Useimmat yritykset ovat muuttaneet väliaikaisesti työtapojaan esimerkiksi siirtämällä työntekijänsä etätöihin ja kokoukset verkkoon. Siirtymä on sujunut kitkatta joillakin aloilla, mutta osalle yrityksistä muutos ei ole ollut yhtä helppo. Monien pienten ja keskisuurten yritysten on tärkeää reagoida nopeasti kysynnän ja tarjonnan vaihteluihin.
Työnantajat saattavat kaivata virikkeitä muutoksiin sopeutumiseen ja covid-19-pandemian jälkeisen tulevaisuuden suunnittelemiseen. Alla on joitakin esimerkkejä pk- ja startup-yrityksistä, jotka ovat löytäneet tehokkaita keinoja toimintojensa mukauttamiseen:
- Valenciassa toimiva pk-yritys Jeanologia on erikoistunut ympäristöystävälliseen vaatteiden viimeistelykäsittelyyn. Kriisin aikana se on puhdistanut ja desinfioinut sairaaloiden hengityksensuojaimia – yhteensä noin 15 000 suojainta päivässä. Yrityksen perustaja kertoo tekevänsä jo suunnitelmia covid-19-pandemian jälkeiselle ajalle, jolloin vaatteiden puhtaanapidolle on paljon kysyntää ja kestävät, ympäristöystävälliset ratkaisut ovat tärkeässä asemassa.
- Ranskalainen asiointirobottiohjelmistoihin keskittyvä yritys Dydu tarjoaa asiakkailleen räätälöityjä chatbot-robotteja. Niihin ohjelmoidaan joukko usein kysyttyjä kysymyksiä, joiden avulla voidaan auttaa henkilöstöhallintoa yrityksen työntekijöiden tukemisessa. Vaikka asiointirobotti annetaan käyttöön ilmaiseksi, Dydu kartuttaa asiakaskuntaansa tulevaisuutta varten samalla kun se auttaa yrityksiä kriisistä selviytymisessä.
- Veoleo Press on pieni lasten espanjankirjojen kustantaja, joka havaitsi tarpeen kotona oppimisen tukemiselle koulujen kiinniolon aikana. Yritys on tehnyt yhteistyötä taiteilijoiden kanssa tuottaakseen väritysarkkeja, joiden avulla vanhemmat voivat jatkaa espanjan opettamista lapsille kotona. Tuotteista voi maksaa vapaavalintaisen summan. Veoleo tarjoaa oppimateriaaleja myös videoiden ja verkkosisältöjen muodossa osana laajaa kriisikampanjaansa.
- 10-Vins on ranskalainen startup-yritys, joka valmistaa viinin optimaalista lämpötilaa ja ilmaamista sääteleviä laitteita viininmaistajaisia varten. Ennen kriisin alkua suurin osa sen myynnistä suuntautui yrityksille, joissa työskentelee sommelier-ammattilaisia. Ravintoloiden ja baarien sulkemisen myötä 10-Vins on kuitenkin ottanut kohderyhmäkseen yksityisasiakkaat, ja se kohdistaa myyntinsä viininystäville, jotka haluavat nauttia korkealaatuisista viineistä myös eristyksen aikana. Se on lisäksi järjestänyt kaksi verkkokurssia viinin tekemisestä kiinnostuneille.
- Myös 58-Gin menetti eristystoimien myötä pääasiallisen asiakasryhmänsä, baarit ja pubit. Se teki vaikean päätöksen lopettaa artesaaniginin valmistamisen, mutta havaitsi tarpeen toisenlaiselle alkoholipohjaiselle tuotteelle covid-19-taudin vastaisessa taistelussa, nimittäin käsidesille. Yritys onnistui mukauttamaan toimintaansa nopeasti, sillä ginin ja käsidesin pääraaka-aineen – alkoholin – valmistusprosessi on pitkälti samanlainen.
- Oura Health on suomalainen nk. hyvinvointisormuksia valmistava yritys, jonka tuotteet seuraavat käyttäjänsä sykettä, hengitystä ja ruumiinlämpöä. Oura Health havaitsi, että sen teknologia voi varoittaa käyttäjiä koronavirustartunnasta varhaisessa vaiheessa, kun yksi yrityksen asiakkaista otti yhteyttä saatuaan positiivisen covid-19-diagnoosin. Yritys on aloittanuttutkimusyhteistyön University of California San Francisco -yliopiston kanssa ja toimittanut tutkimusta varten hyvinvointisormuksen 2 000 sairaanhoitajalle. Se on saanut vastaavia yhteistyöpyyntöjä ympäri maailmaa.
Oura Healthin ja monen muun edellä esitellyn yrityksen tekemän työn edut eivät ole pelkästään taloudellisia. Yritykset tarjoavat ratkaisuja viruksen aiheuttamiin ongelmiin samalla kun ne monipuolistavat liiketoimintaansa ja lujittavat mainettaan tulevaisuutta varten.
Linkkejä:
How the Spanish industry is facing COVID-19
Crisis communication: the benefits of a chatbot
Veoleo’s response to COVID-19 quarantine
How factories change production to quickly fight coronavirus
How Covid-19 accelerated the success of Nordic tech in the US
Lisätietoja:
Hae EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat tapahtumat verkossa
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 2. kesäkuuta 2020
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Liiketoiminta / Yrittäjyys
- Ulkoiset EURES-uutiset
- Ulkopuoliset sidosryhmät
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
- Uutiset/raportit/tilastot
- Rekrytointitrendit
- Nuoriso
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles