Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel28 november 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Een man en zijn vrouw vertellen ieder hun eigen succesverhaal dankzij het programma "Je eerste EURES-baan"

Gianfranco Meggiorin is de oprichter en voorzitter van Navimeteo, een centrum dat zeilers en zeekapiteins 24 uur per dag maritieme weerdiensten aanbiedt sinds 1990.

Husband and wife share their separate success stories thanks to ‘Your first EURES job’ programme
Gianfranco Meggiorin

Het bedrijf is gevestigd in de Golf van Genua, Noord-Italië, en is actief in het Middellandse Zeegebied en daarbuiten. Gianfranco werkt met een kleine groep gespecialiseerde medewerkers, van wie de meesten Italiaanse moedertaalsprekers zijn. De voornaamste werktaal in de maritieme beroepswereld is echter het Engels.

Gianfranco wilde daarom een stagiair uit het buitenland aantrekken die de Engelse taal goed beheerst. Hij hoorde van het EU-programma voor beroepsmobiliteit "Je eerste EURES-baan" toen hij Marirosa Chiocca ontmoette, een EURES-adviseur in de metropolitane stad Genua.

Financiële en administratieve ondersteuning

Gianfranco nam al snel een Engelstalige stagiaire met de naam Mari uit Estland aan, na een vlot wervingsproces. "De website van het programma "Je eerste EURES-baan" is erg nuttig en gemakkelijk en we werden ook fantastisch geholpen door [EURES-adviseur] Marirosa."

Mari bleek een aanwinst voor het bedrijf en werd na een succesvolle stage een voltijds lid van het team. Gianfranco heeft daarna nog een tweede stagiair aangeworven via het programma.

"We waren erg blij met de ondersteuning van de stagiair en ons bedrijf", zegt hij. "De financiële voordelen zijn een goede steun in de rug."

Een gunstige aanbeveling

Zou Gianfranco zijn ervaring met het programma "Je eerste EURES-baan" aan andere werkgevers in zijn situatie aanbevelen?

"Dat heb ik al gedaan!", zegt hij, "Ik heb mijn vrouw erop gewezen."

De echtgenote van Gianfranco, Gabriella Minuzzo, heeft eveneens een bedrijf, maar is gespecialiseerd in een totaal andere sector waarom de regio Valle d’Aosta bekend staat: de wijnproductie.

Gabriella heeft haar eigen wijngaard en wijnmakerij en runt ook een bed and breakfast "Maison d'Hotes Victoret". Van hieruit kunnen haar gasten de mooie vallei ontdekken waar zij haar druiven teelt.

"Mijn echtgenoot, die een andere activiteit leidt, had namens zijn bedrijf al een aanvraag ingediend voor deze regeling [Je eerste EURES-baan] en hij raadde mij aan om een jonge werknemer een stageplaats aan te bieden", legt Gabriella uit.

Gabriella heeft, net als Gianfranco, twee stagiairs via het programma "Je eerste EURES-baan" aangeworven: één uit Finland en een tweede uit Frankrijk. De stagiairs verdeelden hun tijd over de wijngaard, de wijnmakerij en de bed and breakfast.

Wederzijdse voordelen voor werkgevers en werknemers

Het programma "Je eerste EURES-baan" levert zowel werkgevers als werknemers voordelen op. "We hadden iemand anders kunnen vinden bij een arbeidsbureau, maar we vonden dat "Je eerste EURES-baan" de stagiair een goede gelegenheid biedt om ervaring op te doen in het buitenland en ons in de gelegenheid stelt om ondersteuning te krijgen bij ons dagelijkse werk", legt Gabriella uit.

Het internationale perspectief dat stagiairs uit het buitenland kunnen inbrengen is ook in de sector van Gabriella van belang. "Het aantrekken van een jonge werknemer uit het buitenland was voor ons ook een gelegenheid om open te staan voor internationale betrekkingen en culturele uitwisselingen, ook omdat onze baan deels erin bestaat toeristen uit Italië en uit verschillende landen uit de wereld te verwelkomen", zegt zij.

Ook Gabriella heeft nauw samengewerkt met Marirosa, die "zeer professioneel, competent en vriendelijk" was.

"Zij was altijd bereid om ons en de stagiair te helpen met complexe zaken", legt Gabriella uit. "Zonder haar steun, zou het voor ons te moeilijk – of zelfs onmogelijk – zijn geweest."

"We zijn zeer blij met de steun die wij en de stagiair hebben ontvangen. De financiële voordelen vormen een goede stimulans en de website is ook een doeltreffend, internationaal instrument om vraag en aanbod op het gebied van werkervaring bijeen te brengen."

Voor zowel Gianfranco als Gabriella was het programma "Je eerste EURES-baan" een positieve ervaring – ondanks het feit dat zij in verschillende sectoren werkzaam zijn. Hieruit blijkt dat de regeling voor allerlei werkgevers interessant kan zijn.

Als je vrienden of familieleden hebt voor wie het interessant zou kunnen zijn om personeel uit het buitenland aan te werven, waarom niet het voorbeeld van Gianfranco volgen en hen attenderen op het programma "Je eerste EURES-baan". Doe het vandaag nog!

Je eerste EURES-baan is een EU-regeling voor beroepsmobiliteit. Wil je meer weten over werk- en opleidingsmogelijkheden in de EU, of werknemers vinden met specifieke vaardigheden? Neem dan contact op met de arbeidsdienst van de regeling of met je plaatselijke EURES-adviseur via het EURES-portaal..

 

Verwante links:

Je eerste EURES-baan

EURES-portaal

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Bedrijf/Ondernemerschap
 • Extern EURES-nieuws
 • Succesverhalen
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.