Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия28 Hоември 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Съпруг и съпруга споделят отделните си истории за успех благодарение на програмата „Твоята първа работа с EURES“

Джанфранко Меджорин е основател и президент на центъра Navimeteo, който от 1990 г. насам предоставя информация за времето в морето на моряци и капитани на кораби 24 часа в денонощието.

Husband and wife share their separate success stories thanks to ‘Your first EURES job’ programme
Gianfranco Meggiorin

Центърът е разположен в Генуезкия залив в Северна Италия и обслужва Средиземно море и по-далечни райони. Джанфранко работи с малка група специализирани служители, чийто роден език в повечето случаи е италиански. Основният език, на който се работи в професионалния морски сектор обаче, е английски.

Предвид това, Джанфранко иска да назначи стажант от чужбина с добро владеене на английски език. Той разбира за програмата за професионална мобилност на ЕС „Твоята първа работа с EURES“ (ТПРЕ), когато среща Марироза Чока, съветник на EURES в метрополната област на Генуа.

Финансова и административна подкрепа

Джанфранко скоро наема Мари — стажантка с английски език от Естония — като процесът по назначаване минава гладко. „Уебсайтът на ТПРЕ е много полезен и лесен за използване, а и освен това Марироза [съветник на EURES] ни помогна много“.

Мари се вписва отлично в дружеството и става първият член на екипа, назначен на пълно работно време след успешно приключен стаж. Впоследствие Джанфранко назначава и втори стажант по програмата.

„Изключително доволни сме от осигурената подкрепа на стажанта и на нашето дружество“, казва той. „Финансовата подкрепа ни помогна много“.

Успешна препоръка

Би ли препоръчал Джанфранко схемата ТПРЕ на други работодатели в неговото положение?

„Вече го направих!“, казва той. „Предложих го на моята съпруга“.

Макар че също е собственик на бизнес, съпругата на Джанфранко, Габриела Минуцо, специализира в съвсем различен сектор, с който е известен регионът Вале д'Аоста: винопроизводство.

Габриела разполага със свои лозя и винарска изба и също така ръководи хотела за нощувка със закуска „Maison d'Hotes Victoret“, от който посетителите могат да разгледат прекрасната долина, в която се отглежда гроздето.

„Съпругът ми, който се занимава с различна дейност, вече беше кандидатствал със своето дружество за тази възможност [по ТПРЕ] и ми даде идея да предложа стаж на млад служител“, обяснява Габриела.

Подобно на Джанфранко, Габриела назначава двама стажанти чрез програмата ТПРЕ — един от Финландия и един от Франция. Стажантите разделят своето време между лозята, избата и хотела.

Взаимни ползи за работодателите и служителите

Програмата ТПРЕ предлага взаимополезни отношения, от които печелят както работодателите, така и служителите. „Можехме да намерим друг човек от бюро по труда, но решихме, че ТПРЕ е добра възможност, която позволява на стажанта да придобие опит в чужбина, докато ние получаваме помощ в ежедневната ни работа“, обяснява Габриела.

Освен това в сектора, в който работи Габриела, е важна и международната перспектива, която могат да осигурят стажантите от чужбина. „Назначаването на млад служител от чужбина също така ни даде възможност да разширим отношенията си с хора от други страни и културния обмен, включително защото част от нашата работа е свързана с посрещане на туристи както от Италия, така и от различни държави от цял свят“, казва тя.

Габриела също работи в тясна връзка с Марироза, която описва като „изключителен професионалист, компетентна и мила“.

„Винаги беше готова да помогне на нас и на стажанта по всички сложни въпроси“, обяснява Габриела. „Без нейната подкрепа щеше да е изключително трудно, дори невъзможно, да се справим“.

„Изключително доволни сме от осигурената подкрепа на нас и на стажанта. Финансовата подкрепа е добър стимул, а и уебсайтът представлява ефикасен международен инструмент за търсене и предлагане на трудов опит“.

Фактът, че както Джанфранко, така и Габриела са останали толкова доволни от програмата ТПРЕ, въпреки че работят в напълно различни сектори, демонстрира ползите, които схемата може да осигури на всички видове работодатели.

Ако имате приятел или член на семейството, за когото би могло да е от полза назначаването на служители от чужбина, защо не последвате примера на Джанфранко и не му разкажете още днес за „Твоята първа работа с EURES“!

„Твоята първа работа с EURES“ е схема за професионална мобилност в Европейския съюз. За да научите повече за възможностите за заетост и обучение в ЕС или за да намерите служители с уменията, от които се нуждаете, свържете се с една от службите по заетостта, работещи по тази схема, или се свържете с местния Ви съветник на EURES чрез портала EURES.

 

Връзки по темата:

Твоята първа работа с EURES (ТПРЕ)

Порталът EURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Бизнес /Предприемачество
 • Външни новини на EURES
 • Истории за успех
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.