Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre26 iunie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune5 min de lectură

Ce să faci și ce să nu faci atunci când începi o afacere – află cum să intri în joc

Începerea unei afaceri necesită o mentalitate competitivă și are multe puncte comune cu conducerea unei echipe sportive de succes. Așadar, să înceapă meciul!

Do's and don'ts when starting a business – get in the game

Andreas Fruth este cofondatorul și directorul general al firmei Global Savings Group, care activează în aproximativ 25 de țări. În 2012, împreună cu Gerhard Trautmann și Adrian Renner, Andreas a creat CupoNation, platforma de top a grupului, care oferă cupoane online. L-am invitat recent să ne ofere câteva sugestii cu privire la ce trebuie să faci atunci când îți începi propria afacere.

Îndrăznește să intri în joc

Te afli în vestiar, gata de primul meci ca jucător profesionist de fotbal, de volei sau de hochei. Este momentul pentru care ai muncit atâția ani, rezultatul unor ore nesfârșite de repetiții și antrenament. Crezi în tine, dar aceasta nu înseamnă că nu îți tremură picioarele. Din momentul în care vei păși pe teren sau vei intra în arenă, nu vei mai avea unde să te ascunzi.

Același sentiment îl poți avea și atunci când începi o afacere. Chiar dacă ai o idee minunată și competențe încă și mai bune, nu te vei simți niciodată complet pregătit să începi. Iar dacă aștepți „momentul potrivit”, poți să aștepți toată viața. Îndrăznește să intri în joc!

Nu ignora observațiile primite

Ai câteva meciuri bune la activ? Tehnica ta a impresionat un jucător mai experimentat? Sunt motive să te simți extraordinar. Și atunci, de ce antrenorul te muncește atât de mult?

Pentru că încă ești „o operă în curs de realizare”. Din momentul în care te consideri realizat, poți la fel de bine să te pensionezi. Dacă nu poți să ții cont de observațiile constructive pe care le primești, nu îți vei atinge potențialul maxim.

Același lucru se întâmplă și în afaceri. Trebuie să asculți de oamenii cu experiență. Atunci când îți dau un sfat, gândește-te că ei au trecut deja prin situația cu care te confrunți. Este ușor să intri în defensivă, dar dacă îi asculți s-ar putea să îți duci afacerea la un nivel superior.

Găsește jucătorii potriviți

În fiecare zi vezi antrenori de fotbal care răspund cu ezitare la întrebările reporterilor. „De ce ați pierdut meciul? De ce echipa nu dă randament?” Ei vorbesc adesea despre tactică și strategia lor pentru atingerea succesului. Dar dacă nu tactica este problema? Dacă e de fapt o combinație între strategie și persoanele care îți sunt alături pe parcurs?

Un antrenor are nevoie de jucătorii potriviți la posturile potrivite – ceea ce e valabil și în domeniul afacerilor. Fără această condiție, chiar și cea mai bună strategie din lume tot poate să dea greș. Aceasta nu înseamnă că ar trebui să cauți perfecțiunea în fiecare post; câteodată este la fel de important să cauți potențialul. Dezvoltarea oamenilor este un factor important atunci când pui bazele unei companii.

Privește dincolo de granițe

Câteodată trebuie să treci granița pentru a găsi jucătorul potrivit pentru un anumit post, cel care îți permite să atingi performanțe optime.

Angajarea unor persoane din alte țări aduce multe avantaje asemănătoare. Fiecare dintre noi intră pe terenul de joc cu diferite atuuri, în funcție de locul din care provenim, iar dacă vrei să reușești într-o țară străină, investiția în angajați care cunosc cultura acestei țări reprezintă o investiție înțeleaptă.

Nu uita de motivație

Unii antrenori pot avea gândirea strategică a unui jucător de șah atunci când concep strategia pentru atingerea succesului, dar nu reușesc să își motiveze echipa. Ei cheltuie milioane pe jucătorii potriviți, doar ca să vadă cum totul se dărâmă sub ochii lor.

Dacă nu te pricepi să motivezi oamenii, fii cinstit și recunoaște acest lucru și angajează pe cineva care se pricepe. Angajații tăi trebuie să creadă în compania ta la fel de mult ca tine, iar de la o persoană care nu este suficient motivată nu te poți aștepta să dea randament bun.

Cunoaște-ți concurenții

De ce câteodată echipele mici de amatori înving echipele de profesioniști? Din cauza lipsei de vigilență și de pregătire a acestora din urmă.

Dacă nu știi împotriva cui lupți, nu știi de ce ai nevoie ca să câștigi meciul. Este important să îți respecți adversarii. Care sunt punctele lor forte? Care sunt punctele lor slabe? Cum poți să te folosești de ele în avantajul tău? Cunoașterea punctelor slabe și a punctelor forte ale adversarilor poate fi un factor important al succesului sau al eșecului tău.

Să nu crezi că vei câștiga mereu

Toată lumea pierde din când în când. Învinuirea persoanelor din jur, fie ele jucători sau arbitri, nu te va ajuta deloc.

Învață din eșecuri! Nu ajunge să îți cunoști doar concurenții, trebuie să îți cunoști și propria companie. Transformă greșelile într-o motivație constructivă. Victoria nu este ușoară, și nici nu ar trebui să fie. Dacă înveți dintr-o înfrângere, vei știi mai bine ce să faci data viitoare. Succesul nu înseamnă să câștigi fiecare meci, ci să avansezi treptat până ajungi pe primul loc. Dar înainte de toate: intră în joc!

 

Linkuri conexe:

Global Savings Group

CupoNation

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Știri externe EURES
  • Sugestii și sfaturi
  • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.