Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel24 februari 2022Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Het zetten van die extra stap om je droombaan binnen te halen

Ben je er niet zeker van of je genoeg doet om indruk te maken op je toekomstige werkgever? Lees ons praktisch advies om jezelf op de kaart te zetten en je droombaan te pakken.  

Going the extra mile to land your dream job
EURES

1. Doe vooronderzoek!

Als je weinig weet over het bedrijf of de sector kan de werkgever zich afvragen waarom je eigenlijk op de baan solliciteert. Een goede eerste stap is de website van het bedrijf te raadplegen. Lees het nieuws en de artikelen die op de site zijn geplaatst, en wat er staat in het onderdeel ‘Over ons’. Zo leer je over de oorsprong van het bedrijf en waar het naartoe wil. Diep de informatie over het bedrijf verder uit. Bekijk op sociale media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook wat er nog meer te vinden is over het bedrijf. Zo krijg je meer inzicht in de dagelijkse activiteiten van de organisatie en de heersende bedrijfscultuur. Je kennis van het bedrijf laat zien dat je gemotiveerd bent en dat je er tijd en aandacht in hebt gestoken.

2. Bereid een script voor

Nadat je zoveel mogelijk kennis over je potentiële werkgever hebt vergaard, ga je nadenken over wat ze van jou willen weten. Als je niet goed weet wat je kunt verwachten, kun je op internet opzoeken welke vragen tijdens een sollicitatiegesprek vaak worden gesteld. Wees erop voorbereid dat je iets zult moeten vertellen over jezelf, waaronder je ervaring, je vaardigheden en je sterke punten. Ook kan er gevraagd worden waarom je op de baan hebt gesolliciteerd (toon de kennis die je in je vooronderzoek hebt opgedaan) en wat je kan betekenen voor het team. Neem de tijd om je antwoorden uit te schrijven – dit wordt je sollicitatiescript.

3. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Is je script klaar, dan is het tijd om te gaan oefenen! Spreek je antwoorden duidelijk uit en repeteer ze zodat de antwoorden tijdens het sollicitatiegesprek overtuigend en vloeiend uit je mond rollen. Hier kunnen weer nieuwe vragen en antwoorden uit voortvloeien, die je kunt meenemen in je voorbereiding. Als je tevreden bent, kun je een vriend(in) of familielid vragen om aan de hand van je vragen het sollicitatiegesprek te oefenen. Daarmee ben je beter voorbereid op het echte werk. Lees de antwoorden niet af van papier maar zoek het contact met je gesprekspartner en probeer je antwoorden te verweven in het gesprek. Vraag je vrienden en familie hoe het ging, of je duidelijk verstaanbaar was, of je niet te zacht of te snel hebt gesproken, en of je oogcontact kunt houden.

4. Denk na over je omgeving

Ben je voor een online sollicitatiegesprek uitgenodigd, denk dan na over de ruimte waar het gesprek plaatsvindt. De beste eerste indruk maak je door een rustige plek zonder storend achtergrondgeluid te kiezen en voor een effen (bv. witte) muur plaats te nemen. Als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de omgeving netjes en schoon is. Bij een videogesprek is de verlichting heel belangrijk. Vermijd donkere plekken en probeer tegenover een raam plaats te nemen waarbij het licht op je valt en je voor je gesprekspartner goed zichtbaar bent. Als je geen geschikte plek hebt, zou je elders een ruimte kunnen zoeken waar het gesprek kan plaatsvinden, bijvoorbeeld thuis bij een vriend of vriendin.

5. Laat zien dat je de baan wilt

Dit is jouw droombaan, dus laat vooral ook merken dat dat zo is! Etaleer je kennis over het bedrijf en de sector om te laten zien hoe gemotiveerd je bent. Het is belangrijk om tijdens het gesprek interesse uit te stralen, zowel verbaal als non-verbaal, en tegelijkertijd op vriendelijke toon te communiceren. Een ongeïnteresseerde houding (ogen door de kamer laten dwalen, kijken op je telefoon) kan de indruk wekken dat je niet echt gemotiveerd bent en mogelijk geen benaderbare collega zult zijn als je zou worden aangenomen.

Met dit in gedachten kun je met een gerust hart solliciteren als je jouw droombaan voorbij ziet komen op een vacaturesite. Je droombaan nog niet gevonden? Ga dan naar het EURES-portaal, dat boordevol vacatures staat.

 

Verwante links:

LinkedIn

Twitter

Facebook

EURES-portaal

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • Hints en tips
Gerelateerde sectie(s)
  • Hulp & ondersteuning
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.