Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice21. september 2023Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Delo na daljavo: vodnik za nove zaposlene

Delo na daljavo je nova normalnost, saj številna podjetja ponujajo to ugodnost svojim zaposlenim. Vendar pa je, zlasti za nove zaposlene, lahko s tem povezanih kar nekaj izzivov. V nadaljevanju je navedenih nekaj načinov, kako je delo na daljavo lahko popoln uspeh.

Remote work: A guide for new employees

Ustvarite udoben in produktiven delovni prostor

Delo na daljavo ima lahko kar nekaj posebnosti, še posebej, če to počnete prvič. Pomembno je razmisliti o tem, kakšno delovno okolje želite imeti. Ko delate od doma, izberite prostor, kjer boste lahko delali čimbolj nemoteno. Če le lahko, nikakor ne delajte v spalnici, saj je pomembno čimbolj razmejiti poklicno in zasebno življenje. Vsekakor razmislite o nakupu ergonomskega pohištva – na to glejte kot naložbo in ne kot dodaten strošek. Udoben stol bo čudežno prispeval k vaši produktivnosti. Delovni prostor naj bo tak, da se ga boste veselili. Za boljše počutje ga opremite z nekaj lončnicami, slikami ali drugimi predmeti, ki vas navdihujejo in pozitivno vplivajo na vašo produktivnost.

Ohranjajte zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem

Zdravo usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja je pomembno ne glede na to, ali delate na daljavo ali ne, zato je nujno, da v vaši novi ureditvi dela upoštevate nekaj dejavnikov. Meja med zasebnim in poklicnim življenjem je pri delu na daljavo bolj zabrisana, zato je ključno jasno razmejiti čas za delo in osebni čas. Določite delovni čas in se ga poskušajte držati – zlahka se namreč lahko zgodi, da iz udobja svojega doma delate dlje. Delo med štirimi stenami lahko povzroči izgorelost in utrujenost, zato je dobro, da odmor za kosilo izkoristite za gibanje na svežem zraku, kar vas bo napolnilo z energijo in pozitivno vplivalo na vaše zdravje.

Bodite pozorni na moteče dejavnike

Pri delu na daljavo so motnje in prekinitve običajne. Morda si stanovanje delite z družino ali sostanovalci, kar je lahko težavno, če imajo drugačen delovni čas kot vi. Vsiljivi hišni ljubljenčki ali dostava pošte so motnje, s katerimi se nam v pisarni ni treba spopadati. Če torej delate v hrupnem okolju, uporabite slušalke za dušenje hrupa, da se boste lažje osredotočili na svoje delo. Zelo pomembno je, da se z družinskimi člani ali sostanovalci dogovorite za meje. Seznanite jih s svojim delovnim časom in s tem, kdaj ste prosti za druženje.

Osebni telefoni so zelo moteči, zato med delovnim časom izklopite obvestila aplikacij in družbenih omrežij – presenečeni boste, koliko časa izgubimo z brskanjem po vseh teh aplikacijah.

Ostanite osredotočeni in motivirani

Delo na daljavo lahko delavcem prinese prožnost in svobodo, ki ju iščejo na trenutnem trgu dela. Vendar je zaradi osamljenosti, odlašanja nalog in utrujenosti težko ostati osredotočen in motiviran. Obstaja nekaj strategij, ki jih lahko uporabite za boj proti temu. Oblecite se, kot bi šli v službo, saj vas to lahko spravi v pravo razpoloženje in poveča vašo osredotočenost. Za čim manjšo izoliranost čimbolj ohranjajte stik s sodelavci, kar povečuje občutek pripadnosti skupini. Načrtujte redne stike, sodelujte s strankami in izkoristite družabne dogodke, s čimer se boste počutili bolj povezani in motivirani.

Povratne informacije nadrejenega so bistvenega pomena za vaš poklicni razvoj in strokovno rast. Preberite članek o najboljših načinih, kako se pozitivno in učinkovito odzvati na povratne informacije svojega nadrejenega ter jih upoštevati.

 

Sorodne povezave:

Skrivnost upoštevanja povratnih informacij nadrejenega za uspešnejšo in hitrejšo rast na poklicnem področju

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poiščite Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah mreže EURES

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Namigi in nasvetiMladina
Povezani razdelki
Namigi in nasveti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.