Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak3. srpnja 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Nevladine organizacije (NVO-ovi): što, zašto i gdje?

Vjerojatno ste se već susreli s akronimom „NVO” na stranicama projekta Drop’pin@EURES, EURES-a i na drugim internetskim stranicama u vezi sa zapošljavanjem. No što su NVO-ovi, koje su prednosti rada za takvu organizaciju i gdje možete saznati više?

NGOs: What, why and where?
shutterstock

Što su NVO-ovi?

Nevladine organizacije (NVO-ovi) neprofitne su organizacije koje djeluju neovisno o državnim vladama. Često su organizirane kao dobrotvorne udruge i posebno su aktivne u borbi protiv siromaštva, slabe zdravstvene zaštite, problema zaštite okoliša i socijalne isključenosti.

Postoje mnoge vrste NVO-ova, od inicijativa na razini lokalne zajednice do međunarodnih organizacija koje djeluju diljem svijeta. Obično se financiraju donacijama i okupljaju ljude koji imaju zajednički interes i žele ostvariti pozitivan utjecaj ili potaknuti promjene.

KOJI...NVO-ovi postoje u Europi?

Organizacija NGO Advisor na svoju je godišnju rang-listu pod nazivom „500 najboljih NVO-ova u svijetu 2016. godine” uvrstila 185 organizacija sa sjedištem u Europi, što je više od trećine ukupnog broja organizacija na tom popisu. Europski NVO-ovi razlikuju se po veličini, ciljevima i načinu rada te pružaju mnoge i raznolike prilike za zaposlenje. Ovo su neke od najpoznatijih organizacija:

 • Oxfam (Ujedinjena Kraljevina): Oxfam je međunarodni NVO osnovan 1942. godine koji je posvećen iskorjenjivanju siromaštva, pružanju pomoći u izvanrednim situacijama i zalaganju za ljudska prava.
 • Liječnici bez granica (Francuska/Švicarska): Poznata i kao „Médecins Sans Frontières”, Liječnici bez granica humanitarna je nevladina organizacija poznata po projektima u zemljama pogođenim ratom i u zemljama u razvoju, a također je osvojila Nobelovu nagradu za mir 1999. godine.
 • Zaklada za obrazovanje o okolišu (Danska): Međunarodna krovna organizacija Zaklada za obrazovanje o okolišu (FEE), čiji članovi djeluju u više od 70 zemalja diljem svijeta, promiče održivi razvoj putem edukacije o zaštiti okoliša.
 • APOPO (Belgija/Tanzanija): NVO s jedinstvenim pristupom APOPO dresira afričke divovske štakore kesičare za otkrivanje mina i tuberkuloze.
 • Greenpeace (Kanada/Nizozemska): Svjetski poznat NVO za zaštitu okoliša Greenpeace osnovan je u Kanadi, a sada ima sjedište u Nizozemskoj i urede u više od 40 država.

ŠTO...radi EU kako bi se povezao s NVO-ovima u Europi?

U sklopu strategije Europa 2020. za pametan, održiv i uključiv rast, Europska komisija postavila je kao prioritet uspostavljanje i osnaživanje partnerstava između institucija EU-a, nacionalnih i regionalnih tijela vlasti te europskih dionika.

Određene glavne uprave Komisije također blisko surađuju s nevladinim organizacijama putem aktivnosti kao što su polugodišnji sastanci na kojima NVO-ovi mogu raspravljati o trenutačnim pitanjima u zajednici (Glavna uprava za pravosuđe i potrošače, organizirano u suradnji s organizacijom Social Platform) ili sudjelovanje u dioničkom dijalogu s nevladinim organizacijama na razini EU-a i sa socijalnim partnerima (Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, u okviru Europske platforme za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti).

Europski gospodarski i socijalni odbor savjetodavno je tijelo Europske unije koje se sastoji od članova koji predstavljaju poslodavce i radnike te zastupaju različite interese. Jedna od najvažnijih tema Odbora jest civilno društvo, posebice način na koji su predane osobe i organizacije ključne za politički napredak. Na nedavnoj konferenciji Dani civilnog društva 2017. održanoj 26. i 27. lipnja naglašena je uloga organizacija civilnog društva u povezivanju ljudi i europskih institucija te je istaknuto da su imale moć pružiti EU-u nove perspektive i rješenja.

ZAŠTO...raditi za NVO?

Jedna od najvećih prednosti rada za NVO jest osjećaj da istinski pomažete svijetu i ljudima. NVO-ovi vam omogućuju da vidite učinak svojeg rada iz prve ruke, što je iznimno ispunjavajuće i na profesionalnoj i na osobnoj razini.

Isto tako, budući da poslovna struktura nevladinih organizacija često ima opušteniju hijerarhiju u usporedbi s tradicionalnim poduzećima, imate više prilika za razvoj raznih vještina jer možete raditiu različitim područjima.

GDJE... mogu saznati više o prilikama za rad u NVO-ovima?

Na EURES-ovim internetskim stranicama možete naći različite oglase za zaposlenje, pripravništvo i naukovanje u poduzećima diljem Europe, uključujući u nevladinim organizacijama.

Internetske oglasne ploče za radna mjesta omogućuju vam da pretražujete dostupne natječaje prema vrsti organizacije, tako da su one izvrstan način za traženje prilika u NVO-ovima u području vašeg interesa. Kratkim pretraživanjem interneta otkrit ćete popis glavnih internetskih stranica za zapošljavanje u svojoj državi.

Na internetskim stranicama kao što su Euro Brussels, Global Jobs i Impact Pool također se nude mnoge prilike u europskim i svjetskim NVO-ovima, pa zašto ne biste pogledali i njih?

Pronaći priliku samo je prvi korak. Morate usavršiti svoj životopis, napisati izvrsnu zamolbu za posao i briljirati na razgovoru za posao... a mi vam pružamo podršku na svakom dijelu tog putovanja!

 

Korisne poveznice:

„500 najboljih NVO-ova u svijetu 2016. godine”

Oxfam

Liječnici bez granica

Zaklada za obrazovanje o okolišu (FEE)

APOPO

Greenpeace

Strategije Europa 2020.

Social Platform

Europske platforme za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti

Dani civilnog društva 2017.

Različite oglase za zaposlenje, pripravništvo i naukovanje

Uključujući u nevladinim organizacijama

Euro Brussels

Global Jobs

Impact Pool

Napisati izvrsnu zamolbu za posao

Briljirati na razgovoru za posao

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

Službe EURES-a za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
 • Savjeti
 • Vijesti/izvješća/statistike
 • Mladost
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.