Majoritatea întreprinderilor și-au modificat temporar modul de lucru, de exemplu, cerând personalului să muncească de la distanță și organizând numai reuniuni online. Pentru întreprinderile din anumite sectoare, această tranziție s-a derulat fără probleme, dar pentru altele nu a fost chiar atât de simplu. Pentru multe întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), a fost esențial să reacționeze rapid în funcție de evoluția cererii și a ofertei.
Dacă sunteți angajator, căutați poate idei despre cum ați putea să vă adaptați și să faceți planuri pentru perioada post-COVID-19. Iată câteva exemple de IMM-uri și startupuri care și-au adaptat activitățile în mod eficient:
- IMM-ulJeanologia din Valencia oferă servicii ecologice de tratare a îmbrăcămintei. În timpul crizei, întreprinderea a curățat și dezinfectat măști de protecție pentru spitale – aproximativ 15 000 de măști pe zi. Fondatorul Jeanologia afirmă că întreprinderea se pregătește deja pentru perioada post-COVID-19, când va fi o cerere foarte mare de igienizare a îmbrăcămintei, iar producția durabilă și ecologică va avea un rol esențial.
- Dydu, o întreprindere franceză specializată în software pentru chatbot, oferă chatboturi personalizate care conțin o selecție de întrebări frecvente pentru a ajuta echipele din sectorul resurselor umane să vină în sprijinul personalului. Cu toate că chatbotul în sine este gratuit, Dydu își creează un portofoliu de clienți mai larg pentru viitor, ajutând astfel alte întreprinderi să facă față crizei.
- Veoleo Press, o editură mică de cărți educaționale în limba spaniolă pentru copii, a identificat rapid nevoia de a sprijini învățarea la domiciliu pe perioada în care școlile rămân închise. A colaborat cu artiști pentru a produce planșe de colorat, care sunt oferite pe baza principiului „plătești cât vrei”, pentru a-i ajuta pe părinți să continue predarea limbii spaniole acasă. Într-un răspuns la criză cuprinzător, Veoleo oferă și servicii video de învățare și noi conținuturi online.
- 10-Vins este un startup francez care produce echipamente specializate în reglarea temperaturii și a ventilației pentru a optimiza degustarea vinurilor. Înainte de criză, majoritatea vânzărilor sale se adresau întreprinderilor cu somelieri profesioniști. În prezent însă, ca urmare a închiderii barurilor și a restaurantelor, 10-Vins vizează clienții privați și acordă prioritate vânzărilor către iubitorii de vinuri care doresc să se bucure de un vin foarte bun acasă, în timpul perioadei de izolare. De asemenea, întreprinderea a organizat două cursuri de formare online pentru persoanele interesate de producția de vin.
- În mod asemănător, 58-Gin și-a pierdut principalul portofoliu de clienți – barurile și puburile – din cauza perioadei de izolare. A luat decizia grea de a nu mai produce gin artizanal, însă pentru a combate COVID-19, a identificat nevoia de un alt produs pe bază de alcool: dezinfectantul pentru mâini. Întreprinderea a putut să se adapteze rapid, întrucât o mare parte a procesului de producție se aseamănă cu cel de producere a ginului, iar ingredientul de bază, alcoolul, este același.
- Oura Health este un startup finlandez care produce așa-numitele „inele wellness”, care monitorizează ritmul cardiac, respirația și temperatura. După ce a fost contactat de unul dintre clienții săi care fusese testat pozitiv la virusul COVID-19, Oura Health a înțeles că tehnologia sa ar putea furniza alerte timpurii cu privire la simptomele virusului. Până acum, startupul a participat la un studiu în colaborare cu Universitatea California din San Francisco, în cadrul căruia a furnizat inele wellness pentru 2 000 de asistente medicale și a primit cereri similare din toată lumea.
Pentru Oura Health, la fel ca pentru multe întreprinderi din aceste exemple, avantajele nu sunt doar financiare. Aceste întreprinderi oferă soluții la problemele cauzate de virusul COVID-19, iar în același timp își diversifică activitatea și își construiesc o reputație solidă pentru viitor.
Linkuri conexe:
How the Spanish industry is facing COVID-19 (Cum face față industria spaniolă pandemiei de COVID-19)
Crisis communication: the benefits of a chatbot (Comunicarea de criză: avantajele unui chatbox)
Veoleo’s response to COVID-19 quarantine (Reacția Veoleo la carantina COVID-19)
How factories change production to quickly fight coronavirus (Cum își modifică fabricile producția pentru a combate rapid coronavirusul)
How Covid-19 accelerated the success of Nordic tech in the US (Cum a impulsionat Covid-19 succesul tehnologiei nordice în SUA)
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 2 iunie 2020
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / Antreprenoriat
- Știri externe EURES
- Părțile interesate externe
- Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
- Știri/rapoarte/statistici
- Tendințe de recrutare
- Tineret
- Secțiuni aferente
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles