Angajarea unor lucrători din străinătate crește competitivitatea companiei dumneavoastră. Astfel, afacerea dumneavoastră beneficiază de noi competențe, calificări și perspective. Totuși, dacă nu aveți o strategie de integrare adecvată, crește riscul ca noii angajați să părăsească întreprinderea în primul an. De aceea este important să știți cum să îi faceți pe angajații internaționali să simtă că sunt bine-veniți și că fac parte din întreprinderea dumneavoastră, în special în perioada pandemiei de COVID-19.
Preintegrarea
Procesul de integrare începe înaintea primei zile de lucru a noului angajat și este vital ca totul să fie în ordine și pregătit pentru sosirea acestuia. Nou-venitul își va face o impresie proastă dacă se va lovi de probleme încă din prima zi.
Verificați dacă lucrătorul internațional are nevoie de permis special de muncă sau de viză de muncă cu care trebuie să îl ajutați. Pregătiți contractele de muncă și alte documente legale din timp, deoarece s-ar putea să fie necesară tipărirea, scanarea și expedierea lor prin poștă.
Asigurați-vă că tehnologia pe care va trebui să o utilizeze noul angajat funcționează. Trimiteți-i în avans orice echipament hardware de care are nevoie și configurați conturile și datele de autentificare necesare.
Stabiliți o legătură personală
De obicei, noilor angajați li se oferă un tur al birourilor și sunt prezentați diferitelor echipe. Aceasta este o parte foarte importantă a procesului de integrare și nu ar trebui ignorată doar pentru că acum oamenii lucrează de acasă.
Programați o videoconferință pentru a-l prezenta pe noul angajat și desemnați reprezentanți din diferitele departamente ale întreprinderii care să îi explice pe scurt cu ce se ocupă fiecare. Dacă întreprinderea dumneavoastră este mai mare, aceste ședințe pot fi organizate pe o perioadă mai lungă de timp, astfel încât noul angajat să nu se simtă copleșit din prima zi. Ar putea fi oportun să organizați un chat video separat doar cu echipa noului angajat, pentru ca acesta să își poată cunoaște colegii de echipă.
Creați un sistem de mentorat
Pentru a oferi un sprijin mai direct, puteți desemna câte un „mentor” virtual pentru fiecare angajat nou. Acesta poate fi un angajat cu rang similar, dar cu mai multă experiență, sau o persoană prietenoasă care poate oferi sfaturi pentru un debut reușit în cadrul companiei. Dacă nou-venitul are întrebări legate de muncă, poate fi mult mai puțin stresant să se adreseze unui coleg decât departamentului de Resurse umane.
Țineți seama de noile circumstanțe
S-ar putea să fie necesar ca informarea și instruirea noilor angajați să se realizeze într-un ritm mai lent decât de obicei. Poate fi copleșitor să te alături unui mediu de lucru care funcționează complet la distanță. Prin eșalonarea în timp a învățării, îi veți lăsa noului angajat timpul necesar pentru a asimila informația și a pune întrebări.
Programați discuții regulate
Acest aspect este esențial pentru a-i menține pe noii angajați la distanță implicați, motivați și conectați. Asigurați-vă că noul angajat discută cu managerul și/sau cu echipa sa cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. Este esențial să creați un program regulat de interacțiune și comunicare, astfel încât nimeni să nu se simtă izolat sau singur. Aceasta este, totodată, o modalitate foarte bună de a urmări evoluția noului angajat.
Familiarizați-i pe noii angajați cu cultura companiei
Dacă noii angajați lucrează de acasă, integrarea în cultura companiei poate fi mai dificilă. Totuși, este unul dintre cele mai importante aspecte ale integrării într-o companie. Interacțiunile sociale sunt modalitatea cea mai rapidă și mai eficientă de însușire a culturii companiei. Nu ezitați să le oferiți noilor dumneavoastră angajați numeroase ocazii de discuții informale cu membrii echipei. Astfel, vor ajunge să își cunoască cu adevărat noua echipă și compania pentru care lucrează.
Nu uitați că este posibil ca lucrătorii internaționali să fie puși în situația de a se adapta la două noi culturi – cea a țării dumneavoastră și cea a companiei dumneavoastră.
Încă nu sunteți sigur(ă) că doriți să angajați lucrători la distanță? Vă invităm să citiți articolul Șase avantaje de a avea personal care lucrează de acasă.
Linkuri conexe:
Șase avantaje de a avea personal care lucrează de acasă
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 27 noiembrie 2020 (Ultima actualizare: 27 noiembrie 2020)
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / Antreprenoriat
- Sugestii și sfaturi
- Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
- Tendințe de recrutare
- Secțiuni aferente
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles