Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice25. november 2022Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako zaposlenim premišljeno posredovati negativne pripombe

Čeprav je morda negativne povratne informacije težko podati, je to pomemben del postopka vodenja zaposlenih, saj lahko dejansko vzpostavite trdnejši odnos, če jih pravilno posredujete. Preberite si, kako lahko to dosežete.

How to sensitively deliver negative feedback to employees

Bodite spoštljivi

Negativne povratne informacije vedno posredujte na samem in pazite, da ostanete mirni in sočutni. Aktivno prisluhnite stališču svojega zaposlenega in dejansko razmislite o tem, kaj vam je povedal. Vzemite si čas in dobro premislite, kaj mu boste odgovorili. Ne le, da bo zaradi tega bolj dovzeten za vaše komentarje, pripomogli boste tudi k njegovi poklicni rasti, saj se bo v prihodnosti lažje spoprijel z novimi izzivi, ne da bi bil v zadregi ali se bal soočenja.

Bodite neposredni in odkriti, vendar ne neprizanesljivi

Čeprav se morda zdi, da je negativne povratne informacije lažje zaviti v celofan in jih predstaviti kot dobre, pa dolgoročno to ni produktivno. Vaši zaposleni bodo namreč tako dobili napačen vtis o svoji uspešnosti, kar lahko povzroči zmedo in morebitno slabo voljo, zlasti kadar se vaše pozitivne pripombe ne bodo odrazile v letnih poročilih o njihovi uspešnosti pri delu ali predlogih za napredovanje. Da bi se temu izognili, pripravite ciljno usmerjene povratne informacije z vidika njihovega vedenja ali izpolnjevanja ciljev. Ne podajajte posplošenih izjav ali sodb o sposobnostih ali namerah zaposlenih, saj bi se zaradi tega lahko počutili osebno napadene.

Izberite pravi čas

Negativne pripombe podajte nemudoma, ob pravem času. Tako bodo lahko zaposleni takoj ukrepali ter spremenili svoj pristop in se izognili nadaljnjim težavam. Če boste predolgo odlašali s svojimi pripombami, bodo te morda imele manjši učinek, saj bi se lahko zaposleni počutili, da jih neupravičeno napadate ali jih poskušate šikanirati, zaradi česar bi se težje osredotočili na opravljanje trenutnih nalog.

Predlagajte rešitve in določite realistične cilje

Če želite, da bodo vaše povratne informacije konstruktivne in ne le kritične, poskušajte skupaj z zaposlenimi najti rešitve za izpostavljene težave ter določiti realistične, natančno zastavljene cilje za izboljšave v prihodnosti. Pojasnite tudi, zakaj so te spremembe pomembne in kako bodo prispevale k njihovi splošni uspešnosti na delovnem mestu. Poleg tega bodite pozorni, da določite rok za spremljanje napredka. To ne bo le pripomoglo k stalnemu izboljševanju njihove delovne uspešnosti, temveč tudi k vzbujanju vtisa, da vam je za njihovo poklicno rast mar.

Želite več nasvetov, kako naj vaši zaposleni ostanejo zadovoljni pri delu? Preberite članek z naslovom Kako biti zelo dober delodajalec.

 

Sorodne povezave:

Kako biti zelo dober delodajalec

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasveti
Povezani razdelki
Namigi in nasveti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.