Den globale pandemi medførte betydelige ændringer i den måde, vi arbejder på. Telearbejde, der oprindeligt blev brugt som en nødløsning i starten af pandemien, er nu blevet en etableret model for hybridarbejde, hvis mange fordele anerkendes af både arbejdsgivere og arbejdstagere. Men samtidig er det blevet sværere at trække tydelige grænser mellem arbejdsliv og fritid.
Der tales i dag meget om "balancen mellem arbejdsliv og privatliv", men hvad betyder det egentlig, og hvorfor er det så vigtigt?
Det handler om at finde den rette balance mellem arbejde og fritid. Det kan se forskelligt ud fra person til person, men én ting er sikkert: Denne balance er ikke blot vigtig for din fysiske og psykiske trivsel, hvor du har tid og mulighed for at dyrke interesser og personlige relationer, men også for din produktivitet, resultater og jobtilfredshed.
Så hvordan kommer du derhen? Trods konstant pres for altid at præstere på højeste niveau er det muligt at skabe balance mellem arbejde og fritid. Her er nogle måder at gøre det på.
Prioritér
Skriv dine opgaver ned i prioriteret rækkefølge, og vær realistisk med hensyn til, hvad du kan nå på en given dag. Du når sandsynligvis aldrig til bunds på to-do-listen. Sætter du dig det som mål, bliver du bare mere stresset og utilfreds med din præstation, og det skaber negative følelser omkring dit arbejde.
Træk klare grænser mellem arbejde og fritid
Det er sværere, når du arbejder hjemmefra, men prøv at have en separat arbejdsstation, hvor du udfører dit arbejde, og som du fysisk kan forlade, når arbejdsdagen er slut. Hvis det ikke er muligt, kan du markere overgangen fra arbejde til fritid på en måde, så din hjerne registrerer, at det er tid til at koble fra. Du kan f.eks. slukke din computer. Så bliver du ikke forstyrret af arbejdsmails.
Hold ferie
For at præstere dit bedste, skal du "lade op" regelmæssigt. Når du holder fri fra arbejde, kan du bedre koble fra og få ny energi, så du vender tilbage med nyt perspektiv og kan tackle din arbejdsbyrde mere effektivt.
Kend dine grænser
Gør det klart for dig selv og din chef, hvor meget arbejde du kan påtage dig. Hvis du altid siger "ja", kan du ende som udbrændt. Uddelegér opgaver, når det er muligt, og vær ikke bange for at sige fra, når du står over for urealistiske forventninger.
Snak om det
Hvis du føler, at du har svært ved at finde balance mellem arbejdsliv og privatliv, så tal med én i din organisation, som du stoler på. Det kan være din chef, din HR-repræsentant eller en god kollega. De kan hjælpe på forskellig vis, f.eks. ved at omfordele din arbejdsbyrde og hjælpe dig med at justere dit perspektiv.
Skriv det i kalenderen, så det bliver til noget
Vær lige så bevidst om, hvad du skal i fritiden, som hvad du skal på arbejdet. Skriv ikke kun frister og arbejdsaftaler i din kalender, men også resten af dit liv: interesser, fritidsbeskæftigelser, og planer med familie og venner. Og vigtigst af alt – overhold dem.
Vil du vide mere om, hvordan du skaber god balance mellem din karriere og dit privatliv? Læs vores artikel Udbrændt? Så er der hjælp at hente her.
Relevante links:
Hvad skal du gøre, når du føler dig presset på arbejdspladsen
Sådan modvirker du medarbejderstress og forebygger udbrændthed
Hvorfor du altid bør afholde din årlige ferie
Læs mere:
Find Euresvejledere
Leve- og arbejdsvilkår i Europa
Eures' jobdatabase
Eures' tjenester for arbejdsgivere
Eures' kalender over arrangementer
Kommende onlinearrangementer
Eures på Facebook
Eures på X
Eures på LinkedIn
Eures på Instagram
Detaljer
- Publikationsdato
- 5. april 2024
- Forfattere
- Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed | Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
- Emner
- Råd og tips
- Relaterede sektion(er)
- Hjælp og support
- Råd og tips
- Leve- og arbejdsvilkår
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles