Wees respectvol
Geef negatieve feedback altijd onder vier ogen en blijf daarbij kalm en empathisch. Luister actief naar het standpunt van uw werknemer en denk daadwerkelijk na over wat hij of zij u vertelt. Neem ook de tijd om uw antwoorden zorgvuldig te overwegen. Hierdoor zullen zij niet alleen uw opmerkingen gemakkelijker ter harte kunnen nemen, maar het zal eveneens de professionele groei van uw werknemers bevorderen: zij zullen zich in staat voelen om in de toekomst nieuwe uitdagingen aan te gaan zonder enige gêne en confrontaties.
Wees direct en eerlijk, maar niet bot
Hoewel het misschien gemakkelijker lijkt om het effect van de negatieve feedback te verzachten door ook positieve feedback te geven, werpt dat op de lange termijn geen vruchten af. In plaats daarvan krijgen uw werknemers een vertekend beeld van hun prestaties. Dit leidt op zijn beurt tot verwarring en mogelijke onvrede wanneer uw positieve opmerkingen niet in hun beoordelingsgesprekken of hun loopbaanontwikkeling tot uiting komen. Dit kunt u voorkomen door feedback te geven die specifiek gericht is op bepaalde gedragingen of mijlpalen. Doe geen grove of algemene uitspraken over de prestaties of intenties van een werknemer, want dan kan hij of zij zich persoonlijk aangevallen voelen.
Kies het juiste moment
Geef negatieve feedback zo snel mogelijk, maar wel op een geschikt moment. Zo kunnen uw werknemers onmiddellijk het nodige doen om hun manier van werken aan te passen en verdere problemen te voorkomen. Bovendien kan te lang wachten met het geven van feedback de impact ervan verminderen, omdat uw werknemers zich oneerlijk en onverwacht overvallen kunnen voelen en afgeleid kunnen worden van de taken waaraan zij op dat moment werken.
Vind oplossingen en stel realistische doelen
Om ervoor te zorgen dat uw feedback niet alleen kritisch maar juist ook constructief is, moet u samen met uw werknemer op zoek gaan naar oplossingen voor de problemen die u aankaart. Ook is het belangrijk om realistische en specifieke verbeterdoelen voor de werknemer te stellen. Maak duidelijk waarom deze veranderingen belangrijk zijn en hoe ze zullen bijdragen aan het verbeteren van de werkprestaties. Stel bovendien een datum vast voor de follow-up van de vooruitgang. Dit zal niet alleen helpen om de prestaties van uw werknemers voortdurend te verbeteren, maar zal hun ook het gevoel geven dat u betrokken bent bij hun loopbaanontwikkeling.
Wilt u meer advies over hoe u uw werknemers tevreden kunt houden? Lees ons artikel “Hoe kunt u een uitstekende werkgever zijn?”
Links:
Hoe kunt u een uitstekende werkgever zijn?
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Toekomstige online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op Twitter
EURES op LinkedIn
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 25 november 2022
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Bedrijf/Ondernemerschap
- Hints en tips
- Gerelateerde sectie(s)
- Hints en tips
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles