Indiferent dacă supravegheați o echipă internațională sau dacă faceți parte din ea, valorificarea avantajelor oferite de un astfel de mediu are beneficii enorme nu numai pentru întreprindere, ci și pentru fiecare membru al echipei. Echipele multiculturale sunt spații în care se reunesc seturi de competențe unice, creând un fond amplu de cunoștințe și de expertiză. Potrivit raportului McKinsey, întreprinderile cu un grad mare de diversitate culturală sunt cu 36 % mai profitabile decât cele cu un grad mai scăzut de diversitate. În plus, Deloitte a constatat că munca desfășurată într-un mediu divers îmbunătățește în mod considerabil creativitatea individuală.
Ce puteți face pentru a vă asigura că echipa dumneavoastră multiculturală este un motor al succesului?
Acceptați diversitatea...
Fiecare membru al echipei aduce cu sine elemente distinctive ale propriei personalități și experiențe și ale atitudinilor și comportamentelor învățate. Acest lucru devine și mai evident în mediile diverse din punct de vedere cultural. Recunoașterea și respectarea acestor diferențe între membrii echipei sunt elemente esențiale ale unui colaborări interculturale fructuoase.
Mai mult decât atât, acceptarea celorlalți membri, precum și păstrarea unei atitudini lipsite de prejudecăți și a curiozității sunt primii pași către construirea unei echipe diverse de succes.
... dar oferiți și un cadru corporativ clar
Angajații din medii diferite pot avea opinii diferite despre mai multe aspecte ale activității profesionale sau ale organizației, de exemplu noțiunea de ierarhie, rolul/implicarea cadrelor de conducere sau echilibrul dintre formal și informal în spațiul de lucru.
Pentru a culege toate roadele unui mediu de lucru multicultural, este important să se stabilească unele reguli de bază în legătură cu elementele fundamentele ale organizației. Cu un sistem de referință ferm stabilit, echipa va putea să se concentreze pe o activitate mai creativă, fără a-și consuma energia cu detalii procedurale sau cu eventuale neînțelegeri care decurg din disparitățile culturale.
Stabiliți un teren comun, mai ales în mediul virtual
Echipele diverse care se reunesc de la distanță prin intermediul platformelor digitale precum Skype sau Zoom ar trebui să știe că trebuie să dea dovadă de o mai mare flexibilitate decât echipele omogene care se întâlnesc față în față. Motivul pentru aceasta este că trebuie să negocieze aspecte precum orele la care se vor întâlni și sarcinile cărora le vor acorda prioritate, ținând seama de factori cum ar fi fusurile orare diferite, constrângerile culturale și gravitatea unor situații specifice de la nivel local.
În fine, adoptați o abordare optimistă
Când lucrați cu persoane din medii și culturi diferite este inevitabil să nu apară, la un moment dat, situații stânjenitoare. Dacă vă simțiți „pierdut(ă) în traducere” sau vă dați seama că ați comis o gafă culturală din neatenție, nu vă învinovățiți exagerat. Mai degrabă fiți deschis(ă) în această privință, dați-vă voie să învățați de la cealaltă (celelalte) persoană (persoane) și lăsați situația să servească drept o lecție valoroasă pentru viitor.
Vă gândiți la o experiență profesională multiculturală? Citiți articolul nostru despre Avantajele de neprețuit ale programelor internaționale de schimb de experiență profesională.
Linkuri conexe:
Valorificați potențialul unei forțe de muncă multilingve
Cele mai bune sfaturi pentru integrarea noilor angajați internaționali
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe X
EURES pe LinkedIn
EURES pe Instagram
Detalii
- Data publicării
- 19 aprilie 2024
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / Antreprenoriat
- Sugestii și sfaturi
- Secțiuni aferente
- Ajutor şi asistenţă
- Sugestii și sfaturi
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles