Pohdi, mitkä ovat erosi syyt
Kenenkään tilanne ei ole samanlainen, joten jokaisella on omat syynsä irtisanoutua. Jos et täysin tiedä, miksi haluat lähteä työpaikastasi, tutustu seuraavaan luetteloon yleisimmistä irtisanoutumisen syistä:
- olet saanut paremman työtarjouksen
- vaihdat alaa
- hankit toisen pätevyyden tai hakeudut ylemmän tason koulutukseen
- muutat toiseen kaupunkiin tai maahan
- sinusta tulee vanhempi/huoltaja tai holhooja
- sairastut
- jäät eläkkeelle
- pyrit parempiin työoloihin.
Syy voi olla monitahoisempi ja henkilökohtaisempi kuin mikään näistä esimerkeistä tai se voi olla yhdistelmä useita syitä.
Tutustu nykyiseen työsopimukseesi
Kun ymmärrät irtisanoutumisesi syyn, on tarkasteltava asian oikeudellista puolta. Lue ensimmäiseksi nykyinen työsopimuksesi uudelleen. Selvitä irtisanomisaikasi pituus ja muut ehdot, kuten se, onko sinun työskenneltävä irtisanomisaikana, onko sinun koulutettava seuraajasi tai odottaako sinua loppuhaastattelu.
Laadi eronpyyntö
Jos irtisanoutumiseen liittyy jännitteitä, saatat käyttää anteeksipyytelevää tai puolustautuvaa kieltä, mutta kumpikaan sävy ei ole ammattimainen, ja molemmat antavat epävarman vaikutelman. Siihen katsomatta, mitä tunnet, käytä eronpyynnössäsi virallista, kohteliasta ja nasevaa kieltä. Irtisanoutumista ei tarvitse perustella. Mainitse kuitenkin selvästi viimeinen työpäiväsi – irtisanomisaikasi mukaisesti.
Kerro irtisanoutumisestasi ensin esimiehellesi
Varaa esimiehesi kanssa tapaaminen, jossa esität henkilökohtaisesti tai kasvokkain järjestettävässä videokeskustelussa eroavasi toimesta. Tämä on virallinen suullinen irtisanoutumisesi. Älä puhu lähdöstäsi kollegoillesi, sillä huhut saattavat levitä, mikä vaikuttaa epäammattimaiselta, vaan kerro ensin esimiehellesi.
Eronpyynnön jättäminen
Kun olet kertonut asiasta esimiehellesi, on aika jättää eronpyyntö. Nykyisin on tavallista lähettää esimiehelle sähköpostia ja liittää eronpyyntö siihen. Voit myös kirjoittaa tai tulostaa kirjeen ja antaa sen henkilökohtaisesti.
Lähetä sähköpostiviesti kollegoillesi
Saatat haluta kertoa irtisanoutumisestasi henkilökohtaisesti työkavereillesi, mutta isossa mittakaavassa hyvästelyksi riittää sähköpostiviesti. Siinä voi olla yhteystietoja, kuten henkilökohtainen sähköpostiosoite, sosiaalisen median tietoja tai puhelinnumero helpottamaan myöhempää yhteydenpitoa. Lähdön syihin katsomatta pysy ammattimaisena äläkä ilmaise passiivista aggressiivisuutta tai vihamielisyyttä.
Pyydä suosituskirjettä
Suosituskirje on työnantajan laatima lyhyt yhteenveto työstäsi. Se voi sisältää yksityiskohtaisia tietoja työtaidoistasi ja työkokemuksestasi, ja se voi hyödyttää työpaikan hakemista myöhemmin. Työnantajallasi ei ole lakisääteistä velvollisuutta antaa suosituksia. On kuitenkin epätavallista olla antamalla niitä, jos olet eronnut sovussa ja olet ollut hyvä työntekijä. Jos työnantaja antaa suosituskirjeen, siitä on välityttävä asianmukainen käsitys suoriutumisestasi sitä vääristelemättä.
Osallistuminen loppuhaastatteluun
Loppuhaastattelu on virallinen tapaaminen työnantajan kanssa, jossa keskustellaan lähdöstäsi. Organisaatiossa näitä haastatteluja käytetään lähdön syiden ymmärtämiseksi. Ellei työsopimuksessasi muusta mainita, keskusteluun ei tarvitse osallistua. Riittää, että olet tehnyt päätöksen irtisanoutua.
Työpaikalla odotetaan ammattimaisuutta. Asianmukaista sävyä voi kuitenkin olla vaikea ylläpitää sähköpostiviestinnässä tai videokokouksissa. Hio viestinnästäsi ammattimaisempaa noudattamalla näitä kuutta sääntöä.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Ammattimaisen sävyn säilyttäminen etäviestinnässä ja videopuheluissa
Lisätietoja:
Hae EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat tapahtumat verkossa
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 28. syyskuuta 2023
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Vinkkejä
- Nuoriso
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Vinkkejä
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles