Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli28. marraskuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Mies ja vaimo kertovat omista menestystarinoistaan, jotka onnistuivat Eka EURES-työpaikka -ohjelman ansiosta

Gianfranco Meggiorin on Navimeteo-keskuksen perustaja ja johtaja. Keskus on tarjonnut merenkulkijoille ja merikapteeneille ympärivuorokautista merisääpalvelua vuodesta 1990 lähtien.

Husband and wife share their separate success stories thanks to ‘Your first EURES job’ programme
Gianfranco Meggiorin

Yritys sijaitsee Pohjois-Italiassa Genovanlahdella ja toimii koko Välimerellä ja sen ulkopuolellakin. Henkilöstö koostuu pienestä ryhmästä erikoistuneita työntekijöitä, joista useimpien äidinkieli on italia. Ammattimaisen merenkulun maailmassa englanti on kuitenkin tärkein työkieli.

Tämän vuoksi Gianfranco halusi hankkia ulkomailta harjoittelijan, jolla olisi erinomainen englannin kielen taito. Hän kuuli EU:n ammatillisen liikkuvuuden Eka EURES-työpaikka (YfEj) -ohjelmasta tavatessaan Genovan alueen EURES-neuvojan Marirosa Chioccan.

Taloudellista ja hallinnollista tukea

Rekrytointiprosessi sujui ongelmitta, ja pian Gianfranco palkkasi harjoittelijaksi englantia puhuvan Marin Virosta. ”YfEj-verkkosivusto oli erittäin hyödyllinen ja helppokäyttöinen, ja myös [EURES-neuvoja] Marirosa auttoi meitä paljon.”

Mari sopi loistavasti yritykseen, ja onnistuneen harjoittelujakson jälkeen hänestä tuli ryhmän kokoaikainen jäsen. Hänen jälkeensä Gianfranco on palkannut ohjelman kautta toisenkin harjoittelijan.

”Olimme erittäin tyytyväisiä harjoittelijalle ja yrityksellemme annettuun tukeen”, hän sanoo. ”Taloudellinen avustus on oiva apu.”

Hyvä vinkki

Suosittelisiko Gianfranco siis kokemustensa perusteella YfEj-järjestelmää muille samassa tilanteessa oleville työnantajille?

”Olen jo suositellut!” hän sanoo. ”Ehdotin sitä vaimolleni.”

Gianfrancon vaimo, Gabriella Minuzzo, omistaa myös yrityksen mutta täysin eri alalla. Hän on erikoistunut viinin tuotantoon, josta Aostanlaakson alue on hyvin tunnettu.

Gabriellalla on oma viinitila ja viininvalmistamo. Lisäksi hän pitää Maison d'Hotes Victoret -majataloa, jonka vieraat pääsevät tutustumaan kauniiseen laaksoon, jossa hän kasvattaa viinirypäleitään.

”Toisenlaista yritystoimintaa johtava mieheni oli jo hyödyntänyt tätä [YfEj-ohjelman] tilaisuutta omassa yrityksessään, ja hän ehdotti, että minäkin tarjoaisin nuorelle työntekijälle harjoittelupaikan”, Gabriella selittää.

Gianfrancon tavoin Gabriella on palkannut kaksi harjoittelijaa YfEj-ohjelman kautta – yhden Suomesta ja yhden Ranskasta. Harjoittelijat ovat jakaneet aikansa viinitilan, viininvalmistamon ja majatalon kesken.

Hyötyä sekä työnantajille että työntekijöille

YfEj-ohjelma tarjoaa kumpaakin osapuolta hyödyttävän suhteen, jossa sekä työnantajat että työntekijät voittavat. ”Olisimme voineet löytää jonkun myös työnvälitystoimistosta, mutta meistä YfEj oli harjoittelijalle hyvä tilaisuus saada kokemusta ulkomailta ja meille mahdollisuus saada tukea päivittäiseen työhömme”, Gabriella selittää.

Ulkomaisten harjoittelijoiden tuoma kansainvälinen näkökulma on myös tärkeää Gabriellan alalla. ”Nuori ulkomainen työntekijä oli meille myös mahdollisuus luoda kansainvälisiä suhteita ja toteuttaa kulttuurivaihtoa, koska työhömme kuuluu myös matkailijoiden vastaanottaminen Italiasta ja eri maista ympäri maailmaa”, hän sanoo.

Myös Gabriella teki tiivistä yhteistyötä ”erittäin ammattitaitoisen, pätevän ja ystävällisen” Marirosan kanssa.

”Hän oli aina valmis auttamaan meitä ja harjoittelijaa missä tahansa monimutkaisessa asiassa”, Gabriella kertoo. ”Ilman hänen tukeaan asioiden hoitaminen olisi ollut meille hyvin hankalaa – ellei jopa mahdotonta.”

”Olemme erittäin tyytyväisiä meille ja harjoittelijalle annettuun tukeen. Taloudellinen avustus oli hyvä kannustin. Lisäksi verkkosivusto on tehokas työkalu kansainväliseen työnhakuun ja työtarjousten tekemiseen.”

Sekä Gianfrancon että Gabriellan kokemukset YfEj-ohjelmasta ovat olleet myönteisiä, vaikka he työskentelevät hyvin erilaisilla aloilla. Se osoittaa, että kaikenlaiset työnantajat voivat hyötyä ohjelmasta.

Jos sinulla on ystäviä tai perheenjäseniä, jotka voisivat hyötyä työntekijöiden palkkaamisesta ulkomailta, tee samoin kuin Gianfranco ja kerro heille heti Eka EURES-työpaikka -ohjelmasta!

Eka EURES-työpaikka on Euroopan unionin ammatillisen liikkuvuuden ohjelma. Hanki lisätietoja työskentely- ja harjoittelumahdollisuuksista EU:ssa tai etsi päteviä työntekijöitä ottamalla yhteyttä johonkin ohjelman työvoimapalveluista tai paikalliseen EURES-neuvojaan EURES-portaalissa.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Eka EURES-työpaikka (YfEj)

EURES-portaali

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
 • Liiketoiminta / Yrittäjyys
 • Ulkoiset EURES-uutiset
 • Menestystarinat
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.