Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice3. julij 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 4 min

NVO: Kaj, zakaj in kje?

Verjetno ste na spletnem mestu Drop’pin@EURES, na samem portalu Eures in različnih drugih spletnih mestih z informacijami o zaposlitvah že naleteli na kratico „NVO“. Kaj pa so NVO, zakaj bi želeli delati za katero od njih in kje lahko dobite dodatne informacije?

NGOs: What, why and where?
shutterstock

KAJ … so NVO?

NVO ali nevladne organizacije so nepridobitne organizacije, ki delujejo neodvisno od nacionalnih vlad. Pogosto delujejo kot dobrodelne organizacije in so po navadi še zlasti dejavne v boju proti revščini, slabemu zdravstvenemu sistemu, okoljski problematiki in socialni izključenosti.

Vključujejo lahko vse od lokalnih pobud do mednarodnih organizacij, ki delujejo po vsem svetu. Po navadi se financirajo z donacijami in povezujejo ljudi s skupnim interesom, ki si prizadevajo za spremembe ali vpliv nanje.

KATERE … NVO so v Evropi?

NGO Advisor je v svoj letni prednostni seznam „Najpomembnejših 500 NVO na svetu v letu 2016“ vključil 185 organizacij s sedežem v Evropi – kar je več kot tretjina celotnega seznama. Evropske NVO se razlikujejo po velikosti, ciljih in naravi ter zagotavljajo različne priložnosti za morebitno zaposlitev. Nekatere najbolj znane so:

 • Oxfam (Združeno kraljestvo): Leta 1942 ustanovljena organizacija Oxfam je mednarodna NVO, ki se zavzema za izkoreninjenje revščine, zagotovitev pomoči ob nesrečah in spoštovanje človekovih pravic.
 • Médecins Sans Frontières (Francija/Švica): Organizacija Médecins Sans Frontières, ki se imenuje tudi „Zdravniki brez meja“, je humanitarna NVO, ki je znana po svojih projektih v državah v razvoju in državah, razdejanih zaradi vojne. Leta 1999 je dobila tudi Nobelovo nagrado za mir.
 • Fundacija za okoljsko izobraževanje (Danska): Mednarodna krovna organizacija s člani iz več kot 70 držav iz vsega sveta, FEE, spodbuja trajnostni razvoj z okoljskim izobraževanjem.
 • APOPO (Belgija/Tanzanija): NVO z edinstvenim pristopom, APOPO, usposablja afriške podgane vrečarke za odkrivanje min in tuberkuloze.
 • Greenpeace (Kanada/Nizozemska): Svetovno znana okoljska NVO Greenpeace, ki je bila ustanovljena v Kanadi, ima zdaj sedež na Nizozemskem, pisarne pa v več kot 40 državah.

KAKO … si EU prizadeva povezati z NVO v Evropi?

Evropska komisija si je v strategiji Evropa 2020 za pametno, trajnostno in vključujočo rast zastavila prednostno nalogo, da vzpostavi in krepi partnerstva med institucijami EU, nacionalnimi in regionalnimi vladami ter evropskimi deležniki.

Posebni generalni direktorati Komisije tesno sodelujejo z nevladnimi organizacijami tudi prek dejavnosti, kot so sestanki vsaki dve leti, na katerih so nevladne organizacije pozvane k razpravi o aktualnih vprašanjih skupnosti (DG JUST, organiziran skupaj s Socialno platformo) ter sodelujejo v deležniškem dialogu z nevladnimi organizacijami in socialnimi partnerji na ravni EU (DG EMPL, v okviru Evropske platforme proti revščini in socialni izključenosti).

Evropski ekonomsko-socialni odbor je posvetovalni organ Evropske unije, sestavljen iz članov, ki zastopajo delodajalce, delavce in različne interese.Ena njegovih glavnih tem je civilna družba, zlasti z vidika, da so predani ljudje in organizacije ključni za politični napredek. Nedavni dogodek Dnevi civilne družbe 2017 (26.–27. junija) je poudaril vlogo organizacij civilne družbe kot povezave med ljudmi in evropskimi institucijami ter njihove zmožnosti ponuditi EU nove perspektive in rešitve.

ZAKAJ … delati za NVO?

Ena največjih prednosti dela za NVO je občutek, da resnično spreminjate svet ali življenje tistih, ki živijo na njem. NVO vam lahko omogočijo, da vidite neposreden učinek svojega trdega dela, kar prinaša neizmerno poklicno in osebno zadovoljstvo.

Ker je poslovna struktura nevladnih organizacij pogosto manj hierarhična kot pri tradicionalnih podjetjih, vam z delom na različnih področjih lahko ponudijo boljše možnosti za razvoj različnih naborov znanj in spretnosti.

KJE … lahko dobim informacije o priložnostih v okviru nevladnih organizacij?

Na Euresovem spletišču so na voljo različni oglasi za zaposlitve, pripravništva in vajeništva, ki jih objavijo podjetja iz vse Evrope, vključno z nevladnimi organizacijami.

Spletne zaposlitvene oglasne deske vam pogosto omogočajo filtriranje razpoložljivih zaposlitev po „vrsti organizacije“, zato so lahko odličen način za iskanje možnosti v nevladnih organizacijah na vašem interesnem področju. Hitro spletno iskanje vam bo ponudilo seznam glavnih spletnih mest z informacijami o zaposlitvah v vaši državi.

Na spletnih mestih,kot so Euro Brussels, Global Jobs in Impact Pool, so objavljene tudi številne priložnosti v nevladnih organizacijah, evropskih in svetovnih, zakaj torej ne bi preverili tudi te?

Ko najdete priložnost, ste naredili šele prvi korak. Izpiliti morate svoj življenjepis, napisati odlično spremno pismo in dobro opraviti razgovor… mi pa vam zagotavljamo podporo na vsakem koraku vašega potovanja!

 

Sorodne povezave:

Prednostni seznam „Najpomembnejših 500 NVO na svetu v letu 2016“

Oxfam

Médecins Sans Frontières

FEE

APOPO

Greenpeace

Strategiji Evropa 2020

Socialno platformo

Evropske platforme proti revščini in socialni izključenosti

Dnevi civilne družbe 2017

Različni oglasi za zaposlitve, pripravništva in vajeništva

Vključno z nevladnimi organizacijami

Euro Brussels

Global Jobs

Impact Pool

Napisati odlično spremno pismo

Dobro opraviti razgovor

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
 • Namigi in nasveti
 • Novice/poročila/statistika
 • Mladina
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.