Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre28 noiembrie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Doi antreprenori, soț și soție, povestesc despre succesul pe care i l-a adus fiecăruia programul „Primul tău loc de muncă EURES”.

Gianfranco Meggiorin este fondatorul și președintele centrului Navimeteo, care, din 1990, oferă servicii non-stop de meteorologie maritimă  destinate marinarilor și căpitanilor de nave maritime.

Husband and wife share their separate success stories thanks to ‘Your first EURES job’ programme
Gianfranco Meggiorin

Compania are sediul în Golful Genova din nordul Italiei și oferă servicii în toată zona Mării Mediterane și în zonele adiacente. Gianfranco lucrează cu un grup mic de angajați specializați, majoritatea având ca limbă maternă italiana. Principala limbă de lucru în domeniul profesional al navigației maritime este însă engleza.

Preocupat de această problemă, Gianfranco și-a propus să recruteze un stagiar străin care să cunoască foarte bine limba engleză. Despre existența programului UE de mobilitate profesională „Primul tău loc de muncă EURES” (YfEj) a aflat cu ocazia întâlnirii cu Marirosa Chiocca, consilier EURES în cadrul Citta Metropolitana di Genova.

Asistență financiară și administrativă

Nu peste mult timp, Gianfranco a angajat o stagiară vorbitoare de engleză din Estonia, pe nume Mari, în urma unui proces de recrutare desfășurat fără dificultăți. „Site-ul YfEj este foarte util și simplu de folosit; în plus, [consilierul EURES] Marirosa ne-a fost de un real ajutor.”

Mari s-a dovedit foarte potrivită pentru companie și a devenit membră cu normă întreagă a echipei, după ce și-a încheiat cu succes perioada de stagiu. De atunci și până acum, Gianfranco a mai angajat un stagiar prin intermediul programului YfEj.

„Am fost foarte încântați de sprijinul oferit stagiarei și companiei noastre”, afirmă el. „Beneficiile financiare reprezintă un ajutor bun.”

O recomandare încununată de succes

Ar recomanda Gianfranco experiența avută cu programul YfEj și altor angajatori aflați în situația lui?

„Deja am făcut acest lucru!” spune el. „I l-am sugerat soției mele.”

Soția lui Gianfranco, Gabriella Minuzzo, are și ea o companie proprie, dar s-a specializat într-un domeniu complet diferit, și anume cel care a adus renume regiunii Valle d’Aosta: producția de vinuri.

Gabriella are vie și cramă proprie, pe lângă care administrează și pensiunea „Maison d'Hotes Victoret”, ai cărei oaspeți au ocazia să descopere frumusețea văii în care Gabriella își cultivă strugurii.

„Soțul meu, care se ocupă de altă activitate, făcuse deja cerere pentru a beneficia de această oportunitate [înscrierea în programul YfEj] pentru firma lui, și mi-a propus să ofer un stagiu unui lucrător tânăr”, povestește Gabriella.

La fel ca Gianfranco, Gabriella a angajat doi stagiari prin programul YfEj – unul din Finlanda și altul din Franța. Stagiarii își împart timpul de lucru între vie, cramă și pensiune.

Beneficii reciproce pentru angajatori și angajați

Programul YfEj oferă o relație reciproc avantajoasă, din care au de câștigat atât angajatorii, cât și angajații. „Am fi putut să găsim pe altcineva la un centru de plasare a forței de muncă, dar am considerat că programul YfEj îi oferă stagiarului un bun prilej de a câștiga experiență în străinătate, iar nouă ne dă ocazia să primim ajutor în munca de zi cu zi”, precizează Gabriella.

În domeniul de activitate al Gabriellei este importantă și perspectiva internațională pe care o pot aduce stagiarii veniți de peste hotare. „Faptul că am angajat un tânăr din străinătate a reprezentat pentru noi și o șansă de a ne deschide către relații internaționale și schimburi culturale, inclusiv ca urmare a faptului că o parte din munca noastră constă în primirea de turiști din Italia și din diverse țări ale lumii”, spune ea.

Și Gabriella a colaborat strâns cu Marirosa, care s-a dovedit „foarte profesionistă, competentă și amabilă”.

„Era întotdeauna dispusă să ne ajute, atât pe noi, cât și pe stagiar, atunci când apăreau probleme complexe”, afirmă Gabriella. „Fără ajutorul ei, ne-ar fi fost extrem de greu să ne descurcăm – dacă nu chiar imposibil.

Suntem foarte încântați de sprijinul pe care ni l-a oferit, nouă și stagiarului. Avantajele financiare sunt un bun stimulent, iar site-ul web este și el un instrument internațional eficient, care face posibilă întâlnirea cererilor cu ofertele de experiență în câmpul muncii.”

Faptul că atât Gianfranco, cât și Gabriella au avut experiențe atât de plăcute legate de programul YfEj – deși lucrează în domenii foarte diferite – dovedește că programul poate aduce beneficii tuturor tipurilor de angajatori.

Dacă aveți un prieten sau o rudă pentru care ar fi avantajos să recruteze angajați din străinătate, ce-ar fi să urmați exemplul lui Gianfranco și să-i povestiți chiar astăzi despre programul „Primul tău loc de muncă EURES”?

„Primul tău loc de muncă EURES” este un program de mobilitate profesională al Uniunii Europene. Pentru a afla mai multe despre posibilitățile de angajare și formare existente pe teritoriul UE sau pentru a găsi angajați cu competențele de care aveți nevoie, contactați unul dintre serviciile de ocupare a forței de muncă sau luați legătura cu consilierul EURES local prin intermediul portalului EURES.

 

Linkuri conexe:

Primul tău loc de muncă EURES (YfEj)

Portalul EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Afaceri / Antreprenoriat
 • Știri externe EURES
 • Povesti de succes
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.