Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Ιανουαρίου 2023Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πώς να ζητήσετε από τον εργοδότη σας αύξηση μισθού

Πολλοί υπάλληλοι νιώθουν άβολα να ζητήσουν από τον εργοδότη τους αύξηση μισθού. Ωστόσο, εάν έχετε υπερβεί εαυτόν, είχατε σταθερά καλή απόδοση ή αναλάβατε καθήκοντα που είναι πάνω από το ύψος της αμοιβής σας, είναι δίκαιο να αποζημιωθείτε για την εργασία σας.

How to ask your employer for a pay rise

Δείτε πού βρίσκεστε από άποψη μισθού

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ζητήσετε αύξηση μισθού είναι να συγκρίνετε τον μισθό σας με αυτόν άλλων υπαλλήλων στο επίπεδό σας και στον τομέα σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει κάτι τέτοιο. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας σας σχετικά με το μισθολογικό κλιμάκιο για το επίπεδό σας, να μιλήσετε με τους συναδέλφους σας, να επισκεφθείτε έναν εθνικό ιστότοπο σύγκρισης μισθών ή να αναζητήσετε προσφορές εργασίας στο διαδίκτυο για να δείτε πόσα προσφέρουν άλλοι εργοδότες για παρόμοια θέση εργασίας. Ένα εξαιρετικό μέρος για το τελευταίο είναι η Πύλη EURES , όπου σήμερα έχουμε σχεδόν 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Συγκεντρώστε επιχειρήματα

Ανατρέξτε στο παρελθόν και σκεφτείτε το έργο που έχετε κάνει από την τελευταία αύξηση μισθού σας (ή από τότε που προσληφθήκατε). Προσπαθήστε να λάβετε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, καθώς και παραδείγματα από τις περιπτώσεις που έχετε επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο για να κάνετε τη δουλειά σας. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει υπερωρίες, ολοκληρωμένες εργασίες που υπερβαίνουν το ύψος της αμοιβής σας, καθοδήγηση νεοεισερχόμενων κ.λπ. Όσο πιο συγκεκριμένα παραδείγματα μπορείτε να δώσετε στον διευθυντή σας, τόσο ισχυρότερα είναι τα επιχειρήματά σας για την αύξηση του μισθού σας.

Επιλέξτε τη σωστή χρονική στιγμή

Ένα συχνό λάθος που κάνουν συνήθως οι εργαζόμενοι όταν ζητούν αύξηση μισθού είναι να επιλέξουν τη λάθος στιγμή για να το κάνουν. Αποφύγετε τις περιόδους αιχμής όταν ο εργοδότης σας βρίσκεται υπό πίεση, καθώς και τις περιόδους κατά τις οποίες η εταιρεία σας κάνει περικοπές. Προσπαθήστε να πετύχετε τον εργοδότη σας μετά από ένα μεγάλο επίτευγμα για την εταιρεία σας.

Επίσης, σκεφτείτε τα δικά σας καθήκοντα. Υπάρχει κάποιο σημαντικό επίτευγμα ή επαγγελματικό ορόσημο που περιμένετε; Καλύτερα να περιμένετε μέχρι να συμβεί, για να έχετε καλύτερα επιχειρήματα για να ζητήσετε αύξηση του μισθού σας.

Ζητήστε την αυτοπροσώπως

Στον κόσμο που έπεται της πανδημίας όπου η εργασία εξ αποστάσεως έχει γίνει η νέα κανονικότητα, μπορεί να είναι δελεαστικό να ζητήσουμε αύξηση μισθού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, το να τη ζητήσετε αυτοπροσώπως (ή μέσω βιντεοκλήσης) μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι μια συζήτηση, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε κανονίσει μια συνάντηση με τον εργοδότη σας, όπου μπορείτε να μιλήσετε αντί να ανταλλάξετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μην υποβαθμίζετε τον εαυτό σας

Μερικές φορές, νιώθουμε τόσο άβολα να ζητήσουμε αύξηση μισθού, ώστε ζητάμε λιγότερα από όσα νομίζουμε ότι αξίζουμε. Είστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής σας, οπότε δεν έχετε την πολυτέλεια να απογοητεύσετε τον εαυτό σας. Εάν πιστεύετε ότι σας αξίζει αύξηση μισθού κατά 10 %, τότε ζητήστε 10 %. Ο εργοδότης σας είναι απίθανο να σας προσφέρει περισσότερα από αυτά που ζητήσατε, οπότε μην υποβαθμίζετε τον εαυτό σας.

Να είστε θετικοί και να έχετε αυτοπεποίθηση

Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Δείξτε στον εργοδότη σας ότι είστε σίγουροι για αυτό που νομίζετε ότι αξίζετε, αλλά μην είστε αλαζόνες. Καθίστε ίσια, διατηρήστε οπτική επαφή κατά τη διάρκεια της συνάντησης και βεβαιωθείτε ότι έχετε θετική στάση. Μην ξεχάσετε να τονίσετε πόσο ευγνώμονες είστε για αυτήν τη δουλειά και για τη συμμετοχή σας στην εταιρεία τους.

Να είστε έτοιμοι να αναλάβετε περισσότερα καθήκοντα

Μερικές φορές, οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουν όπως σχεδιάζουμε. Εάν ο εργοδότης σας πει «όχι», ρωτήστε τον τι θα μπορούσατε να κάνετε για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για αύξηση μισθού. Μπορεί να χρειαστεί να αναλάβετε μερικά ακόμα καθήκοντα για να δείξετε την αξία σας.

Οι πιεστικές προθεσμίες αποτελούν συνήθη πρόκληση στον κόσμο της εργασίας. Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τις προθεσμίες σας, κοντινές και μακρινές, ώστε να εργάζεστε χωρίς άγχος.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πύλη EURES

Δυσκολεύεστε να τηρήσετε τους χρόνους παράδοσης; Μάθετε πώς να τηρείτε πάντοτε τις προθεσμίες σας

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε Σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
 • Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.