același timp, să treacă la o economie bazată pe tehnologia digitală. Obiectivul UE este de a reduce cu 55 % emisiile de dioxid de carbon până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Dacă se va reuși acest lucru, Europa va fi primul continent neutru din punct de vedere climatic, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, – cu cerere pentru noi locuri de muncă cu înaltă calificare în industriile verzi emergente, în timp ce în sectoare precum petrolul, gazele și agricultura se va reduce forța de muncă.

În același timp are loc o a treia tranziție, de natură demografică. Forța de muncă în curs de îmbătrânire nu este înlocuită în același ritm de lucrători mai tineri, care în prezent urmează mai mulți ani de studiu, potrivit raportului din 2023 Skills in Transition: the way to 2035 (Competențe în tranziție: calea de urmat până în 2035), elaborat de Cedefop (Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale). Prin urmare, este important să crească participarea lucrătorilor cu calificare medie, în special a femeilor, pentru ocuparea posturilor vacante.

„Europa se află într-un punct de cotitură”, afirmă Jürgen Siebel, directorul executiv al Cedefop, și Antonio Ranieri, șeful departamentului EFP (educație și formare profesională) și competențe, care au contribuit la raportul „Competențe în tranziție”. „Urgența climatică în curs, revoluția digitală, tensiunile geopolitice și crizele legate de costul vieții reprezintă o provocare fundamentală pentru structura economică și socială a țărilor, a sectoarelor economice și a comunităților.” Ei mai adaugă: „Deși devine tot mai dificil de prevăzut ce schimbări ne mai așteaptă, este din ce în ce mai evident că politicile pe care alegem să le punem în aplicare în acest deceniu vor hotărî viitorul.”

Siebel și Ranieri constată o penurie de forță de muncă și de competențe, în special în sectoare precum construcțiile, serviciile de îngrijire și tehnologia informației, precum și un deficit de locuri de muncă de calitate care să ofere atât condiții de muncă decente, cât și oportunități de utilizare a competențelor. Ei susțin că până în prezent, rata de utilizare a reconversiei profesionale este scăzută, în pofida „potențialului enorm” al acesteia.

Tranziția către o economie verde

Se așteaptă ca extinderea strategiilor privind locurile de muncă digitale și verzi să însemne creșterea unor industrii precum energia regenerabilă și industria prelucrătoare, pe măsură ce producția de semiconductori, pământuri rare și consumabile medicale se apropie mai mult de locul de utilizare, sugerează raportul „Competențe în tranziție”.

Raportul mai sugerează că pentru a îmbunătăți competențele în vederea tranziției verzi va fi importantă formarea lucrătorilor din sectoarele și regiunile aflate în declin. Lucrătorii cu înaltă calificare, cum ar fi oamenii de știință din domeniul cercetării și dezvoltării care inventează soluții verzi, vor avea nevoie de sprijinul tehnicienilor care să le implementeze.

Competențe digitale

O economie mai durabilă va fi susținută de locuri de muncă de înaltă tehnologie. Cedefop preconizează o creștere puternică a ocupării forței de muncă în domeniul TIC până în 2035, deși se așteaptă ca unele locuri de muncă în domeniul digital să scadă pe măsură ce se va introduce mai multă automatizare. Se preconizează provocări în domeniul recrutării atât din cauza dificultăților în perfecționarea competențelor persoanelor cu nivel mediu și scăzut de calificare, cărora li se cere în prezent să aibă mai multe competențe digitale, cât și în cazul în care nu există suficienți tineri care să dețină competențele necesare pentru posturile cu cea mai înaltă calificare.

Soluții pe termen lung

  • Un plan pe termen lung care să reunească politicile privind educația, formarea și piața muncii, care investesc în competențe digitale și STIM și care promovează EFP.
  • Implicarea și capacitarea angajatorilor și a factorilor de decizie de la nivel local și național în ceea ce privește tranziția digitală și verde.
  • Estimarea nevoilor viitoare de competențe și înțelegerea deficitelor actuale de competențe.

Aflați mai multe despre direcția ocupării forței de muncă în UE din raportul Skills in Transition: the way to 2035 (Competențe în tranziție: calea de urmat până în 2035) publicat de Cedefop.

 

Linkuri conexe:

Skills in Transition: the way to 2035 (Competențe în tranziție: calea de urmat până în 2035)

Pactul verde european

Planul industrial verde al CE

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe X

EURES pe LinkedIn

EURES pe Instagram

 

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
  • Știri/rapoarte/statistici
  • Tendințe de recrutare
  • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Professional, scientific and technical activities
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.