Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)

Namigi in nasveti

Ta rubrika je namenjena iskalcem zaposlitve, ki so končali univerzo ali visoko šolo za politehnične vede, ter na splošno vsem tistim z visokošolsko izobrazbo: študentom, diplomantom, učiteljem in raziskovalcem. Ker v določenih držav EU vlada povpraševanje po delavcih v določenih zaposlitvenih panogah, imajo iskalci zaposlitve z visokošolsko izobrazbo dobre možnosti, da najdejo delo v tujini.

Če ste na začetku svoje poklicne poti, iščete zaposlitev ali se želite usposabljati v drugi državi Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in/ali Švici, si oglejte spodnje napotke in povezave.

Prehod iz študentskega v poklicno življenje v tujini

Prehod iz šolskega obdobja v delovno okolje je obdobje negotovosti. Ste tik pred zaključkom študija (oziroma ste ga že zaključili) in se želite preseliti v drugo državo EGP in v njej delati? Če govorite tuje jezike, ste prilagodljivi, vztrajni in motivirani za prilagajanje na novo službo in novo državo ter kulturno okolje, potem ste primeren kandidat za mednarodno kariero.

6 KORAKOV DO POKLICNE POTI V TUJINI

Prehod iz študentskega v poklicno življenje v tujini je lahko drzen korak. Že prijavljanje na delovno mesto je pogosto velik izziv in hkrati dolgotrajen postopek. Da bi vam olajšali ta prehod, smo v nadaljevanju pripravili opis šestih korakov z namigi in napotki, ki vam utegnejo koristiti pri odločanju za selitev v drugo državo. S klikom na posamezni sklop se odpre ustrezna stran z nasveti.

Namigi in napotki …

Za več informacij in priložnosti, ki vam lahko pomagajo pri prehodu iz študentskega v poklicno življenje, si lahko s klikom na „Informacije in zaposlitev za diplomante“ in „Sorodne povezave“ ogledate tudi druge spletne strani na to temo.

Poleg tega vas je več kot 1000 Euresovih svetovalcev pripravljenih obveščati o vsem v zvezi z evropskim trgom dela in vam pomagati. Za začetek se obrnite na Euresovega svetovalca, in sicer najbolje v državi, kjer prebivate. Kontaktne podatke vseh Euresovih svetovalcev lahko najdete tako, da kliknete na zavihek „Stopite v stik s svetovalcem EURES“.

Poklicna pot raziskovalcev

Raziskovalcem so na voljo številne priložnosti za študij ali zaposlitev v drugih državah članicah, izkoristijo pa lahko tudi evropski portal za mobilnost raziskovalcev. Nova spletna stran „EURAXESS – Mobilnost raziskovalcev“ sedaj ponuja razširjen izbor storitev. Gre za spletno stran, na kateri raziskovalci, ki si prizadevajo izboljšati svoj poklicni in osebni razvoj s preselitvijo v druge države, najdejo vse potrebne podatke. Ta brezplačna, uporabnikovim potrebam prilagojena storitev zagotavlja celovite in posodobljene informacije o prostih delovnih mestih in možnostih financiranja za vsa študijska področja po vsej Evropi. Predstavlja tudi informacijsko točko, kjer lahko raziskovalci najprej poiščejo pomoč v zvezi s svojimi pravicami, pomaga pa tudi raziskovalnim ustanovam in institucijam, ki zagotavljajo finančno podporo, ter vsebuje številne povezave z nasveti, kaj storiti pred preselitvijo in po njej. Za več informacij si oglejte „Sorodne teme“.

OBVESTILO

Obveščamo vas, da lahko v rubriki „Življenje in delo“ na portalu EURES najdete podrobne informacije za posamezne države članice mreže EURES v zvezi s temami iz rubrike „Namigi in napotki“.

Na portalu EUROPA lahko najdete tudi odgovore na druga vprašanja o Evropski uniji in prostem pretoku državljanov v zvezi z bivanjem, študijem in delom v drugi državi članici.